Friday, October 28, 2011

Tips Do and Don't dalam Blogger

Publish on : 11:37 PM There is : 1 Comments Labels : ,
Photobucket
Pen merah Pen Biru You marah ILoveyou . muahehehe . okey dengan bored yang terselah dengan bengang yang hampir letup pada Prince charming alja . haha okey saye nak update Entry pasal Do and Don't dalam Blogger . sebab apa aku nak menggedik buads benda nih ? ntah , bored kud . haha . benda yang perlu andd tidak perlu dalam blog . okey Jom lha mula . Sorry kalau Entry nihh panjang :/


DO !

1. Blog Achieve . Blog Achieve tuh macam Entry2 korang yang lama . alja rasa Baik korang pilih Style Hierarchy sebab senang sikid nak tengokk bendabenda yang korang harihari update tuh . If korang pilih DropDown andd FlatList susahh nak tengok . nanti berjela-jela Entry nak tengok then kene pergi older post lha Newer post lha . okey ? andd letak lha Scrollbox dekad Blog achieve tuh supaya tak panjang sanadd . Kalau nak tekan sini .

2. Tempat Comment . iyea benda Comment dekad Entry tuh . haa benda tuh alja rasa perlu lha sebab Kalau korang ada update then Blogger laen nak Comment pasal Entry tuh ken senang ? takde lha rasa Hampa gila . muahehehe .

3. Shoutbox . Shoutbox perkara yang perlu gila sebab kalau ada Blogger laen nak BlogWalking senang tinggal jejak . Kang kalau tak tinggal jejak nanti kita tak tahu siapa yang penah dtg Blog kita andd kalau ada Shoutbox tuh jugak kita boleh kenal antara satu sama lain . Right ?
Setakat nih yang tuh jea lha alja rasa perlu . kalau ada yang baik mesti ada buruk ken ? 
DON'T

1. Lagu . Lagu nihh tengok orang jugak lha . ada blogger yang suka letak lagu ada yang tak . andd If siapa yang suka letak lagu tuhh please jangan letak lagu yang Rock gila . bila buka jea Blog korang tiba2 bunyi kuat gilagila . tak ke saked ? Kalau ada blogger yang ada Sakit jantung tak mati time tuh ? haha . andd Kalau boleh set ken Volume tuh set ken lha antara 30-50 jea . okey ? lagisatu , plase lha letak button Pause dekad situ . 

2. Tulisan . tulisan tuh bia lha tampak jelas yea adik . bukan tulisan yang Simpolsimpol yang boleh memenat ken otak makcek nihh memikir apakah yang korang nak tulis . Contohnya ada di Entry Lyssasecret .

3. Tulisan tuh janganjanganjangan nak rewmpits andd gewdix sawgat lha kann ? Contoh macam :
       - itew nihh shuke shanad denan awokks law .
       - itea new tuke senadd dengan awak leww .
       - shaye nux awak surang jew thalam edup niew .
       - itEw nUcX BacEw BlOx awakks yaNgs CoMEl tUh 
       - lagew kewgemawaran itew dishine lhw
haa dengan sekutunya lha . alja dah lupa macam mana tulisan macam tuh andd okey dulu alja pon pernah guna tapi rasa macam ewww mengeli ken jea . tolong jaga okey . Jangan buat malu . hikkhoo :> sebab orang lain pon tak paham dan tak akan PAHAM untuk membaca .

4. Popup Welcome , masa tinggalkan Blog andd masa RightClick tuh alja rasa tak perlu lha . buat orang penat nak tekan OK .OK .OK . lamalama orang akan bengang . Kalau nak Disable right click pon pilih lha yang takde ayat punya okey .

5. Backgrounds tuh please lha jangan serabut . ada yang bergerakgerak lha apa lha . pening kepala lihat . 

6. warna tulisan tuh tak payah nak HAPPY sangat lha . Contoh macam :
       - Saya Suka awak kalau awak Baik dengan saya .
       - Saya suka awak kalau awak tak pernah nak judge saya 
ouhh please lha jangan nak meriah ken tulisan awak awak tuh . pening kepala saye membacanya .

7. Ayat yang ikut cursor tuh alja rasa tak perlu sebab pening + menyusah ken + menyemak = serabut ! awak tukar lha cursor yang comel jea . okey ? 

8. Word Verification masa nak Comment tuh rasa nya tak payah lha . andd korang buads lha comment tuh Pop-up windows sebab lagi senangg . 

9. Widget-Widget yang memenuh ken tuh please lha buang . sebab dia lagi memeberatken blog korang . so akan buads blogger laen bosan nak masuk blog korang sebab kene tunggu lama . 

9. gambar ! haa gambar -gambar tuh alja rasa tak payah lha nak letak seluruh Family , bestie , andd semua nyea lha . sampai penuhh satu blog tuh , andd If nak letak jugak letak lha dalam PAGE macam alja INI or cara nak Letak scrollbox dalam gambar tekan SINI .

10. Puh-Lease lhaa Jangan guna Hide Shoutbox ! bukan apa , susahh , Lambat Loadd lagi Then Kalau shoutbox tuhh kebawah sanadd tak dpd nakk tekan Close balik then tak dpd nak Hantar Jejak dekad Blog korang yang sememang nyea dh Comel . okey ?

11.  Welcome Enter tuh alja rasa lawa cuma akan jadi lambat sebab kene Tekan Enter dulu baru boleh masuk ke Blog Comel korang . tapi sukati lha . setiap orang berbeza :)


alja rasa itu jea lha buads masa ini . Hope korang suka dengan apa yang alja kata ini . bukan tunjuk bagus cuma alja membantu blogger yang memerlukan :>
\ Ehh if korang Perasan Lagu alja dah bertukar kepada Lagu melayu . haha . sedap takk ?

1 comment:

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sila Jaga Percakapan anda . Jika tidak anda boleh didenda tidak melebihi 58 Ribu Ringit atau dipenjarakan atau kedua-duanya !

ANDA SEDANG DIPERHATI . MOHON JAGA TINGKAH LAKU APABILA BERADA DI WWW.CAHAYAPERMATA.MY . TERIMA KASIH .