Setelah 5 bulan menggunakan Telco Webe

Related image
Bulan march yang lepas, Alja telah bertukar telco dari Telco Purple ke Telco Webe. Jadi dah masuk 5 bulan Alja stay di telco Webe ni. Kenapa bertukar ke telco webe? salah satu sebab nya ialah Webe menjanjikan Unlimited data internet. Siapa tak suka? Lagipun time tu Telco purple sangat slow, baru buka hotspot dah 90% usage warning. Line teruk, baru guna tetiba dapat warning. Siapa tak sakit hati?

Lagi-lagi Alja student, Quiz secara online, kalau loading lepastu hilang, tak ke makan masa dan effect ke markah Alja jugalah time tu sebab loading lama, tup-tup masa pun tamat. Jadi Alja pun bertukar ke Telco Webe yang time tu promosi beharga RM79 exclude GST. Cuma kekurangan dia ialah tak boleh Hotspot. Alja ada share tentang webe di entri lepas "WEBE Mobile | Layan Video sampai bosan".

Jadi sekarang dah 5 bulan Alja stay dengan webe, 2 bulan guna, ok je, line laju tak loading bila tengok video. Sampailah masuk bulan ke-3 4 dan seterusnya ni. Tengok video loading sampai kena on off data, on off flight mode, on off hp terus. hahaha sampai satu tahap nak baling.

Ada satu masa tu, memula kawan call ok je, then tertutup sendiri. Bila kawan call balik, Alja dengar suara dia, dia tak dengar suara Alja. banyak kali sampai kawan guna no lain untuk call Alja. Ingatkan hp Alja rosak. Dah start nak nagis dah.

Try call guna Whatsapp, Eh ok pulak suara 2-2 pihak dengar. Bila call biasa tak boleh. Data ok je. Bila tengok group Webe di facebook. Semua kena benda yang sama. Rupanya Webe tengah upgrade sistem. tahu pun sebab ada seorang ni live chat dengan pihak webe.

Patutnya Pihak webe kena bagitahu lah kan, buatnya pengguna webe tengah dalam kecemasan, tak ke bahaya? Sekarang memang bad servis lah webe ni. Video loading ya ampun. Kalau laju, laju sangat. Kalau slow, kura-kura pun lagi laju.

Alja Stay dengan webe sebab fikir unlimited data je. Dengan harga yang berbaloi, lagi-lagi dia bagi freegift ni. Freegift apa? nanti Alja share next Entri! hehe. Lagipun Alja tengah fikir-fikir lagi nak tukar telco apa. Takut line pulak tak ok. Maka, sekarang tengah fikir nak tukar telco atau tak, kalau tukar nak tukar telco apa, mana yang ok dan harga postpaid yang berpatutan. Korang ada cadangan?

Peniaga online di maki oleh pembeli

Dari zaman dulu lagi jual beli di gunakan di antara 2 pihak. Cuma bezanya zaman dahulu menggunakan sistem barter dalam urusan jual beli. Apa itu sistem barter? Sistem barter ni pertukaran barang dengan barang yang lain.

ContohAli ada Ayam tapi Ali teringin Nasi jadi dia perlukan Beras manakala Abu ada Beras tapi teringin Ayam. Maka, Ali dan Abu membuat sistem barter iaitu pertukaran barang dengan barang demi menurut keperluan makanan mereka
Tapi masyarakat kini menggunakan sistem pertukara barang dengan duit. Sebab itulah bila kita tak ada duit, akan ada suara sumbang kata " No money no talk " Jadinya, bila takda duit, kita diam diam je lah. Gaji belum masuk, apa boleh buat. Hahaha.

Tapi zaman kini, jual beli di upgarde iaitu secara online. Ianya lebih mudah jimat masa tak perlu bersesak atas jalan raya atau manusia di dalam mall. Tak rasa letih berjalan dan duit minyak juga akan jimat sedikit ( Mungkin? ) hahaha

Yela bila jual beli secara talian ni kita boleh membeli walaupun di negara jauh China, Indonesia, ataupun korea. Website-website jual beli juga makin berlambak di internet. Contoh popular dan tidak asing lagi di halwa telinga kita, Lazada, 11Street, Shopee, Sgshop dan Althea.

Jadi bila dah jual beli secara talian ni, lagi tak bersua muka, lagi susah sebab kita akan mula kenal siapa customer kita, ragam customer kita. Sampai meniaga pun rasa taknak meniaga lagi sebab kerenah customer yang pelbagai. Itu baru ragam customer, belum lagi ragam penjual. Penjual kekwat, dah popular sikit servis out pulak, penjual layan customer tak elok.

