Hadiahkan buat yang tersayang dengan Printcious.com

Korang pernah tak nak hadiah sesuatu buat yang tersayang tapi nak something different from others? Jangan risau, Alja ada satu website nak share dengan korang semua. Dekat situ korang boleh create sendiri tau barang yang korang nak.
Printcious website menggunakan konsep buat sendiri, iaitu DIY (Do It Yourself). Jadi korang boleh create style sendiri pada hadiah yang korang ingin hadiahkan, Contoh baju, mug, topi, beg dan banyak lagi. Bestkan? Tak salah laburkan duit lebih kepada yang tersayang jika hadiah yang diberi itu akan diingati sentiasa kerana hadiah yang korang ingin bagi dari Printcious semuanya ada keunikkannya. Betul tak?

Apa itu Print ... Cious? Printcious adalah permainan di atas perkataan "Percetakan" dan "Berharga" yang merupakan kata kunci kami "Print Your Precious Gifts". Kami berharap pelanggan kami gembira tidak kira mereka memberi hadiah tersuai kepada seseorang atau menerima hadiah tersuai daripada seseorang, kerana kami selalu percaya bahawa "Giving with Art is Giving with Heart"
Kenapa korang kena pilih Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart ? Sebab Salah satunya kerana hadiah ini ikhlas dari hati korang sendiri. So kenalah dengan Tagline Printcious, Printcious menyediakan alat reka bentuk dalam talian untuk pelanggan untuk menyesuaikan hadiah DIY mereka seperti T-Shirt, cawan, Puzzles, Casing Hp, bantal dan banyak lagi dengan mudah dalam talian untuk majlis-majlis seperti hari lahir, majlis perkahwinan atau acara korporat.
Konsep Printcious juga adalah untuk menyokong budaya yang indah pemberian hadiah dan untuk memupuk hubungan antara satu sama lain untuk masyarakat yang  harmoni. Tiada idea nak bagi hadiah apa? Jangan risau kerana Printcious juga ada sharing idea untuk Him, Her, Husband, Wife, Birthday, wedding, Mother's Day, Father's Day dan banyak lagi di https://www.printcious.com/my . Mudahkan? Tak payah pening kepala lagi dengan adanya idea ini.
Yang bestnya di Printcious, jika membeli sehingga RM70 dan ke atas dapat FREE SHIPPING RM10 tau. Lepastu jika korang membeli RM80 ke atas, korang akan dapat PURCHASE WITH PURCHASE lagi. Dah lah Free shipping, dapat membeli belian atas belian secara yang harga semurah RM2.40. Kalau beli lagi tambahan RM60, korang akan dapat belian atas belian ni secara 2 kali. Wow!

Dapat harga murah lagi jika Purchase with purchase. Contoh, baju harga RM57, dengan purchase with purchase ini, korang dapat membeli dengan hanya RM5.70 sahaja! Syokkan? kalau Cara nak Custom di Printcious pun senang je tau, semudah 1,2,3! Boleh tengok contoh dekat bawah 
  1. Pilih nak letak image atau text atau kedua-duanya
  2. Boleh tengok preview terus di No. 2
  3. Boleh Edit Font, Bold, Italian atau color di Text korang
  4. Tekan DONE
Ha senang kan? Ikut kreativiti sendiri je dah mudah. Sebab Alja suka sangat dengan Hello Kitty, so Alja Custom letak Hello kitty dan letak lah nama dan Url blog. hahahaha Jadi apa tunggu lagi? Harga pun sangat berpatutan. Oh ye, Jangan lupa Guna promo code yang diberi! :)

Kalau korang rasa nak buat program, tapi nak bagi goodies dan tak tahu nak cari kat mana. Korang boleh beli terus di Printcious. Beli secara pukal atau dipanggil "Bulk Program" . Harga pun tak mahal. Alja rasa alja dah ada idea nak beli goodies dekat mana lepas ni. Dah tak payah pening nak berjalan satu kedai ke satu kedai. Yeay!
Di bahagian cart atau bakul membeli belah ni, sudah tertera segala butiran yang kita beli. Jadi ia lebih memudakan kita sebagai Pelanggan,

