Restoran Eung Chicken, Damansara Utama | Ketagih dengan Ayam goreng Spicy

Sana sini Kpop, baik movie, drama, Tv Show tak lari juga Makanan. Korea atau Kpop dah jadi bagaikan satu fenomena bagi sesetengah rakyat Malaysia. Baru-baru ini "Jalan Jalan Cari Makan Bersama Alja" pergi ke satu kedai makanan Korea yang sangat lazat untuk dinikmati dan pastinya tak menyesal (pengakuan jujur!)

Restoran Eung Chicken yang menyediakan makanan korea kepada anda, tengok keadaan dalam restoran pun seperti berada di korea apatah lagi bila makan. Yummy! Boleh terus teringat ingat macam Alja. Sekarang tengah menaip Entri pun dalam keadaan perut kruk kruk... "Ayam goreng....." Korang boleh dapatkan Eung Chicen ni dengan serendah RM21 untuk yang set. Murahkan?
HURAIDEU CHICKEN
Huraideu Chicken yang bermaksud ayam goreng crispy. Huraideu saiznya besar besar segengam tangan Alja. Untuk Set ini ada 2 bahagian, Half & Whole. Terdapat 3 Flavour untuk Huraideu Chicken, iaitu,

  • Original
    • Half RM27
    • Whole RM46
  • Soy Sauce
    • Half RM37
    • Whole  RM56
  • Spicy
    • Half  RM 39
    • Whole  RM58
Alja honestly suka Spicy sebab Alja memang peminat pedas. Ayam goreng dengan Soy Sauce pun sedap cuma Alja lebih berminat dengan Spicy. Memang Juicy ayam ni, ranggup dan pedas semuanya Tip Top! Sayangnya Huraideu tak boleh Half-half flavour. Ehhh jangan risau, scroll lagi.

WINGETTE MIX DRUMETTE
Untuk set Wingette dan Drumette ini pula, Korang boleh pilih berapa ketul dan disiapkan sekali dengan harga. ia dihidangkan dengan 2 Flavour iaitu Soy Sauce dan Spicy. Ha tapi yang ni korang boleh ambik half half flavour so takpayah lah penat fikir nak beli Flavour ni berapa, yang ni berapa, kan?

  • 6 pcs     RM 16.00
  • 8 pcs     RM 20.00
  • 12 pcs   RM 30.00
  • 20 pcs   RM 49.00


Bosan Ayam? Ramen adaaa! Ramen = Maggi. 
Ramyeon yang disediakan oleh Restoran Eung Chicken ini terdapat 2 jenis. Alja dah rasa yang Soup. Sangat sedap lelagi dia letak cheese. Tak sangka sedap sampai teringat ingat, dah habis pun still korek kuali kecik ni harap maggi tu beranak kembali tanpa di order. hahaha So baru berani makan Maggi dengan letak cheese. Sebab Kalau letak cheese takut muak, tapi yang ni tak langsung. So 2 jenis ramyeon yang disediakan ialah,
  • Dry Ramyeon    RM16
  • Soup Ramyeon  RM16

Tapi korang takkan muak lah dengan Ayam yang disediakan oleh Restoran Eung Chicken ni sebab tak muak langsung. Ayamnya pun sangat sedap dan juicy. Tak terlalu garing dan bebetul crispy.
Red Bean Mochi With Ice Cream
Bulan Ramadan pun tinggal kurang dari 2 minggu je lagi. Jadi Restoran Eung Chicken ada menyediakan Iftar Set buat muslim. yeay!