Macam-macam masalah kan? Belum lagi dicampur duit ditipu, barang tak sampai, barang sampai isi kosong. Isi kosong ni nak salakan siapa? Penghantar barang atau peniaga?

Lain pulak dengan cerita yang Alja ingin share kali ni. Pembeli yang agak biadap bagi Alja. Mungkin umur pun baru belasan tahun. Apa jadi? Jom kita baca.
Bila baca agak biadap bagi Alja. Apa kata korang pulak bila baca conversation ni? Conversation Whatsapp ni bukan Alja punya tapi Alja dapat dari Facebook Nurul Syuhada.

Cerita nya budak ni tak ada duit dalam bank, katanya ada Cash. Lepas tu nak bayar secara pos. Nak bayar guna pos lepastu barang nak cepat. Bayangkan kalau dia pos duit tapi tak sampai duitnya? Dah alang-alang nak pos, apa kata terus ke bank untuk bank in? Guna mesin Cash Deposit Machine (CDM) atau mungkin peti pos je dekat dengan rumah dan rumah jauh dari pekan/bandar. Mungkin?

Yang rasa sakit sangat hati bila baca, dalam kad Bank tak ada duit, takde transport pulak nak pergi bank in. Tapi berlagak sangat bila Alja baca perbualan ni. Yang Alja tak suka, dia biadap sangat guna kata kata cacian dan kesat yang agak terlampau bagi Alja.

Converation ni viral juga 1-2 hari di Facebook, lagi-2 nombor tidak di tutup oleh pemilik facebook. Lagi menaikkan amarah netizen. Mungkin ada yang dah Whatsapp adik ni. Jadi Alja dah tutup nombor serta wajah adik ni sebab rasa agak kesian. Memang kita pun marah, tapi biarlah antara mereka berdua selesaikan secara baik.

Netizen marah mungkin sebab kata-kata maki yang agak melampau. Kalau dia kata elok elok, netizen pun takkan marah. Nasib bukan anak buah Alja, kalau tak dah dicili cili mulut nya.

Budak-budak sekarang memang biadap ke? Dah tak tahu hormat? bukan pada guru dan orang sekeliling malah ibu bapa juga mereka tak takut. Kata-kata kesat ni dah lali bagi mereka mungkin. Kalau dulu, ibu bapa kita jengkel mata je pun kita dah gerun. Apa nak jadi dan mana silapnya?

Walau siapa kita, duit banyak kepuk sampai tidur beralas duit, kecik besar atau tua muda. Haruslah kita hormat antara satu sama lain. Lelagi kita tak tahu dengan siapa kita berbual. Ilmu nya tinggi mana. Apa pun, sentiasa lah kita menjaga adab-adab antara satu sama lain.

LELAKI KIKIS menjadi antara Top Komen di Page Apakes!

Bila ada Internet ni, semua benda berada di hujung jari. Bahkan lama sosial tidak kurang hebatnya. semua berlumba-lumba tunjuk apa yang mereka ada termasuklah diri Alja sendiri. Bahkan nak tulis apa sahaja pun boleh di laman sosial ni. Ada yang berkongsi menulis secara baik, menulis berdasarkan pengalaman, ada pulak yang hanya copy and paste cerita orang lain tanpa usul periksa, bukan itu saja, yang mereka-reka cerita pun banyak. Jadi Semalam satu status dari page Apakes lalu di timeline facebook Alja, Status mengenai apa? tengok bawah ni.
So Alja pun saja lah komen mengenai pengalaman Alja sendiri. Bukan pengalaman orang lain ataupun sembang kencang. Sebab tak fikir akan menjadi Top Komen dan tak sangka akan ramai yang sudi menjadi hakim tak berbayar. Nama pun laman sosial, setiap orang pelbagai, lagi-lagi besar antaranya kita tak kenal pun antara satu sama lain. Jadi Alja pun komen lah begini,

"Yg aku jumpa dan asyik jumpa ialah lelaki kaki kikis. Takde duit tp berlagak kaya. Nak rasuah polis pun guna duit org. So aku mmg sentiasa berdikari, nak apa-2 semua bayar sendiri. So thanks Allah sbb hambamu ini dah putus dgn lelaki kaki kikis muka tak malu. Haha"
Jadi apa yang Alja share hanya berdasarkan pengalaman sendiri dan berdasarkan status yang Apakes share. Alja tak sangka ramai yang komen. Kalau siapa kenal Alja terutama Housemate Alja, tahulah Alja pun ex bf macam mana kaki kikis nya. Setahun je bertahan dengan dia. Mesti akan ada yang kata "Dah tahu macam tu, sayang kenapa?"