  1. Jika ingin Edit semula design yang korang dah buat
  2. Details nama barang dan size jika membeli T-Shirt
  3. Dia tunjukkan harga sebelum dan selepas jika ada diskaun. Jika harga tetap pun akan tetap dipaparkan
  4. Kuantiti barang. Kalau nak tambah dan design yang sama, just tekan simbol ' + '
  5. Harga tetap dan harga yang perlu dibayar
  6. Kalau rasa tak perlu dan nak pilih barang lain, boleh terus delete
  7. Nak shopping lagi? Continue shopping
  8. Kalau dah puas hati dan taknak shopping, boleh tengok Order summary, kalau ada promo code, boleh Apply. Jika Printcious ada promo code seperti MERDEKA60, memang automatik terpapar
  9. Puas hati? Checkout untuk proses bayaran

Untuk promo code, Printcious akan paparkan di bahagian atas. Untuk Merdeka Tahun ini, Printcious baik hati ingin belanja kita semua sebanyak RM60! wow? baikkan? So tak rugi. Tambah duit sikit, dapat Free shipping. Lepastu boleh Purchase and Purchase pulak.

Kalau tiada Promo code, korang pun boleh tekan di bahagian "PROMOTION" di bahagian atas tu. Segala latest promotion akan dipaparkan. Contoh seperti sekarang, Promoton yang diberi sebanyak 50%. Emm Jimat banyakkan?

Printcious juga membuat penghantaran dengan menggunakan Skynet, Poslaju dan Ninja Van. Semua pesanan akan dihantar dalam masa 3 ke 5 hari bekerja dan selalunya akan dapat lebih cepat dari yang dijangka. Cepat dan Efisien. Tak gitu? Untuk Shipping Fee, bagi semenanjung malaysia akan dikenakan sebanyak RM10 dan Sabah & Sarawak sebanyak RM15
Cara pembayaran pun sangat mudah. Tak semua dari kita ada online banking mahupun Visa dan Master card. Jadi Printcious menggunakan 2 kaedah pembayaran iaitu secara,
  1. Online banking/ Visa/ Master credit card atau,
  2. Membayar menggunakan Cash Deposit Machine (CDM) atau ATM ke akaun MAYBANK PRINTCIOUS

Barang korang tak sampai? Order 3 tapi sampai 2 je? Barang berkaca pecah? Tak perlu risau sebab Printcious sangat baik hati untuk melayan masalah kita dengan hanya pergi ke website dan tekan Return and Refunds Information. then korang emailkan mereka apa sahaja masalah yang korang hadapi dan berkaitan. Jadi jangan risau, Printcious sentiasa akan melindungi dan menjaga barang kita sebagai Pelanggan mereka.

Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart , Hargai yang tersayang
Untuk pertanyaan lanjut atau ingin 'cuci mata' korang boleh terus melihat butiran mereka dibawah ini, Jangan lupa like facebook mereka ! :)
Facebook : facebook.com/printcious 

Instagram : instagram.com/printcious
Twiter : twitter.com/printcious
Youtube : youtube.com/printcious
Websitehttps://www.printcious.com/my


Apa itu Scaling teeth? | Pertama kali Cuci gigi

Cuci Gigi? Selalu kita dengar gosok gigi je kan, jarang jarang dengar tentang cuci gigi ni. Takpun biasa dengar tapi tak ambik kisah. Betul tak? Salah seorangnya manusia bernama Alja. Hahahaha So ini adalah kali pertama Alja Cuci gigi atau nama omputih/English version is Scaling Teeth. Gittew speaking. hahaha Ada beza ke cuci dan gosok gigi?