Iftar Set ( With complimentary Kurma )
  • 2 person set ( RM49.90 )
    • 2 x Drinks
    • 2 x White Japanese Steam Rice
    • 12pcs Wings ( Any two flavour )
    • 2x Red Bean Mochi with Ice Cream
  • 3 person set ( RM72.00 )
    • 3x Drinks
    • 3x White Japanese Steam Rice
    • 18pcs Wings ( Any two flavour )
    • 3x Red Bean Mochi with Ice Cream 
  • 4 person set ( RM95 )
    • 4x Drinks 4x White Japanese Steam Rice
    • 30pcs Wings ( Any two flavour ) 
    • x Red Bean Mochi with Ice Cream

Kalau korang pun nak rasai ketagih macam Alja, korang patut Cuba dan jangan lupa book untuk Bulan Ramadan ok? Alja mestilah takkan lepaskan peluang untuk bulan ramadan. Sekali sekala berbuka ala-ala korean. hihi

Oh ya, Mana yang cari, Korang boleh Waze je "Eung Chicken". Eung Chicken ni berdekatan Starling Mall. Bahagian Belakang bangunan Starling Mall berdekatan dengan Kedai 7-Elevan.

RESTORAN EUNG CHICKEN, DAMANSARA UTAMA

Address                 :   No. 55G, Jalan SS21/60,
                                        Damansara Utama Petaling Jaya.
Opening hours : 12.30 pm - 11.00 pm (Sun - Thu)
12.30 pm - 11.30 pm ( Fri & Sat) .
No. Contact           :  011-1057 4388
Facebook : Eung Chicken
Instagram : @eungchickenMY


Syurga Seafood di JUST SEAFOOD, Sunway Giza Mall, Kota Damansara | Nasi Lemak Cajun Seafood

Siapa tak suka makan? bohong! Hahaha untuk "Jalan Jalan Cari Makan Bersama Alja" food stop Alja kali ini, Alja makan di JUST SEAFOOD yang bertempat di Sunway Giza Mall, Kota Damansara. Untuk ke Just Seafood atau ke Sunway Giza, Korang boleh naik MRT then turun di Surian MRT Station (paling dekat dan senang)

Teringin seafood bukan satu masalah lagi. Tak perlu pergi bercuti ke tepi pantai, tepi laut hanya untuk menikmati keenakan seafood. Malah korang pun tak payah selam selam nak dapatkan makanan ni. Di Just Seafood semuanya serba serbi lengkap jika korang peminat makanan laut, disinilah tempatnya.
Alja minat makan dan peminat seafood, sudah tentu Alja tak akan lepaskan peluang untuk merasai sendiri makanan di JUST SEAFOOD ini. Memang kedai ini menjual semata-mata Seafood sahaja. Sebab itu Alja panggil Kedai Just Seafood ni Syurga Seafood. Rambang mata, Sotong, Udang, Ketam, Kepah semua besar besar. Boleh dikatakan puas makan dan kos untuk makan seafood untuk 2 orang dalam RM120 sahaja.

Dengan kedai yang bersih, environment yang tak bising, sangat sesuai untuk bawak sesis keluarga untuk menikmati makanan di Just Seafood ini. Parking pun tak susah untuk kesini sebab Sunway Giza Mall kan, jadi ada basement parking berbayar.
Terdapat 4 perisa yang Alja rasa disana, Satu lagi perisa ni mesti korang tertanya tanya kan ?

  • Original Cajun Style
  • Butter Cream Milk
  • Golden Salted Egg
  • Black Pepper Durian Cajun 
Tapi, ada satu Flavour tambahan iaitu, Durian? Rasa apa lah kan? Alja dah rasa sikittt, even sikit, bila sendawa terasa pekat durian. So for those yang suka dengan durian. U should try this flavour. Durian Seafood! Sedap, macam makan durian dengan nasi. Mesti ada di antara awak semua yang pernah makan durian sahaja with nasi kan? So apa kata try this durian flavour. Confirm suka!
Durian Flavour

Di Just Seafood, Alja makan Nasi Lemak Cajun Seafood. Tapi ala ala shell out. Pinggan disediakan, nak makan atas paper yang disediakan pun boleh. Makan macam ni pun dah kenyang. Lebih kepada ratah lauk dengan harga yang ditawarkan, sangatlah berbaloi.

