8 LIFESTYLE BLOGGER MALAYSIA PILIHAN 2018

Laman web Blogger pada masa kini tidak asing lagi di halwa telinga kita. Bahkan, bila kita nak search sesuatu, pasti kita akan search di google dan akan keluar beribu ribu laman web dan blog mengenai apa yang kita search tadi. Betul tak?

Pelbagai niche yang kita boleh lihat dalam berblogger ni. Antaraya Travel, Food, Lifestyle, Keibubapaan, Beauty, Gamers, Fashion dan pelbagai lagi. Niche dalam berblogger ni bertujuan untuk kita tahu mengenai KEUTAMAAN Bidang seseorang dalam berblog.

Jadi kali ini, Alja nak share dengan korang ANTARA 8 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018 yang Alja rasa ok dan sangat bagus content yang di share nya. Siapa? Jom baca sampai habis.


1. Syamimi Saad - http://www.syamimisaad.com/



2. Zaza Iman - http://www.zazaiman.com/



3. Wawa Ashihara - http://www.wawaashiharaa.com/




4. Tengku Butang - http://www.tengkubutang.com/


Blogger-blogger yang Alja share ni merupakan blogger yang niche utamanya ialah LIFESTYLE. 8 Blogger ni juga ada share tentang beberapa Tips kesihatan dan Tips yang lain yang sangat berguna untuk kita. Kalau tak gunakan Tips tu sekarang, mungkin boleh di 'bookmark' untuk masa akan datang.

Malah, mereka juga ada berkongsi tentang kecantikkan, skincare routine, cara make up. Tipulah kita sebagai wanita tak suka mekap. At least lipstik mesti ada kan? itu juga sebahagian dari beauty diri kita. Why not korang singgah blog mereka untuk tahu tips - tips mekap.

Nak dekat Bulan Ramadan ni mesti ada diantara kita terutama Ibu ibu pening nak masak apa kan? Jangan risau! mereka juga ada kongsikan Resepi memasak yang sesuai untuk seisi keluarga. Makanan yang menjadi kebiasaan kita terutama melayu dan mungkin Blogger-blogger ini ada kongsi Resepi yang tak pernah korang cuba. Mereka juga ada berkongsi tempat-tempat menarik yang berada di Malaysia. Ada yang dah berjalan separuh dari Malaysia ni. Best kan?

5. Iuzira - http://www.iuzira.com/



6. Diana Rashid - https://www.dianarashid.com/




7. Wendy Pua - http://www.wendypua.com/



8. Cik Ash - http://www.cikash.com/


Bagi Alja, Ni di antara 8 Blog yang merupakan Lifestyle Blogger yang terbaik dan menarik bagi tahun 2018. Korang punya pendapat pula? Jom Kongsikan Blog mana yang korang suka singgah. Mungkin Alja tak pernah tahu, jadi bila korang share blog tu, Blog yang mungkin tersorok tu pun akan mula disebut sebut macam Blogger blogger yang Alja share ni.  

Tahu tak, setiap apa yang kita kongsi dan tulis di laman sosial terutama di dalam blog ni merupakan identiti diri kita sendiri. Ada yang suka maki maki, marah marah dalam penulisan. jadi kita tahu mungkin dia seorang yang negatif. Dari segi penulisan ni boleh membuktikan kita dekat orang ramai kita sejenis yang bagaimana. Jadi berhati-hati bila jari kita menari-nari menekan papan kekunci ini.

Tulisan yang baik, akan diingat sampai kita mati. Jika baik penulisannya, Sharing yang baik. Mungkin akan menambahkan saham kita diakhirat kelak. InsyaAllah. Jadi Kongsi dan tulis benda baik baik ok? dan jangan lupa untuk singgah 8 Blogger Lifestyle ni Jika korang mahukan Tips-Tips menarik. Blogger-Blogger yang Alja share ni merupakan Random. Jadi tiada susunan yang pertama mahupun terakhir.