Mestilah ada! Kalau gosok gigi, kita gosok je macam nurse ajar time sekolah rendah. Tipulah kalau lupa, takkan lah tak ingat nurse pesan bawak berus gigi ultraman, berus gigi barbie warna warni dan cawan berbagai bentuk sebab nurse nak ajar cara gosok gigi, tepi longkang lagi. emmmm hahahaha

"Mula mula bukak mulut, macam mana bukak mulut? Pandai.... Lepastu gosok gigi bahagian depann.. pandaiii.....bla bla bla bla bla. kumur mulut. ok bagus...bla bla bla bersurai...." hahahaha
Sumber gambar : http://dentalcarematters.com/scaling-and-polishing/
Alja memang TAK PERNAH LANGSUNG CUCI GIGI. Seumur hidup tak pernah, sampailah rasa nak meraung peritnya bila sakit gigi. Dengan gigi bongsu lagi nak tumbuh. Sakit kan? Lepastu bila gosok gigi, keluar darah. Korang ada? Kalau ada kena Scaling tu. Ceh jadi doktor pulak. hahaha

So bila dah teruk sangat and time tu emak ada temujanji dengan doktor gigi, so Alja pun decide lah nak pergi juga, pergi klinik dalam bulan 6 mcm tu. Alja pergi klinik gigi dekat Hospital Rehabilitasi Cheras. Lepastu Jumpa doktor, doktor bagi temujanji sebab nak buat scaling. Doktor kata kena buat scaling sebab tak pernah buat so gusi dah jadi warna pudar. So sebab tu berdarah and ada toksik, sisa makanan, kotoran. So kenalah cuci.
Tibalah tarikh 19 Julai untuk temujanji Scaling gigi Alja. Temujanji pukul 2 petang so datang tepat-tepat ke sana sebab nak nombor awal so lepastu boleh berjalan-jalan naik MRT. hahaha Bayaran untuk cuci gigi hanyalah RM2 sahaja untuk klinik kerajaan.

Perasaan? Gementar sebab pertama kali scaling gigi tapi still relaks, berlagak sangat muka relaks nya, tapi bila dah nombor kena panggil. Doktor suruh pegang tempat air cuci gigi tu, terus dah takut. Doktor tanyalah juga "Pernah scaling gigi? Kalau tak pernah tahan sikit ye sebab akan rasa ngilu"

Masih lagi berlagak sebab ingat ngilu kena gigi semut. Gigi semut ngilu ke? Emm. hahaha Lepas je dia ambik benda tajam tu, terus terenjat kaki tangan badan semua. SAKIT! Sampai tolak tangan doktor tu. Doktor pun suruh tahan sikit, jadi dia akan cuci bahagian atas, kiri atas, kanan atas then baru bahagian bawah. Bawah memang lagi ngilu habis.
Dah siap, dia bagi air untuk kumur-kumur, pergghhhhh segala kotoran keluar, darah jangan cakaplah, banyak. Kotoran tu bukan calang-calang, ada macam batu, kotoran segala toksik lah dekat gigi. Ingat badan je ada toksik ke? Gigi pun ada tau. Alja lupa nak ambik gambar before, so after je ada. Jadi share jugalah. hahahaha

Sekejap je scaling, dalam 15minit sehingga 30minit bergantung keadaan gigi kita. Lepas dah Scaling, akan ada rasa kelainan pada bahagian gigi bawah. Rasa macam kesat-kesat gitu. Jangan risau, ni benda biasa sebab gigi kita dah bersih dari karang gigi. Berdarah semasa scaling pun perkara biasa. Jadi jangan risau ok? Kalau ada yang nak datang Hospital Rehabilitasi Cheras , bawah ni adalah waktu dan masa klinik gigi.
Kenapa kita kena Scaling gigi atau cuci gigi? ia bertujuan untuk membuang karang gigi dan membuang stain pada gigi, bakteria dan plak gigi. Plak yang lebih lama ditinggalkan di gigi, semakin sukar. Selepas 24 jam, beberapa plak mengeras ke dalam kalkulus, atau dikenali sebagai tartar. Kalkulus adalah plak mineral dan tidak datang dengan berus dan floss lagi. Bakteria dalam plak dan kalkulus menyebabkan keadaan keradangan yang dipanggil gingivitis. Sekiranya tidak dirawat, gingivitis boleh berkembang menjadi penyakit yang lebih serius yang disebut periodontitis. Rawatan yang paling biasa untuk periodontitis adalah skala dan perancangan akar.
Sumber Gambar : http://www.teethcarecentre.in/page/periodontics
Sumber Gambar : http://jb-dental.com/pembersihan-karang-gigi-scaling-perlukah-bagaimana-prosedurnya/
Maka, kenalah Rajin cuci gigi dan pilih berus gigi yang sesuai. Alja balik dari Scaling gigi ni terus cari berus gigi baru yang 0.01 halus berusnya. hahahaha. Jadi sekarang dah faham tentang pentingnya jaga gigi? Kalau taknak gigi rosak, kenalah rajin gosok gigi, sebelum tidur gosok gigi. 3-6 bulan sekali pergi scaling gigi pulak. Confirm takda sakit gigi, berdarah gusi. Kalau sakit pun, tak seteruk bila tak jaga. Betul tak?