Flavour yang menjadi Best Seller bagi Restoran Just Seafood ini ialah Louisiana Cajun Style and Buttermilk Special Sauce tetapi Black Pepper Durian Cajun juga tidak kurang hebat dan di Just Seafood korang boleh order cendol atau pun Aiskrim kelapa sebagai Dessert.
Ah lapar pulak taip entri ni untuk tatapan korang dan simpanan sendiri supaya tak lupa pernah singgah di Just Seafood, Syurga Seafood gittew! hehe. Jom cuci mata lagi, Alja tunjuk beberapa gambar lagi untuk beberapa Flavour yang disediakan di Just Seafood.
 
Jangan risau kerana ianya Halal. Bahan-bahan pun dimasak menggunakan bahan yang sesuai untuk kita Muslim makan. Jadi Alja sangat Recommend korang untuk datang sini dan Try! Rajin rajin lah tengok Facebook page dorang, mungkin ada promotion. Just Seafood menerima pembayaran secara Tunai, Mastercard dan Visa, untuk RESERVATION,


JUST SEAFOOD, SUNWAY GIZA MALL, KOTA DAMANSARA

ADDRESS                  :   A-9-G, Sunway Giza Mall, Jalan PJU 5/14,
                                      Dataran Sunway, Kota Damansara, 47810,
                                      Petaling Jaya, Malaysia.
BUSINESS HOUR    : 12.00 pm- 10.30 pm (Mon – Sun)
NO. CONTACT         : 012 - 229 0855 or 03 - 6144 6366 (Reservation)
FACEBOOK             : JustSeafoodMY
EMAIL                      : info@justseafood.com.my



8 LIFESTYLE BLOGGER MALAYSIA PILIHAN 2018

Laman web Blogger pada masa kini tidak asing lagi di halwa telinga kita. Bahkan, bila kita nak search sesuatu, pasti kita akan search di google dan akan keluar beribu ribu laman web dan blog mengenai apa yang kita search tadi. Betul tak?

Pelbagai niche yang kita boleh lihat dalam berblogger ni. Antaraya Travel, Food, Lifestyle, Keibubapaan, Beauty, Gamers, Fashion dan pelbagai lagi. Niche dalam berblogger ni bertujuan untuk kita tahu mengenai KEUTAMAAN Bidang seseorang dalam berblog.

Jadi kali ini, Alja nak share dengan korang ANTARA 8 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018 yang Alja rasa ok dan sangat bagus content yang di share nya. Siapa? Jom baca sampai habis.


1. Syamimi Saad - http://www.syamimisaad.com/



2. Zaza Iman - http://www.zazaiman.com/



3. Wawa Ashihara - http://www.wawaashiharaa.com/




4. Tengku Butang - http://www.tengkubutang.com/


Blogger-blogger yang Alja share ni merupakan blogger yang niche utamanya ialah LIFESTYLE. 8 Blogger ni juga ada share tentang beberapa Tips kesihatan dan Tips yang lain yang sangat berguna untuk kita. Kalau tak gunakan Tips tu sekarang, mungkin boleh di 'bookmark' untuk masa akan datang.

Malah, mereka juga ada berkongsi tentang kecantikkan, skincare routine, cara make up. Tipulah kita sebagai wanita tak suka mekap. At least lipstik mesti ada kan? itu juga sebahagian dari beauty diri kita. Why not korang singgah blog mereka untuk tahu tips - tips mekap.

Nak dekat Bulan Ramadan ni mesti ada diantara kita terutama Ibu ibu pening nak masak apa kan? Jangan risau! mereka juga ada kongsikan Resepi memasak yang sesuai untuk seisi keluarga. Makanan yang menjadi kebiasaan kita terutama melayu dan mungkin Blogger-blogger ini ada kongsi Resepi yang tak pernah korang cuba. Mereka juga ada berkongsi tempat-tempat menarik yang berada di Malaysia. Ada yang dah berjalan separuh dari Malaysia ni. Best kan?