Litar Pintas rupanya terbakar, Kalau lambat bertindak.............


Semalam terbaca tentang Kebakaran melibatkan Ibu dan anak di Kawasan taman Jaya, Cheras. Bercerita mengenai kebakaran agak menakutkan dan sikit trauma. Tak pernah berlaku dekat diri sendiri tapi bila tengok filem Pak Ya. kebakaran melibatkan pelajar hafizah. Serta baru baru ini yang terjadi pada Pelajar Tahfiz yang melibatkan seramai 20 orang terkorban.

Ceritanya begini, Tadi naik atas nak masuk bilik, on lampu tidur dlm 2minit cmtu lampu tidur jadi malap. Fikir mentol dah habis agaknya. On lampu kalimatang, terkedip sambil bunyi 'Crispy Current' zzpp zpppp. Pandang Kipas siling pusing dah makin longlai. Lampu silih ganti kelap kelip. Dalam kepala fikir cerita hantu je, terbawak bawak cerita "Bring It On, Ghost". Jatuh kipas ni kena badan, nayaaaa. Sambil Bunyi Karen yang menakutkan tu.

Berlari turun ke bawah sebab nak bagitau emak mengenai pemasalahan ini ke sebab aku je yang bermasalah. Tak fikir lain dah, fikir selamatkan diri sendiri je. Hp dan barang penting semua dekat bilik. Belum sampai tangga, pandangan terus jadi gelap gelita. Pap! Kulihat Hitammmmm. Sampai bawak kejut emak. Kakak pulak time tu tgh charge Powerbank so lampu berkelap kelip. Emak kata "Tertendang lah tu. Tutup plug tu"
Aku dah fikir lain dah. Takde tertendang ke terside ke apa ke sebab dah terdengar bunyi crispy sazzzz sazzzz karen tu. Bukak pintu, rumah depan ada lampu. rumah tepi mmg selalu Tak bukak lampu. Lagilah panik! Nak tutup pintu terdengar "Ya allah terbakar terbakar"

Terus ambik kunci dari tangan emak (Biasalah orang tua, terkial kial. Kita nervous + nak tau apa yang terbakar) then bukak pintu dengan pantas. Litar Pintas rupanya terbakar. Api meloncat loncat macam bunga api. Its scary. Kalau lambat bertindak, mungkin benda yang buruk akan berlaku. Alhamdulillah nasib baik jiran sana pantas call Bomba. Thank you Abang Bomba.

Alhamdulillah. Mungkin ini salah satu peringatan dari Allah. Sebok mengejar dunia. Dunia takkan kekal. Habis harta, sapalah kita. Orang pun taknak pandang kalau takada harta. Tapi jika kita letakkan islam No1, Allah pandang kita. 



Jom bercuti ke Bagan Datuk, Perak - Day 2 (Last Day) | Program Road to Agro Tourism Siri ke 5

Hola holaaaa. Harini nak share hari kedua berada di Bagan Datuk, Perak. Bermaknanya hari terakhir kami berada disana untuk explore Bagan Datuk. Rasa tak puas berada di Bagan Datuk sebab ada beberapan tempat lagi belum pergi macam Sky Mirror, Blue Tears, dan pelbagai lagi tempat dan makanan yang menarik di Bagan datuk belum di explore. Mana yang belum baca Part 1 Bagan Datuk boleh baca tau! hehe
Untuk Trip ke Bagan Datuk, Perak ini, Alja naik bas dari Lembaga Pertubuhan Peladang. Sangat selesa. Bas yang dilengkapi dengan Kerusi mewah ala VIP dan terdapat juga tempat untuk USB. Jadi jangan risau kalau Hp, powerbank takda Bateri.

