Nak Sewa Iklan + Review + Bloglist ? Hanya RM10 2Bulan . PM Alja Here

Mari Belajar Bahasa Arab Part 1

Publish on : 11:14 PM There is : 5 Comments Labels :
Photobucket

Assalamualaikum and yeoboseyo . Sudah terlalu lama diri ini menyepi .. terasa rindu pada blog , pada sahabat ana di blog ini . oh ye , Alhamdulillah , alja rasa syukur kerana baru sahaja selesai menduduki Peperiksaan SPM 2012 . Jadi dunia alja akan semakin mencabar , usia semakin meningkat dan kematian jua semakin dekat . Alhamdulillah juga kerana ALLAH permudahkan urusan alja menjawab Exam SPM . Semoga Penanda Kertas alja seorang yang baik Hati dan murah hati . Ameen . Perancangan lepas SPM ? mungkin duduk dirumah sahaja kerana Emak tidak mengizinkan diri ini berkerja seperti Kawan yang lain . mungkin ada baiknya .. Cuma alja berdoa semoga cita-2 alja nak masuk ke International Islamic University Malaysia tercapai . ameen . Jom Kita ke tajuk asal balik ..
Rasulullah SAW bersabda ..
"Cintailah orang Arab kerana tiga perkara : Kerana aku adalah orang Arab , al-Quran itu berbahasa Arab dan ucapan penduduk syurga adalah Bahasa Arab”. [HR. Hakim, Thabarani dan Baihaqi]
Oh ye , Tajuk kita hari ini berkaitan Bahasa Arab . ada yang Kata Bahasa Arab ialah Bahasa Syurga . Tapi bila bertanyakan kepada yang lebih Arif dalam perkara sebegini , mereka mengatakan bahawa Bahasa Arab merupakan Bahasa Syurga adalah satu hadith yang dhaif (lemah) . Kerana tiada nas dari al-Quran mahupun Hadith Nabi SAW mengenai bahasa yang digunakan pada hari kiamat atau pun di syurga . Waallahu'alam .

Walau bagaimana pun , Bahasa Arab adalah Bahasa termulia kerana bahasa arab adalah Bahasa al-Quran . Jadi tidak salah untuk Kita mempelajarinya . Lagipun bila kita faham dengan bahasa Arab , maka kita akan lebih mudah memahami ayat-2 Allah didalam al-Quran .

Nak kata alja pandai bahasa Arab , tak lah sangat cuma pernah belajar time sekolah rendah je . Tapi alja dah mula belajar bahasa arab ini balik sebab alja rasa bahasa ini terlalu istimewa . Jadi Jom Kita belajar bersama-sama !! tapi yang ni yang asas je dan akan di-update sentiasa :)

Mari Belajar Bersama .
  • Salam Ukhwah Fillah - salam persahabatan kerana Allah
  • Ukhuwwah Fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya
  • Ukhti - kakak / saudara perempuan
  • Akhi - abang / saudara lelaki
  • Zauj - suami
  • Zaujah - isteri 
  • Assif jiiddan - i'm really sorry
  • Syukran / afwan - terima kasih / sama-sama
  • Fa'iza 'azamta fatawakkal'alal lah - setelah kamu berazam maka bertawakkal lah
  • Inni akhafullah - sesungguhnya aku takutkan Allah
  • Mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dalam hati selain Allah
  • Lau samantha - excuse me
  • Naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok
  • Ilalliqa' - moga bertemu lagi
  • Syafakallah - semoga Allah menyembuhkan awak \buat Lelaki/
  • Syafakillah - semoga Allah menyembuhkan awak \buat Perempuan/
  • Taffadhol - silakan
  • La aadri - saya tak tahu
  • Ma fi musykilah - tiada masalah
  • Bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan
  • Bitaufiq wannajah Fil imtihan -  semoga berjaya didalam peperiksaan
  • Jazakallahu khairan kathira - semoga Allah memberi/menambah kebaikkan yang bnyk kepadamu \buat Lelaki/
  • Jazakillahu khoiran kathira - Seperti diatas . \buat Perempuan/
  • Wanaa aydhan = Saya pun demikian
  • Ana (nama anda) = Saya (Nama anda)
  • Ismii (nama anda), Waanta ? =Nama saya (nama anda), dan nama kamu ?
  • Masmuka ? = Siapa namamu ?
  • Bikhair Alhamdulillah = Alhamdulillah baik-baik saja
  • Kayfa haaluka/haluki ? = Apa Kabar ?
  • Atta`aaruf = Perkenalan
  • Saya rindukan awak = Ana musytaqun ilaik
  • Saya hendak belajar = Uridut ta'alum
  • Saya hendak pergi = Uriduz zahab
  • Saya sangat memerlukannya = Ahtaju ilaihi jidaan
  • Selepas=  Ba'da
  • Sebelum = Qabla
  • Minggu hadapan = Usbu ‘ul qaadim
  • Minggu ini = Hazal usbu
  • Sebelum = Qabla
  • Cuba = Jarrib
  • Tolonglah kami = Saa'id na
  • Bersabarlah = ISbir

Asif Jiddan kalau ada tersalah , segala bahasa arab ini saya belajar dari ukhti NurHudaIbrahim dan ukhti-2 yang lain yang sentiasa membantu saya jika saya memerlukan atau tidak memahami sesuatu perkara . Jazakillahu Khairan Ya sayang semua ! :) . Salam 1.2.34Hijrah . Assalamualaikum :)

5 comments:

  1. Nice sharing dear.!!
    Nak hafal jugak laa apa yg Alja share tu sebab ada jugak yg akak tak pernah dengar. :)

    ReplyDelete
  2. syukran
    salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Syukran Jazilan.. Salam Ukhwah Fillah.. :)

    ReplyDelete

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sila Jaga Percakapan anda . Jika tidak anda boleh didenda tidak melebihi 58 Ribu Ringit atau dipenjarakan atau kedua-duanya !

ANDA SEDANG DIPERHATI . MOHON JAGA TINGKAH LAKU APABILA BERADA DI WWW.CAHAYAPERMATA.MY . TERIMA KASIH .