Kita berblogger mencari Kawan , Bukan Mencari Lawan ! [ BLOGGER PENIPU ]

March 20, 2013 8 Comments A+ a-

Bismillahirrahmanirrahim .. Assalamualaikum andd yeoboseyo .. *Sila abaikan gambar Ex wa dekat atas nh . Hahaha* okey . Semalam , Kelmarin , tulat .. Blogger sangat Heboh macam Jom Heboh . eh ? hehe .. okey Jangan marah saya . haha .. 

Okey semalam , Kelmarin , tulat dan mungkin jugak hari ini ? okey , semua Blogger-2 , Fanpage-2 Blog semua Heboh mengenai satu penipuan Segmen yang bertajuk "SEGMEN SAYA NAK HADIAH" 

Hamboi hamboi .. Nama Segmen nak sama saja dengan Segmen Kak Nabila Biela . Alja dapat tahu tentang ini pun dari Kak FatinDiana [FD] . then alja tengok ada Link Blog budak tuh dekat Comment Fanpage Kak FD . So Alja tekan lah ... oh yeahh ! Nak tahu hadiahnya Apa ?
Samsung Galaxy Note II

Baju peplum
Baju superman
Shawl
Iphone 4s
Keychain
Instax mini hello kitty
Beg moustache

Bila alja tengok hadiahnya , Fuyoh , Hadiah Apa ? "Samsung Galaxy Note II" dan "Iphone 4s" . Gila ah , Siapa nak bagi kan Galaxy Note II or Iphone 4s tuh dengan FREE . Siapa ? Kalau ada , meh bagi Alja . haha . Kalau ada yang Free pun , Korang kena lah berjalan-2 makan angin dan jadi adik ikan Pirana kepada Ayah Gula , Emak Gular , Gula Gula . *Tak Faham ? Buat-2 Faham .

then bila Alja dah tengok hadiah-2 tuh , alja Rasa nak join jer tapi nak tunggu bila betul-2 ramai masuk baru Alja Join . Masa tuh baru ada 6-7 Peserta jer ..
dan adik tuh kata "Kurang 30 Peserta , Segmen BATAL" Then Alja biarkan jer lah . Alja ignore kan .. sebab Kalau Hadiah best macam nh compem takkan kurang daripada 30 Peserta . then Alja tengok perkara nh benar-2 mendapat liputan orang ramai *Gaya macam reporter tak berbayar jer . Haha* So Alja tekan lah balik link blog adik tuh yang berbunyi seperti "http://AAAA-AAAA-official.blogspot.com" *Nama ditukar* .

Bila Alja tekan Link adik tuh , fuyoh Fuyohhhhhhhhhhh . pahal kau alja ? bukan apa , Peserta tuh dengan sekelip mata sudah menjadi 36 Peserta ! .. Err tapi sayangg :( tetiba adik tuh tulis "Kurang 50 Peserta , Segmen BATAL" . eh ehhhh ? Tadi kata "Kurang 30 Peserta , Segmen BATAL" sekarang kata "Kurang 50 Peserta , Segmen BATAL" . apa cite ? Kalau dah ada lebih 50 Peserta ? nanti tulis lah "Kurang 100 Peserta , Segmen BATAL" hahaha . Okey , tapi tuh tak kisah lah . Maybe Hadiah tuh MAHAL . So Kena lah ramai yang Join . Untuk berbaloikan apa yang dia bagi kepada kita . Okey , Alja ignore kan lagi . Alja berfikir positif jer . Malas nak Fikir . 