Pagi tu, selepas bersarapan, kami singgah ke Kilang S&P Industries Sdn. Bhd. S&P Industries Sdn. Bhd ini mengeluarkan dan menjual serbuk santan dan merupakan kilang pertama yang terbesar yang menghasilkan Santan berbentuk Serbuk.
Pernah tak korang jumpa santan berbentuk serbuk? Alja tak pernah. Sebab Selalu beli Santan yang dah siap dekat kedai atau dekat pasar yang fresh sebab pasar sebelah rumah je. Hehe So teruja bila jumpa Santan berbentuk serbuk keluaran S&P Industries Sdn. Bhd. ni.

S&P Industries Sdn. Bhd juga telah meng-export lebih dari 30 Negara buat masa sekarang. Wow? Kuno nya Alja sebab baru tau mengenai Santan Serbuk ni. Jangan risau, ianya ada cop Halal. 

Yang bestnya, S&P Industries ini mengeluarkan serbuk kelapa dari kelapa segar terpilih dan mudah kepada pengguna kerana ia menyediakn dalam bentuk serbuk kelapa jadi ia memudahkan cara penyimpanan.

Dibawah ini merupakan produk keluaran S&P Industries Sdn. Bhd. Antaranya ialah,
  • Santan Serbuk
  • Santan cair
  • Ketupat
  • Kerisik
Alja pergi yang ini di Bagan Datuk, Perak. Kilang Utama dia di Damansara. Tapi yang ni dia tak open to public. If korang mungkin nak menjual ke atau apa sahaja. Mungkin boleh buat lawatan, boleh contact nombor di bawah untuk pertanyaan lanjut.

Headquarter & principal place of business
No. 27-2, Jalan PJU 5/13, Dataran Sunway
Kota Damansara 47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: 603-6157 2226

No. 3709
Simpang Tiga, Rungkup
36200 Selekoh,, Perak
05-646 7121
Lepas ke S&P Industries Sdn. Bhd. Alja ke MARDI Bagan Datuk, Perak pula untuk melihat cara mereka menanam kelapa dan cara proses minyak kelapa dara. satu ilmu baru untuk Alja. Di MARDI ini, Alja dapat tahu mana kelapa Jantan atau kelapa Betina.

Masa nak masuk ladang kelapa di MARDI ni, Kami kena naik lori! Hahaha first time naik lori, selalu naik truck polis je masa zaman sekolah dulu. Jadi setakat panajt lompat lori tu no hal! No hal time sekolah lah, sekarang ada hal sebab dah berat. hahaha
Disini, kami di ajar cara untuk macam mana mereka proses pembenihan, pendebungan kelapa Hybrid dan disini jugalah Alja tahu cara untuk mengenal jantina dan jenis jenis kelapa. Mereka juga menerangkan cara untuk untuk mendapatkan minyak kelapa dara, macam mana dorang menjaga elok agar tidak ada satu semut pun masuk kedalam demi mendapatkan kualiti yang terbaik.

KELAPA HIBRID merupakan kelapa yang dihasilkan melalui proses kacukan silang (crossing) di dalam dan antara dua kumpulan utama itu.
Sedang mengasingkan debunga jantan
Selepas proses mengasing, akan dibalut dan disemburkan racun 
Proses pendebungan kelapa Hybrid
  • Pokok induk (Jantan) mesti berusia lapan tahun ke atas kerana pengeluaran buahnya sudah seragam
  • Pokok induk (Betina) mestilah mencapay usia lima tahun ke atas bagi memastikan ia berkualiti
  • Pendebungan dibuat dengan membersihkan dan mengasingkan debunga jantan dari bunga betina yang matang dan dibalut menggunakan plastik telus cahaya
  • Pendebungaan pada setiap bunga betina diulang setiap hari selama lima hingga tujuh hari atau sehingga stigma betina itu bertukar menjadi warna hitam
Benih jantan akan dipotong sebelum proses pendebungaan

Di Mardi, Alja dapat belajar cara untuk mengupas sabut kelapa. Selalu tengok je pakcik kat kampung buat, nak mencuba tidak sama sekali. Tapi di Mardi, Alja beranikan juga untuk mengupas kulit kepala ini. Untuk disimpan menjadi kenangan dan menambah Pengalaman.