5. Iuzira - http://www.iuzira.com/



6. Diana Rashid - https://www.dianarashid.com/




7. Wendy Pua - http://www.wendypua.com/



8. Cik Ash - http://www.cikash.com/


Bagi Alja, Ni di antara 8 Blog yang merupakan Lifestyle Blogger yang terbaik dan menarik bagi tahun 2018. Korang punya pendapat pula? Jom Kongsikan Blog mana yang korang suka singgah. Mungkin Alja tak pernah tahu, jadi bila korang share blog tu, Blog yang mungkin tersorok tu pun akan mula disebut sebut macam Blogger blogger yang Alja share ni.  

Tahu tak, setiap apa yang kita kongsi dan tulis di laman sosial terutama di dalam blog ni merupakan identiti diri kita sendiri. Ada yang suka maki maki, marah marah dalam penulisan. jadi kita tahu mungkin dia seorang yang negatif. Dari segi penulisan ni boleh membuktikan kita dekat orang ramai kita sejenis yang bagaimana. Jadi berhati-hati bila jari kita menari-nari menekan papan kekunci ini.

Tulisan yang baik, akan diingat sampai kita mati. Jika baik penulisannya, Sharing yang baik. Mungkin akan menambahkan saham kita diakhirat kelak. InsyaAllah. Jadi Kongsi dan tulis benda baik baik ok? dan jangan lupa untuk singgah 8 Blogger Lifestyle ni Jika korang mahukan Tips-Tips menarik. Blogger-Blogger yang Alja share ni merupakan Random. Jadi tiada susunan yang pertama mahupun terakhir.


Litar Pintas rupanya terbakar, Kalau lambat bertindak.............


Semalam terbaca tentang Kebakaran melibatkan Ibu dan anak di Kawasan taman Jaya, Cheras. Bercerita mengenai kebakaran agak menakutkan dan sikit trauma. Tak pernah berlaku dekat diri sendiri tapi bila tengok filem Pak Ya. kebakaran melibatkan pelajar hafizah. Serta baru baru ini yang terjadi pada Pelajar Tahfiz yang melibatkan seramai 20 orang terkorban.

Ceritanya begini, Tadi naik atas nak masuk bilik, on lampu tidur dlm 2minit cmtu lampu tidur jadi malap. Fikir mentol dah habis agaknya. On lampu kalimatang, terkedip sambil bunyi 'Crispy Current' zzpp zpppp. Pandang Kipas siling pusing dah makin longlai. Lampu silih ganti kelap kelip. Dalam kepala fikir cerita hantu je, terbawak bawak cerita "Bring It On, Ghost". Jatuh kipas ni kena badan, nayaaaa. Sambil Bunyi Karen yang menakutkan tu.

Berlari turun ke bawah sebab nak bagitau emak mengenai pemasalahan ini ke sebab aku je yang bermasalah. Tak fikir lain dah, fikir selamatkan diri sendiri je. Hp dan barang penting semua dekat bilik. Belum sampai tangga, pandangan terus jadi gelap gelita. Pap! Kulihat Hitammmmm. Sampai bawak kejut emak. Kakak pulak time tu tgh charge Powerbank so lampu berkelap kelip. Emak kata "Tertendang lah tu. Tutup plug tu"
Aku dah fikir lain dah. Takde tertendang ke terside ke apa ke sebab dah terdengar bunyi crispy sazzzz sazzzz karen tu. Bukak pintu, rumah depan ada lampu. rumah tepi mmg selalu Tak bukak lampu. Lagilah panik! Nak tutup pintu terdengar "Ya allah terbakar terbakar"

Terus ambik kunci dari tangan emak (Biasalah orang tua, terkial kial. Kita nervous + nak tau apa yang terbakar) then bukak pintu dengan pantas. Litar Pintas rupanya terbakar. Api meloncat loncat macam bunga api. Its scary. Kalau lambat bertindak, mungkin benda yang buruk akan berlaku. Alhamdulillah nasib baik jiran sana pantas call Bomba. Thank you Abang Bomba.

Alhamdulillah. Mungkin ini salah satu peringatan dari Allah. Sebok mengejar dunia. Dunia takkan kekal. Habis harta, sapalah kita. Orang pun taknak pandang kalau takada harta. Tapi jika kita letakkan islam No1, Allah pandang kita.