Nak sewa Iklan? Nak tanya Harga? Email [email protected]

Tuesday, January 12, 2016

Kehidupan Pelajar : 'PTPTN tak cukup, nak makan pun susah'

Publish on : 10:52 PM There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum hai semua.

Tadi Alja ternampak video pasal tajuk ini (tengok tajuk atas tuh) di Facebook. Tengah demam demam ni, Nak tanya jugalah, makanan student ni sehari RM100 ke? bohong lah. Bagi Alja, students lah paling kaya lelagi Yang ada buat pinjaman belajar.

Itu pendapat alja sbb alja pun student.

Kalau dpt PTPTipu tuh tapi buat belanja makan hipstur sana sini, hp tukar baru, pergi jalan sana sini, baju beli baru, kemungkinan lah akan jadi tak cukup. KEMUNGKINAN.

Bagi sebab kenapa tak cukup? Alja tak buat pinjaman ptptn, tp takde sampai tak cukup makan, tak cukup bayar nota belajar. Dalam hal mcm ni, kena bijak buat keputusan dan pepandai lah bajet. Bila org suruh bayar duit baju ke buku ke, dahulu kan apa yg patut. Hutang org ke apa ke.

Alja tak pinjam sebab taknak tanggung hutang, takut masa mendatang tak termampu. Masa memula alja macam marah juga lah knp tak bg pinjam, tp lama lama, alja fikir, betul apa emak and kakak-2 alja kata. Dan skrg alja rasa Alhamdulillah sbb takpayah fikir hutang lepas belajar.

Terima kasih lah emak and kakak-2 bersusah payah utk hntr bljr. Sbb tuh bila emak atau kakak-2 abg-2 ipar kata 'kalau tak dekan, kalau tak berjaya. Tak tahu nak kata apa' deep sgt ayat. Tersentak sbb tuh kalau depa kata cmtuh, sorok mna-2 nagis nagis. Kekonon nagis taknak balek poli, tp nagis sbb bila org harapkan kita berjaya.

Lelagi bila emak kata 'duit susah cari dik, kalau kau belanja bebukan, mna nak dpt duit' nagis 😣

Mmg masa dapat duit bahagia sgt kan , siapa tak suka duit, kalau alja pun bahagia. Ada ke yang tak suka duit? Mohon bagitahu! Hahaha

Masa dapat bahagia, tapi masa cukup time nak kena bayar balek, 'buat-2 lupa' 'dapat kerja, dah gaji, duit hutang ptptn buat endah' itu peel yang kita takmau... betul tak? Manusia mmg suka berdalih. Tapi bab hutang-2 ni, mohon lah jangan berdalih.

Sebab tuh lah time tahun lepas 2015 timbul isu 'ptptn kaut semua duit dlm bank' kalau tak silap, KALAU TAK SILAP, rasanya pihak PTPTN bagi masa and had utk bayar berapa-2 kan kalau gaji tak melebihi 3K? KALAU SILAP, MINTA MAAF.

Alja ada baca perancangan seorang hamba Allah ni, perancangan dia :
1) duit ptptn tuh bayar apa patut dulu
2) makan jgn nak ikut napsu sgt haih.
3) Simpan tepi sikit duit ptptn agar nanti boleh bayar hutang ptptn tuh kemudian kelak. So lps bljr, kalau takde kerja time tuh, duit ptptn yg kita simpan sikit tuh lah jd penyelamat sementara.
4) nanti kena tengok balek ayat dia! Lupa. Hehe.

Just only my 20 cent kata kata. Maafkan salah silap saya. Saya bagi pendapat je dan sungguh lillahi taala saya tak cemburu cuma rasa kenapa ada student tak cukup duit, sampai sanggup ambik duit tabung masjid. Jadi nak tahu kenapa benda ni terjadi. Terdesak sgt ke pelajar? Setiap hari kena bayar yuran ke?

