Mari Belajar Bahasa Arab Part 1

December 14, 2012 7 Comments A+ a-

Photobucket

Assalamualaikum and yeoboseyo . Sudah terlalu lama diri ini menyepi .. terasa rindu pada blog , pada sahabat ana di blog ini . oh ye , Alhamdulillah , alja rasa syukur kerana baru sahaja selesai menduduki Peperiksaan SPM 2012 . Jadi dunia alja akan semakin mencabar , usia semakin meningkat dan kematian jua semakin dekat . Alhamdulillah juga kerana ALLAH permudahkan urusan alja menjawab Exam SPM . Semoga Penanda Kertas alja seorang yang baik Hati dan murah hati . Ameen . Perancangan lepas SPM ? mungkin duduk dirumah sahaja kerana Emak tidak mengizinkan diri ini berkerja seperti Kawan yang lain . mungkin ada baiknya .. Cuma alja berdoa semoga cita-2 alja nak masuk ke International Islamic University Malaysia tercapai . ameen . Jom Kita ke tajuk asal balik ..
Rasulullah SAW bersabda ..
"Cintailah orang Arab kerana tiga perkara : Kerana aku adalah orang Arab , al-Quran itu berbahasa Arab dan ucapan penduduk syurga adalah Bahasa Arab”. [HR. Hakim, Thabarani dan Baihaqi]
Oh ye , Tajuk kita hari ini berkaitan Bahasa Arab . ada yang Kata Bahasa Arab ialah Bahasa Syurga . Tapi bila bertanyakan kepada yang lebih Arif dalam perkara sebegini , mereka mengatakan bahawa Bahasa Arab merupakan Bahasa Syurga adalah satu hadith yang dhaif (lemah) . Kerana tiada nas dari al-Quran mahupun Hadith Nabi SAW mengenai bahasa yang digunakan pada hari kiamat atau pun di syurga . Waallahu'alam .

Walau bagaimana pun , Bahasa Arab adalah Bahasa termulia kerana bahasa arab adalah Bahasa al-Quran . Jadi tidak salah untuk Kita mempelajarinya . Lagipun bila kita faham dengan bahasa Arab , maka kita akan lebih mudah memahami ayat-2 Allah didalam al-Quran .

Nak kata alja pandai bahasa Arab , tak lah sangat cuma pernah belajar time sekolah rendah je . Tapi alja dah mula belajar bahasa arab ini balik sebab alja rasa bahasa ini terlalu istimewa . Jadi Jom Kita belajar bersama-sama !! tapi yang ni yang asas je dan akan di-update sentiasa :)

Mari Belajar Bersama .
  • Salam Ukhwah Fillah - salam persahabatan kerana Allah
  • Ukhuwwah Fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya
  • Ukhti - kakak / saudara perempuan
  • Akhi - abang / saudara lelaki
  • Zauj - suami
  • Zaujah - isteri 
  • Assif jiiddan - i'm really sorry
  • Syukran / afwan - terima kasih / sama-sama
  • Fa'iza 'azamta fatawakkal'alal lah - setelah kamu berazam maka bertawakkal lah
  • Inni akhafullah - sesungguhnya aku takutkan Allah
  • Mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dalam hati selain Allah
  • Lau samantha - excuse me
  • Naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok
  • Ilalliqa' - moga bertemu lagi
  • Syafakallah - semoga Allah menyembuhkan awak \buat Lelaki/
  • Syafakillah - semoga Allah menyembuhkan awak \buat Perempuan/
  • Taffadhol - silakan
  • La aadri - saya tak tahu
  • Ma fi musykilah - tiada masalah
  • Bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan
  • Bitaufiq wannajah Fil imtihan -  semoga berjaya didalam peperiksaan
  • Jazakallahu khairan kathira - semoga Allah memberi/menambah kebaikkan yang bnyk kepadamu \buat Lelaki/
  • Jazakillahu khoiran kathira - Seperti diatas . \buat Perempuan/
  • Wanaa aydhan = Saya pun demikian
  • Ana (nama anda) = Saya (Nama anda)
  • Ismii (nama anda), Waanta ? =Nama saya (nama anda), dan nama kamu ?
  • Masmuka ? = Siapa namamu ?
  • Bikhair Alhamdulillah = Alhamdulillah baik-baik saja
  • Kayfa haaluka/haluki ? = Apa Kabar ?
  • Atta`aaruf = Perkenalan
  • Saya rindukan awak = Ana musytaqun ilaik
  • Saya hendak belajar = Uridut ta'alum
  • Saya hendak pergi = Uriduz zahab
  • Saya sangat memerlukannya = Ahtaju ilaihi jidaan
  • Selepas=  Ba'da
  • Sebelum = Qabla
  • Minggu hadapan = Usbu ‘ul qaadim
  • Minggu ini = Hazal usbu
  • Sebelum = Qabla
  • Cuba = Jarrib
  • Tolonglah kami = Saa'id na
  • Bersabarlah = ISbir

Asif Jiddan kalau ada tersalah , segala bahasa arab ini saya belajar dari ukhti NurHudaIbrahim dan ukhti-2 yang lain yang sentiasa membantu saya jika saya memerlukan atau tidak memahami sesuatu perkara . Jazakillahu Khairan Ya sayang semua ! :) . Salam 1.2.34Hijrah . Assalamualaikum :)

7 Comments

Write Comments
Eiqa Almond
AUTHOR
December 15, 2012 at 1:06 PM delete

Nice sharing dear.!!
Nak hafal jugak laa apa yg Alja share tu sebab ada jugak yg akak tak pernah dengar. :)

Reply To This Comment
avatar
sutera ungu
AUTHOR
February 19, 2013 at 12:30 AM delete

syukran
salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

Reply To This Comment
avatar
kubi mobile
AUTHOR
May 20, 2013 at 11:17 AM delete

bagus.. ia sangat2 membantu

Reply To This Comment
avatar
Mohd
AUTHOR
July 1, 2013 at 11:02 PM delete

Shukran Jazilan...

Reply To This Comment
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 14, 2014 at 7:45 PM delete

Syukran Jazilan.. Salam Ukhwah Fillah.. :)

Reply To This Comment
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 20, 2014 at 4:45 AM delete

Deabak!!! (y)
Syukran jazilan...

Reply To This Comment
avatar
Aida Nabilla
AUTHOR
February 16, 2015 at 7:17 PM delete

Assalamulaikum, maaf saya nak bertanya, untuk yang saya rindukan awak tu, kalau guna ayat ' ana haneenun bika' tak boleh ke? Btw syukran 😊

Reply To This Comment
avatar

Sila jaga di setiap perkataan yang anda berikan disini. Ingat-ingat sikit, Setiap perkataan akan disoal di akhirat dan juga Jari serta lidah inilah yang paling tajam menghiris hati. Terima Kasih ❤