Susah. Ye susah. Itu pada pandangan Alja. Mungkin kerana pertama kali buat tapi memang ini merupakan pertama dan terakhir lah sebab takut untuk melihat ketajaman pisau untuk mengupas tu. Untuk membuat lagi sekali, mungkin ia hanya mimpi dan takkan menjadi realiti.
Selepas dah mencuba mengupas sabut kelapa ini. Kami diajak untuk ke bahagian dalam bangunan untuk melihat cara pemprosesan Minyak kelapa dara.

Cara Pemprosesan Minyak Kelapa Dara
  1. Proses pembuangan sabut kelapa
  2. memilih kelapa yang segar
  3. Pembelahan kelapa
  4. memarut isi kelapa
  5. Proses pengeringan isi kelapa yang diparut
  6. Mengestrakan minyak menggunakan alat 'Expeller'
  7. Mengasing lebihan isi parut
  8. Proses penurasan minyak
  9. DAH JADI MINYAK KELAPA DARA! hehe

Proses pengeringan isi kelapa yang diparut

Mengestrakan minyak menggunakan alat 'Expeller'
Selepas kami melihat proses pendebungaan, penghasilan minyak kelapa. Akhirnya kami dibawa untuk merasa sendiri air kelapa hasil penanaman pokok kelapa Bagan Datuk, perak
 
Air kelapa memang elok untuk demam. Masa ni Alja dapat rasa Air kelapa biasa dan Air kelapa Pandan. Biasa dan Pandan sangat berbeza. Alja kurang Air kelapa tapi Jatuh cinta dengan Air kelapa pandan. Kelapa Pandan berwarna Hijau terang berbanding yang biasa. Rasa dan bau dia pun ada pandan. Sangat sedap.

Untuk tahu lebih lanjut mengenai Kelapa di MARDI. Korang boleh hubungi di nombor yang tertera ni 05-6489242 ( Sumber - Blog Rasmi MARDI )

Selepas ke MARDI, Bagan Datuk. Jom kita ke Destinasi Akhir sebelum pulang ke Kuala Lumpur. Destinasi akhir ini, kami singgah ke Beting Beras Basah.
BETING Beras Basah, Bagan Datuk, Perak terletak berhampiran dengan muara Sungai Perak adalah kawasan pantai pasir yang kadangkala timbul dan kadangkala tenggelam apabila air pasang. Ia dikaitkan dengan Sultan Perak pertama yang menjejakkan kaki di sini. Setiap kali pertabalan Sultan Perak, sultan terbabit mestilah menghilir Sungai Perak dari Kuala Kangsar hingga ke Beting Beras Basah. Kawasan ini mempunyai keunikan yang tersendiri. Pasirnya memutih seakan-akan warna beras dan akan menjadi keras ketika surut hingga membolehkan kenderaan melaluinya.
Tempat pertabalan
Beting Beras Basah ini merupakan kisah lagenda. korang boleh search di Google untuk tahu lebih lanjut mengenai Beting Beras Basah ini. 
 
 
itu sahaja lah cerita Alja selama 2 hari di Bagan Datuk, Perak ini. Harap boleh datang lagi sekali disini untuk explore lebih lama lagi Bagan Datuk. Kita travel kesana kesini ini best tau disamping dapat mengetahui kisah di setiap Negeri yang kita pergi. Lagi lagi kisah Lagenda dahulu kala. Best!

Untuk trip kali ini, Alja bercuti selama 2 hari 1 malam di Bagan Datuk, Perak. Dibawah Program Road to Agro Tourism Siri ke 5 anjuran MAJLIS PELANCONGAN MALAYSIA (MTC) dengan kerjasama Lembaga Pertubuhan Peladang, MARDI, FAMA, Pertubuhan Peladang Kawasan Hutan Melintang, Kraftangan Perak dan persatuan Homestay, Bagan Datuk.