Cinta itu buta awak. Lagipun tak sangka dia macam tu. Masa sebelum Couple masa kenal peragainya lain, berbeza sangat. Bila dah coupleAllahu sedih betul tapi dah sayang, hadap kan je lah. Sebab Alja ingat boleh berubah, jadi kita pun bertahan je lah. Rupanya....

Ni Alja share sikit komen-komen yang agak panjang mengalahkan perempuan komen. Kalau nak baca komen lain, mungkin korang boleh terjah Page Apakes ni. Nak backup ke, nak hentam sekali pun takpe, sebab Alja kongsi berdasarkan pengalaman Alja sendiri. Tapi biasalah lelaki, dorang akan backup lelaki juga walaupun lelaki salah.
Yang baik hanya untuk yang baik sahaja? Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya? Ye, memang dalam Al-Quran pun sudah tertulis mengenai ini dalam surah An-Nur. Tapi kita kena faham apa yang dikatakan dengan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.

Kalau nak kata macam ni, Habis kalau semua dok baik, Takde lah perempuan kahwin dgn penzina, takde lelaki kawen dgn perempuan penzina dan Mungkin juga penzina itu sedang cuba untuk berubah. Wallahualam.

Nak cakap lelebih pun Alja tak mahir dalam bidang ni, lebih afdal kita tanya yang lebih arif. Tapi yang penting kita carilah pasangan mengikut Empat (4) perkara ni iaitu Agama, Keturunan, Rupa dan Harta.

Pesan Abu Hurairah r.a. kepada puterinya "Pilihlah bakal suamimu orang yang bertaqwa karena jika dia suka kepadamu, dia mendoakan kebaikan untukmu. Jika dia tidak menyenangimu, dia tidak akan berlaku zalim terhadapmu"
Komen Sos Kicap ni paling tak suka, Alja taknak gaduh buat jadi gaduh. Siap main mak ayah lagi. Dia bercakap pun macam kenal Alja dah lama. Wahai sos kicap, Masa kenal memula lagi dah terfikir sebab nampak dia baik, takde orang perempuan baik orang lelaki nak kaut sesape jadi pasangan. Dah memula nampak ok, jadi mulakan Next step dengan ber-Couple. Bila dah couple baru nampak peragai sebenar.

Dunia balas dunia, memang dunia balas dunia. Tapi cara cakap macam kenal Alja je siap main mak ayah. Buatnya mak ayah orang tu dah meninggal? Oh buat pengetahua Sos Kicap, Ayah saya dah meninggal ok. Emak saya ada ni, tapi tengah sakit tua. Jadinya saya takkan maafkan awak sebab main nama Mak ayah saya.

Malah tuduh kata saya kaki pengkikis duit emak ayah. Tapi sorry, kalau Sos kicap ni jenis takde sensitif pasal mak ayah ni, mungkin sos kicap yang buat. atau mungkin sos kicap ni jenis kaki pengkikis. Masa couple lagi saya dah bau taik sebab peragai dah mula macam taik, tapi sebab sayang. tahu kan cinta itu buta? walaupun bau taik, dah sayang. hadap juga. Faham sos kicap? Jenama apa ni? Kalau Jalen sedappp. Dengan Tagline "Tak sah tak ada Jalen"
Kalau korang baca dekat atas tu tak ada pulak Alja kata "SEMUA LELAKI" dah terang-terang cakap "YANG AKU JUMPA DAN ASYIK JUMPA IALAH LELAKI KAKI KIKIS" berbeza kan? Sebab itu perlunya membaca dengan betul supaya tak salah faham. Kalau Alja letak nama, dah kira mengaibkan. Ceritanya sini Alja nak share pengalaman taknak mengaibkan. Tapi tak sangka tarik perhatian ramai lelaki.
Tak faham orang macam ni. Bagi Alja siapa yang komen macam ni, maknannya dia yang berpengalaman sampai ber-kiss kiss. Bagi Alja terlampau biadap. Alja bukan nak mulut jahat. Tapi dia dah fitnah Alja. Bila fitnah, Alja harap dia rasa apa yang Alja rasa. kalau bukan dia pun, ahli keluarga terdekat atau anak takpun wife dia. Bukan dia je komen macam ni, ada yang siap kata "B@&i" lagi. Tapi Fahmi Mustapha dah delete komen dia. Terlalu lancang berbicara sampai tak kisah nak tulis apa dah kan?