then kak FD tulis macam nh . Click Here ..
Photo: Nampak tak permainan dia? ;)
http://www.fatindiana.com/2013/03/kan-fd-dah-kata.html
Gambar Ehsan dari Kak FD
Bila dia kata Segmen terpaksa batal . Ramailah blogger-2 Comment .. Antaranya ..
Gambar Ehsan dari Kak SD
PEMBETULAN ! Blogger bukan BATAK . Tapi Segmen , Giveaway , Contest adalah acara memeriahkan pengguna-2 Blogger . Takde Segmen , Giveaway , Contest . Takde lah meriah Blogger nh . FAHAM ? Dan Bila kita join Segmen , Giveaway , Contest . Maka kita dapat berkenalan dengan Blogger-2 Lain . FAHAM ? TOLONG ! TOLONG ! Tolong Jangan cemarkan Nama Blogger !!
So bila dah nampak macam nh , alja tekan Blog dia tetiba "Blog has been removed" .. then terfikir , Kenapa adik nh remove blog dia ? Tak kesian ke Peserta yang dah Like + Follow semua tuh ? or Maybe dia malu sbb kena bash dgn blogger lain . sbb tuh dia Remove blog dia .. Tapi , Kenapa ? Kalau betul Memang hadiahnya Galaxy Note II and IPhone 4s . Buktikan jer lah Kan ? Tak susah . betul tak ? 

Then adik nh on balik dan start New Segmen dengan hadiah yang baru pulak . 

[ Ehsan dari Kak FD ]
  • rantai moustache
  • topup rm3
  • button badges
  • kertas ucapan
  • bear rilakkuma
Nak tengok Shoutbox dia ? Click Here . Hamboi , bukan main dasyat adik nh kena Bash .. Belum lagi dekat twitter .. nh alja ada printscreen tweet adik nh dekat twitter
hm , Kesian adik nh . Maaf , Nama Twitter terpaksa ditutup sebab adik nh asyik tukar username nya . Kesian rasanya .. 

Ada blogger B pula IM FD kat Facebook lagi . Ini perbualan kitorang :
  • Blogger B: Salam kak FD . Saya just nk sahihkan betul ke tak yg kak FD maksudkan GA dapat hadiah smart phone tu GA ni ? http://****-****-official.blogspot.com/2013/03/segmen-saya-nak-hadiah.html . Sebab ada org tag saya . So, tengok syarat banyak , rasa was2 jgk la nak join .Takut alih2 GA batal .
  • FD: w'salam. trpulang pd individu untuk prcaya atau tak. pada kak FD, macam tak logik lah. lain la kalau orang yg sponsor GA tu betul2 orang kedai gadget or something else. budak lagi kot. logik ke bagi hadiah macam tu? setengah blogger yg buat GA / segmen separuh jalan tu sebab diorang tak capai target, maybe diorang kecewa sebab tak ramai join.
  • Blogger B: Tapi better tak payah kot masuk sebab agaknya semua org tk tahu lagi yg budak tu pernah menipu org . Ramai bdk2 sebaya saya kena tpu dengan dia suatu masa dulu .
  • FD: so asma memang kenal la dengan blogger tu?
  • Blogger B: Yup . Terlampau kenal . Dia pernah masuk group khas untuk kanak2 .Dekat group tu banyak sangat berlaku penipuan ,pergaduhan dan mcm2 lagi . Sampai ramai dh tak tahan .Dia kata dia ada jual Hp case ke apa . Tapi benda tu bdx memang suka . So, ramai dah bank-in dekat dia . Alih2 1thn tak sampai lagi brg tu . Tulah yg rasa was2 skit.

Credit to Kak FD

Haih , rupanya adik nh dah pernah tipu orang . YaALLAH . 
ENTRY TAHUN 2012 
Cerita ini Credit To Mohamad solehin

Ada satu blogger freshie katanya, beriya-iya nak buat Giveaway. Tajuk GA beliau adalah "Giveaway dari Fatin,Fitrah dan Aina". Siap ada sponsor lagi. Hadiah GA dia memang gempak habis. Ramai jugak blogger yang excited nak join GA beliau.

Tapi ada jugak blogger yang kata GA ni penipu. Owner GA ni siap ugut nak report polis kalau ada yang kacau beliau lagi. Aku pun tak tahu yang mana betul, jadi aku pun join jugak. Saja-saja nak tengok betul tak beliau ni dapat tunaikan janji dia.


Penat aku buat entry untuk GA dia,


Katanya kalau kurang 20 blogger yang join, GA tu akan batal. Alhamdulillah, lebih 30 blogger yang join. Tak sampai seminggu lepas tuuu. Blog beliau dah di delete. 