So, sayangilah gigi anda seperti mana anda sayang nyawa. Ada kaitan tak? hahaha. Eh, gigi penting tau. Kalau takde gigi, macam mana nak senyum? mulut berbau pun kita punya keyakinan diri pun down apatah lagi kalau gigi takde? macam mana nak senyum kan? so jaga gigi elok elok! :)

Setelah 5 bulan menggunakan Telco Webe

Related image
Bulan march yang lepas, Alja telah bertukar telco dari Telco Purple ke Telco Webe. Jadi dah masuk 5 bulan Alja stay di telco Webe ni. Kenapa bertukar ke telco webe? salah satu sebab nya ialah Webe menjanjikan Unlimited data internet. Siapa tak suka? Lagipun time tu Telco purple sangat slow, baru buka hotspot dah 90% usage warning. Line teruk, baru guna tetiba dapat warning. Siapa tak sakit hati?

Lagi-lagi Alja student, Quiz secara online, kalau loading lepastu hilang, tak ke makan masa dan effect ke markah Alja jugalah time tu sebab loading lama, tup-tup masa pun tamat. Jadi Alja pun bertukar ke Telco Webe yang time tu promosi beharga RM79 exclude GST. Cuma kekurangan dia ialah tak boleh Hotspot. Alja ada share tentang webe di entri lepas "WEBE Mobile | Layan Video sampai bosan".

Jadi sekarang dah 5 bulan Alja stay dengan webe, 2 bulan guna, ok je, line laju tak loading bila tengok video. Sampailah masuk bulan ke-3 4 dan seterusnya ni. Tengok video loading sampai kena on off data, on off flight mode, on off hp terus. hahaha sampai satu tahap nak baling.

Ada satu masa tu, memula kawan call ok je, then tertutup sendiri. Bila kawan call balik, Alja dengar suara dia, dia tak dengar suara Alja. banyak kali sampai kawan guna no lain untuk call Alja. Ingatkan hp Alja rosak. Dah start nak nagis dah.

Try call guna Whatsapp, Eh ok pulak suara 2-2 pihak dengar. Bila call biasa tak boleh. Data ok je. Bila tengok group Webe di facebook. Semua kena benda yang sama. Rupanya Webe tengah upgrade sistem. tahu pun sebab ada seorang ni live chat dengan pihak webe.

Patutnya Pihak webe kena bagitahu lah kan, buatnya pengguna webe tengah dalam kecemasan, tak ke bahaya? Sekarang memang bad servis lah webe ni. Video loading ya ampun. Kalau laju, laju sangat. Kalau slow, kura-kura pun lagi laju.

Alja Stay dengan webe sebab fikir unlimited data je. Dengan harga yang berbaloi, lagi-lagi dia bagi freegift ni. Freegift apa? nanti Alja share next Entri! hehe. Lagipun Alja tengah fikir-fikir lagi nak tukar telco apa. Takut line pulak tak ok. Maka, sekarang tengah fikir nak tukar telco atau tak, kalau tukar nak tukar telco apa, mana yang ok dan harga postpaid yang berpatutan. Korang ada cadangan?

Peniaga online di maki oleh pembeli

Dari zaman dulu lagi jual beli di gunakan di antara 2 pihak. Cuma bezanya zaman dahulu menggunakan sistem barter dalam urusan jual beli. Apa itu sistem barter? Sistem barter ni pertukaran barang dengan barang yang lain.