Kalau cakap pasal mengaibkan, ada sesiapa kenal ex Alja yang lepas? Nama? Tempat Tinggal? Muka apatah lagi mestilah tak kenal. Yang kenal pun teman rapat dan family. Itupun dorang tahu peragainya macam mana. Tapi ada beberapa Komen adik-adik kakak-kakak manis (perempuan) yang senasib dengan Alja. Ada satu komen ni Alja rasa Win.
Komen ni lah Alja rasa ok, even bukan pengalaman dia sendiri. Tapi dia berada berdekatan dengan situasi macam ni. Tak semua perempuan kaki kikis dan tak semua lelaki kaki kikis. Siapa pernah kena tahu lah rasanya macam mana. Sebab sayang, tak kisah langsung. Dah bau taik, kentut bau petai, kalau sayang, hadap juga.

Lagipun lelaki ni pada pandangan Alja, bila dorang dengan kawan-kawan perangai dorang lain. Bila dengan Gf dan family pulak lain. Kenapa Alja kata macam ni? Ex Alja yang kaki kikis ni, marah betul Alja kalau cakap pasal duit. Siap kata dia yang belanja Alja serba serbi dekat teman dia padahal topup dia pun minta Alja. Dah setahun bertahan akhirnya Alja minta putus.

Alja tak sangka ramai lelaki komen, mungkin kita berkongsi hidup yang sama dan lelaki yang sama, betul tak wahai lelaki sekalian? hahaha Itu sebab lelaki-lelaki ni butthurt sangat. Padahal Alja cerita berdasarkan lelaki yang Alja kenal. Tapi dorang komen seolah-olah kenal Alja dan Ex Alja. Alja pun dah malas nak tengok lagi komen-komen tu.
Image result for lelaki yang baik untuk wanita yang baik surah
Alhamdulillah sekarang Alja bebas. Apa pun, marilah kita perbaiki diri agar jumpa pasangan yang dapat menerima baik buruk kita. Terutama pilihlah yang beragama. Kalau pilih agama, dia marah pun takkan sesekali naik tangan. Doakan Alja dapat pasangan yang baik macam korang semua.

Wallahualam, apa yang Alja kongsi ini hanyalah pengalaman Alja sendiri. Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari Alja sendiri.

Buat duit bernilai USD hanya di Instagram dan Facebook

"Duit duit dimana kau duit" haha kalau dulu tak ada duit, mesti nyanyi lagu ni. Lagu yang di popularkan oleh penyanyi Hattan yang bertajuk Duit. Hidup sekarang memang kena ada duit. Takde duit, macam mana nak makan? Duit gaji pun tak cukup. Bayar bil api air, minyak ulang alik pergi kerja je dah berapa, kalau naik motor dapat lah jimat, kalau kereta? Semuanya duit!

Hidup memang perlukan duit, tapi jangan sampai jadi hamba duit. Sampai lupa tali persaudaraan, sampai lupa nak bersedekah, sampai lupa diri. Zaman sekarang bukan zaman memboros, zaman menyimpan sebab kita tak tahu apa akan jadi pada diri kita kelak. Alja pun cakap dekat diri Alja sebab Alja juga dalam kategori boros. Jadi, Alja nak ajak korang buat duit. Bukan MLM ok. Haha
Pernah dengar tentang Website NARRATRS tak? Alja pernah share dulu dulu, mungkin korang tak ingat. Takpe, Alja share lagi sekali sebab seorang Alja rajin. hahaha NARRATRS merupakan satu website yang membayar kita jika kita share jenama atau kempen dorang. Untuk sign up NARRATRS, korang kena ada akaun Paypal sebab bayarannya dalam US Dollar tau. Cuba convert kan 1 USD ke Malaysia berapa? Kumpul-kumpul, rajin-rajin tak ke jadi banyak? Nak duit kenalah usaha! Jadi apa tunggu lagi?

Korang ada Facebook atau Instagram atau kedua-duanya sekali yang jumlah pengikutnya Satu Ribu ke atas? Nak duit? Kenalah join NARRATRS. Hahaha. Alja dah buat tau, 1 kempen dapatlah nak dekat hampir 10 Usd. Sebab kerja senang je, Share share je dapat duit. Hahaha
Nak sign up NARRATRS sangat lah mudah.
  • Pergi NARRATRS then Sign up melalui Facebook atau Instagram (Pilih salah satu)
  • Kemaskini akaun NARRATRS korang. Jangan lupa letak akaun Paypal sekali.
  • Pergi ke bahagian atas Tulis "Campaigns" then pilih kempen korang
  • Start Share dan Kumpul banyak duit. Mudah kan?