Jom bercuti ke Bagan Datuk, Perak - Day 1 | Program Road to Agro Tourism Siri ke 5

Bila cadang nak bercuti je mesti kita terfikir akan kemewahan dan keindahan percutian kita sepeti dalam kaca TV. Apa kata kali ini bercuti, kita ke arah yang lebih mencabar dan best. Apa yang mencabar? Bercuti ala ala Kampung!


"Bila kata tentang kampung, apa yang terlintas di fikiran korang?"

Bagi Alja, percutian Ala kampung lagi best sebab kita tak payah jaga standard kita sebab sepanjang percutian confirm kita akan berlasak, suasana pun aman damai dengar bunyi ayam berkokok memanggil untuk bangun subuh. Bila ayam berkokok, kita mesti tahu waktu tu dah pagi. Takpayah kalut tengok jam dah.

Embun pagi di kampung pun lain sangat dengan bandar. Ini memang Alja akui. Alja jarang balik kampung sebab dekat sana tak ada sesiapa dan sepenuhnya lahir dan membesar di Bandar Kuala Lumpur. Kampung Alja pun biasa je takde sawah, takde benda yang mencabar. So bila orang ajak kita bercuti ke kampung. A bit excited! hehehe Harap berjodohan dengan orang jauh jauh. Barulah time raya fefeling balik kampung hahahaha

Untuk trip kali ini, Alja bercuti selama 2 hari 1 malam di Bagan Datuk, Perak. Dibawah Program Road to Agro Tourism Siri ke 5 anjuran MAJLIS PELANCONGAN MALAYSIA (MTC) dengan kerjasama Lembaga Pertubuhan Peladang, MARDI, FAMA, Pertubuhan Peladang Kawasan Hutan Melintang, Kraftangan Perak dan persatuan Homestay, Bagan Datuk.
 
Dari Kuala Lumpur ke Bagan Datuk, Perak mengambil masa selama 4jam lebih. Jadi setelah berpenat di atas bas. Tidur bangun tidur bangun akhirnya kita sampai tempat pertama yang ditunggu-tunggu iaitu HOMESTAY PAK NGAH. Homestay Pak Ngah ini terletak di Pasang Api Bagan Datuk, Perak.

Homestay ini bagi Alja ianya sangat memuaskan. Untuk rate bagi Homestay Pak Ngah ini, Alja bagi 4.5/5. Mana lagi 0.5? Iron dan kelengkapan seperti sabun mandi tak ada. Tapi yela Homestay tak seindah Hotel. Tapi Takpe sebab kita duduk untuk lihat keindahan dan feel ala ala Kampung. So tak perlu benda tu semua. Why not kita enjoy je without that things? Barulah boleh jadi Budak Kampung Pasang Api, Bagan Datuk! hahaha Jom check it out isi dalam rumah.
Setiap rumah yang disewa oleh Pak Ngah untuk Homestay sangat besar dan memuaskan. Kebersihan pun sangat TipTop! Setiap rumah ada 2 buah bilik yang dilengkapi dengan pendingin hawa. sangat Wow kan? Weii tidur tak sedar weii. tau tau pagi jaaa itupun gigil nak bangun sebab Embun pagi masuk rumah ditambah lagi sejuk pendingin hawa (aircond) yang dipasang. Tobat tak nak mandi.

Selepas kita dah lawat kawasan Homestay kita, Makan Petang sebab Jam dah menunjukkan pukul 3 lebih petang. Lepas makan, kami terus ke SENTOSA FIBRE SDN. BHD. Oleh kerana Bagan Datuk merupakan Daerah yang terkenal dengan Kelapa dan Syurga kelapa dan semua berkaitan kelapa ada di Bagan Datuk. Untuk Trip Kali ini semuanya berkaitan Kelapa. Yeay Boleh Panjat pokok kelapa!
Kami ke kilang Sentosa Fibre Sdn. Bhd adalah untuk melihat cara pemprosesan sabut kelapa. Sabut kelapa ini diproses untuk dijadikan Cocopeat.