ContohAli ada Ayam tapi Ali teringin Nasi jadi dia perlukan Beras manakala Abu ada Beras tapi teringin Ayam. Maka, Ali dan Abu membuat sistem barter iaitu pertukaran barang dengan barang demi menurut keperluan makanan mereka
Tapi masyarakat kini menggunakan sistem pertukara barang dengan duit. Sebab itulah bila kita tak ada duit, akan ada suara sumbang kata " No money no talk " Jadinya, bila takda duit, kita diam diam je lah. Gaji belum masuk, apa boleh buat. Hahaha.

Tapi zaman kini, jual beli di upgarde iaitu secara online. Ianya lebih mudah jimat masa tak perlu bersesak atas jalan raya atau manusia di dalam mall. Tak rasa letih berjalan dan duit minyak juga akan jimat sedikit ( Mungkin? ) hahaha

Yela bila jual beli secara talian ni kita boleh membeli walaupun di negara jauh China, Indonesia, ataupun korea. Website-website jual beli juga makin berlambak di internet. Contoh popular dan tidak asing lagi di halwa telinga kita, Lazada, 11Street, Shopee, Sgshop dan Althea.

Jadi bila dah jual beli secara talian ni, lagi tak bersua muka, lagi susah sebab kita akan mula kenal siapa customer kita, ragam customer kita. Sampai meniaga pun rasa taknak meniaga lagi sebab kerenah customer yang pelbagai. Itu baru ragam customer, belum lagi ragam penjual. Penjual kekwat, dah popular sikit servis out pulak, penjual layan customer tak elok.

Macam-macam masalah kan? Belum lagi dicampur duit ditipu, barang tak sampai, barang sampai isi kosong. Isi kosong ni nak salakan siapa? Penghantar barang atau peniaga?

Lain pulak dengan cerita yang Alja ingin share kali ni. Pembeli yang agak biadap bagi Alja. Mungkin umur pun baru belasan tahun. Apa jadi? Jom kita baca.
Bila baca agak biadap bagi Alja. Apa kata korang pulak bila baca conversation ni? Conversation Whatsapp ni bukan Alja punya tapi Alja dapat dari Facebook Nurul Syuhada.

Cerita nya budak ni tak ada duit dalam bank, katanya ada Cash. Lepas tu nak bayar secara pos. Nak bayar guna pos lepastu barang nak cepat. Bayangkan kalau dia pos duit tapi tak sampai duitnya? Dah alang-alang nak pos, apa kata terus ke bank untuk bank in? Guna mesin Cash Deposit Machine (CDM) atau mungkin peti pos je dekat dengan rumah dan rumah jauh dari pekan/bandar. Mungkin?

Yang rasa sakit sangat hati bila baca, dalam kad Bank tak ada duit, takde transport pulak nak pergi bank in. Tapi berlagak sangat bila Alja baca perbualan ni. Yang Alja tak suka, dia biadap sangat guna kata kata cacian dan kesat yang agak terlampau bagi Alja.

Converation ni viral juga 1-2 hari di Facebook, lagi-2 nombor tidak di tutup oleh pemilik facebook. Lagi menaikkan amarah netizen. Mungkin ada yang dah Whatsapp adik ni. Jadi Alja dah tutup nombor serta wajah adik ni sebab rasa agak kesian. Memang kita pun marah, tapi biarlah antara mereka berdua selesaikan secara baik.

Netizen marah mungkin sebab kata-kata maki yang agak melampau. Kalau dia kata elok elok, netizen pun takkan marah. Nasib bukan anak buah Alja, kalau tak dah dicili cili mulut nya.

Budak-budak sekarang memang biadap ke? Dah tak tahu hormat? bukan pada guru dan orang sekeliling malah ibu bapa juga mereka tak takut. Kata-kata kesat ni dah lali bagi mereka mungkin. Kalau dulu, ibu bapa kita jengkel mata je pun kita dah gerun. Apa nak jadi dan mana silapnya?

Walau siapa kita, duit banyak kepuk sampai tidur beralas duit, kecik besar atau tua muda. Haruslah kita hormat antara satu sama lain. Lelagi kita tak tahu dengan siapa kita berbual. Ilmu nya tinggi mana. Apa pun, sentiasa lah kita menjaga adab-adab antara satu sama lain.