And kita juga as student blh buat 'jualan online' sebagai pendapatan sampingan. Sungguh dpt komisen RM10-20 tuh dah rasa ok sgt blh buat mkn 2-3 hari. Cuma kalau rajin tak rajin je. Skrg banyak je yg minta jadi Dropship / Agent. So student ke suri rumah ke sesiapa shj blh buat. InsyaAllah.

Jadi apa pendapat awak semua? pendapat sebagai pelajar, ibu bapa, Cikgu, pensyarah dan orang ramai? Kongsi jom! ☺

Sunday, December 6, 2015

Al-Fatihah, Kemangkatan TUNKU ABDUL JALIL

Publish on : 12:38 AM There is : 0 Comments Labels : , , ,
Assalamualaikum Hai semua, Agak bizi masuk sem baru iaitu semester lima. dengan line bermasalah di politeknik, agak susah dan tak tahu kenapa line bermasalah sangat sampai nak surf internet cari bahan, ambil masa yang lama. Yang Whatsapp Wechat lagi lah. Harini tetiba mcm lain ok je, so gunalah untuk perkara berfaedah seperti berblogger. hahaha

Sebelum ini, Tanggal 30 November kita telah dikejutkan dengan perginya seorang pelawak iaitu Yussry Bin Edoo atau lebih dikenali sebagai Pak Yus dalam program Raja Lawak dan menjadi Juara Raja Lawak Musim Pertama. 
Hari ini tanggal 05 Disember 2015, kita dikejutkan lagi dengan kemangkatan anak sultan Johor iaitu TUNKU ABDUL JALIL, yang telah pergi menghadap pencipta-Nya pada jam 7.11 malam tadi.

Lepas seorang seorang yang baik meninggalkan kita. Kita bila lagi?

Tunku Abdul Jalil menghidap Kanser Hati. Bagi Alja yang suka mengikuti Laman Sosial Instagram serta Facebook milik Tunku, Tunku sentiasa ceria. Keakraban beliau dengan Ayahanda, buat Alja lagi cemburu tapi gembira.
Even Tunku Sakit, Tunku sentiasa bagi semangat buat para-para pesakit yang sama senasib seperti beliau. Malah, Tunku tidak pernah lokek dengan senyuman serta sedekah. 

Tunku Abdul Jalil adalah putera yang terbaik, The best ever prince lah. Kerana mempunyai Jiwa yang penyayang dan rendah diri.

Semua rakyat bawahan seperti kita dilayan dengan baik. Jarang dan tidak pernah nampak Tunku meng-viral post-2 yang berbau keburukan. Malah, beliau jadikan semua orang bawahan seperti kawan.

Sering kali ternampak post beliau di Instagram serta video-2 selfie Tunku bersama Nurse-Nurse, Rakan Artis dan lain lain. Siap bantu lagi Rakyat yang menjual di warung-2 tepi jalan. Pokok cantas daunnya lah kan, tunku tak pernah sombong seperti sombongnya Artis Malaysia.
1907539_1653384504893853_4873278036305444213_n
Lepas ni, dah tak nampak lagi video-2 selfie Tunku, Gambar-2 gembira Tunku dengan Rakyat, dengan Ayahanda Tunku. Terasa sungguh kehilangan.

Masih lagi terkejut akan kemangkatan Tunku Abdul Jalil, setelah lama beliau berlawan dengan sakit kanser hati, akhirnya Allah lebih menyayangi beliau. Pergilah tunku, pergilah. Semoga Tunku tenang dan sentiasa bersama dengan orang beriman. Aamiin.
Kehilangan Tunku bukan sahaja turut di rasai oleh semua warga Johor, hatta orang bukan dari johor, turut berasa sedih dan rasa kehilangan seorang Prince yang baik hati dan penyayang.

Kita yang orang luar rasa sedih, apatah lagi Ayahanda Tunku. Pasti Ayahanda tunku lebih dan terasa yang teramat kehilangan. Kita doakan yang baik baik sahaja. Aamiin
"Allahummaghfirlahu Warhamhu Wa'afihii Wa'fu'Anhu"
Ertinya - Ya Allah, ampunilah dia dan kasihanilah dia dan serjahterakanlah serta ampunilah kesalahan dia"