Apa itu Cocopeat?
- Cocopeat adalah serbuk kelapa/habuk sabut. Ianya berasal dari Kulit kelapa yang sudah tua. Ia dipenuhi dengan serat yang banyak dan ringan. Cocopeat merupakan pilihan pekebun/usahawan pertanian secara fertigasi kerana ianya mampu untuk menyerap air dan baja dan mempunyai pelbagai nutrient yang berguna untuk tanaman. Mesti ada diantara korang tak pernah tahu apa cocopeat? samalahhh dengan Alja. Tau kepala je. Eh salah, tau makan je.
Di atas ini lah gambar cocopeat yang telah Alja ambik di Sentosa Fibre Sdn Bhd tempoh hari. Jom Alja tunjukkan sikit cara pemprosesan dan isi kilang di Sentosa Fibre Sdn Bhd ini.
Coir atau dikenali sebagai Fiber panjang dan bahawa mudah difahami ialah sabut-sabut ini akan digunakan untuk dijadikan pembuatan perabot, permaidani, tilam, kusyen ataupun tempat duduk kereta. Setelah lalui semua proses sehinggalah ke Fibre. Fibre ini akan diikat dan dijual kepada pelanggan. Sakura tak dapat, Sabut kelapa pun jadilah fefeling tilam.
Setelah lebih kurang 30-45 minit kami berada di Sentosa Fibre Sdn.Bhd. Kami terus berdesup ke Rumah Pusaka Tuan Haji Baharudin. Kenapa Rumah Pusaka? Bila Alja cerita dengan korang sebab rumah Pusaka ni mesti korang terkejut salah satunya ialah usia sebuah rumah pusaka ini.
Rumah Pusaka Tuan Haji Baharudin ini sudah melebihi 100 tahun ni. Tapi tak sangka masih tersegam indah kan? Rumah dulu ada ke 2 tingkat? Jangan salah anggap. Meh Alja terangkan. Bahagian atas tu adalah rumah asal rumah ini. dan bahagian Bawah itu pulak mereka membuat tambahan. Warna pun dicat dengan warna merah jambu yang menaikkan lagi keindahan rumah ini.

Rumah ini kan syurga dunia kita. Rumah tempat kita berteduh, tempat kita melindungi dari bahaya dan tempat beristirehat setelah bertungku lumus dengan kerja. Seperti kata pepatah,

"Rumah Ku, Syurga Ku"
Setelah kami melawat di rumah pusaka Tuan Haji Baharudin, hujan pun mulai turun. Kami bersiap untuk pulang ke homestay dan berehat setelah penat seharian berada di atas bas. Its time for us untuk meluruskan segala sendi dan urat agar lebih cergas lagi. Pada sebelah malamnya pula, kami singgah makan di gerai Tok Moh Tomyam. gerai Tok Moh Tomyam ini beroperasi selama 7 hari seminggu iaitu Isnin hingga Ahad, bermula pukul 5 petang sehingga 1 pagi.
 
FRIES 
Bihun Tomyam 
Pelbagai pilihan makanan antaranya Sotong tepung, Udang tepung, Char Kuew Tiaw dan Kuew Tiaw Kungfu
Burung Puyu goreng


 
Tadaaa, inilah muka depan gerai Tok Moh Tomyam. Gerai kampung yang menghidangkan pelbagai jenis makanan. Selak je buku menu, confius terus nak makan apa. ok done untuk part 1 dan hari pertama berada di Bagan Datuk. Alja akan share esok untuk part 2, Day 2 iaitu pada hari terakhir berada di Bagan Datuk. Aktiviti pokok kelapa apa pulak Alja buat ni? Betul ke panjat pokok kelapa? Hahahaha Jumpa Next Entri!