Friday, February 1, 2013

Domain Dot My ini ada ada Sahaja !

Publish on : 12:11 AM There is : 2 Comments Labels : , ,
Bismillahirrahmanirrahim .. Assalamualaikum andd yeoboseyo .. yeah , hari nh alja nak cerita pasai apa ?? pasai apa lagi kalau bukan pasai domain Dot My tuhh .. Seminggu sebelum nh pengguna Domain Dot My tak boleh bukak dorang punya blog url .. Memang problem terus lah kan dgn blog .. traffik pun jatuh .. org yg dtg ke blog pun makin kurang .. bedah apa ? bedah Hok aloh ! haha .. Bedah Hok aloh geram sgt dah nh .. haha .. tapi smlm dah okey .. tapi hari nh bedah hok aloh tgk balik , dia dah problem balik .. bedah hok aloh geram dah .. haha .. Hok aloh ?? teringat cerita #SetiaHujungNyawa lah tuhh .. haha ..

Ingat tak Post yang alja cerita pasal Domain Dot My di SINI .. tak tgk ? cuba lah tgk .. bukan page iklan ye .. ha , baru nak guna dalam seminggu cm tuh , tetiba domain.my nh dah bermasalah .. susah sgt , sbb blog tuh alja guna utk update Tutorial and Freebies .. susah kan bila dah jadi macam nh .. visitor pun jadi kurang .. sedih -.-  .. haha . okey lah takpe .. sabar lagi sabar lagi .. then seminggu kemudian dia dah okey .. eh eh tgk balik , hari nh dia bermasalah lagi .. memang alja ubah terus ke Blogspot Dot Com .. bila dah okey , baru lah alja tukar ke Dot My .. Mungkin ? haha .. 
Tapi Kita tak usah lah nak memaki bagai ye kerana hal ini ..  tak elok bila ditengok dek org .. sebab apa ?? Rasulullah SAW dah berpesan LAA TAGDHOB iaitu JANGAN MARAH . ha , benda nh , pasti okey dek kemudian hari .. itupun kalau Domain Dot My nh okey cepat lah ..

Cara Penyelesaiannya Senang .

First . Korang pilih antara 
  • A. Biarkan blog berdomain [Dot] my macam tu sehingga kembali pulih .
  • B. Kembali menggunakan subdomain lama iaitu Blogspot Dot Com
If Korang memilih A . Iaitu biarkan blog berdomain [Dot] my macam tu sehingga kembali pulih . Jadi Korang tunggu saje lah sampai server Asiahost tu okey ye 

Tapi Kalau Korang memilih B . Iaitu Kembali menggunakan subdomain lama iaitu Blogspot Dot Com .. maka Korang juga diberi pilihan satu antara tiga dibawah ini .. pilih lah pilih lah ..  haha 

  • i. Tukarkan ke subdomain Blogspot Dot Com dan kekalkan url macam itu
  • ii. Tukarkan ke subdomain Blogspot Dot Com dan tunggu sehingga domain [Dot] my kembali pulih baru tukarkan kembali.
  • iii . Tukarkan ke subdomain Blogspot Dot Com dan kemudian beli domain sendiri seperti [dot]com , [dot]net dan lain-lain . Kalau nak domain [dot]com , Korang boleh rujuk cara beli di Sini
dan apabila korang memilih untuk berhijrah kembali ke pilihan diatas , ini caranya ...
FahamKan caranya ?? bila Korang dah Klik OK . Korang akan kembali ke alamat blog korang yang lama iaitu Blogspot Dot Com Then if Domain [dot] my sudah kembali okey . Korang boleh bertukar semula ke Domain [Dot] My korang tuh semula tapi Kalau nak tukar terus ke domain lain seperti [dot] com , [dot] net dan lain-lain , Korang boleh hubungi pembekal domain itu sendiri bagaimana nak bertukar . okey ? :) Tutorial diatas alja Creditkan kepada Eca .. Thanks For the tutorials .. Assalamualaikum :) Bye !
Blog alja yang INI dah Kembali Ke Blogspot Dot Com .. sob sob .. 


Credit To Eca

2 comments:

  1. :) yaya still guna blogspot Dot com je

    ReplyDelete
  2. Selalu stress bila pergi blog kekawan yg ada .my. Tak boleh bukak!

    -____-

    ReplyDelete

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sila Jaga Percakapan anda . Jika tidak anda boleh didenda tidak melebihi 58 Ribu Ringit atau dipenjarakan atau kedua-duanya !

ANDA SEDANG DIPERHATI . MOHON JAGA TINGKAH LAKU APABILA BERADA DI WWW.CAHAYAPERMATA.MY . TERIMA KASIH .