APA!! dh delete ?? jeng jeng jeng. 

Haha, tak terkejut pun masa tuu. sebab dah expect benda tu akan berlaku jugak.Tapi kesian la kan blogger yang excited join sebab nak jadi top referral disebabkan hadiah GA yang awesome. 
Nak tahu apa hadiah dia ?
LOMO CAMERA , CAMERA CANON , IPAD , OWL SLING BAG , SILICONE WATCH , SAMSUNG GALAXY S III , NECKLACE , EARING , SHAWL , TOPUP RM20 , FELT NAME 
Mak bapak aku pun tak mampu nak belikan untuk aku. Apa lagi nak bagi pada orang lain. Itu bodoh namanya. Ambil penyepak sekali. Ini makan dia!! *gaya Nabil. hahaha :]

Tak harap-harap apa pun dengan GA macam ni, Wujudnya Giveaway ini pun just suka-suka untuk meriahkan dunia blogging ni kan :]


 tapi tolong jangan tipu orang.

Sila WASPADA dengan budak ini. Jangan percaya lagi kalau nampak muka dia ni. Tak padan dengan kecik..



YaALLAH , rupanya adik nh pernah tipu orang ramai . Tengok ? Nama dia sama ! dulu masa adik nh tipu , adik nh guna Link Blog "http://fatinkedingsecret.blogspot.com/2012/09/misc-giveaway-by-fatin-fitrah-dan-aina.html" tetiba teringat tweet adik nh yang berbunyi ......................... 
Buat apa aku nak tipu orang dekat blog haa bodoh?!tak guna aku tipu.buat dapat dosa je!orang yang menuduh itu akan mendapat dosa!
ayoyoyo ama apa :3 orang yang menuduh atau dah terbukti awak penipu ? Jangan dik , Jangan sesekali Tipu orang dik . Berdosa . Adik dah tipu ramai Blogger . Kalau ada Blogger yang tak Maafkan adik macam mana ? Ingat dik , Hukum ALLAH lebih berat . Apa kata awak mintak Maaf kalau betul awak salah . Tak susah ! YaALLAH betul-2 rasa terkejut sebab ada Blogger macam nh :/

Mungkin adik masih baru didunia blog dan adik tak tahu macam mana nak manage Segmen , Giveaway , Contest . Alja cuba untuk berfikiran POSITIVE walaupun hakikatnya .......... hm sangat menyedihkan :(

dan ................ Mungkin adik nak Followers dan pengelike banyak . Tapi dik bukan macam nh caranya ! BUKAN !! Korang , Janganlah Marah-2 dia sampai kata dia bukan-2 . takbaik . Nasihatkan lah dia . Kalau dia EGO . dia taknak terima tuh dia punya pasal . Tapi jangan sesekali kita panggil dengan panggilan yang tak sepatutnya .... Memang adik nh Silap dia besar . tapi nak buat macam mana . Benda dah jadi . hmm ..

Blog Adik Ini sangat membuatKan akak terkilan :( . So lepas nh , alja nak ingat dalam kepala otak Nama adik nh . Kalau ada Blog nama adik nh lagi . akan ku ignore terus .

Hmm , Kisah adik nh sungguh membuatkan prang ramai terkilan . Mari kita semua Jadikan Iktibar dan pengajaran melalui Kisah adik nh . Kita kena ingat bahawa .....................
Kita berblogger mencari Kawan disamping mencari Duit melalui says . hehe Bukannya kita berblogger mencari Lawan . Nak lawan , tengok WWF . Eh ? :D
Okey cerita adik nh Kita Tutup *Hakim baling penukul Kayu* dan Lowyer sedang mengelak supaya tidak terkena penukul itu . tetapi .......... Oh tidak ! akhirnya ! akhirnya penukul itu terkena pada pintu masuk mahkamah .. *Gaya Pemain-2 Bola* Haha . okey ayat pasal Hakim dan lowyer adalah rekaan semata . Jangan ambil Serious . Dah malam sangat . bukan malam tapi dah pagi . haha takecare Assalamualaikum Bye :)


Credit to HereFD | FD | SDMohamad solehin

8 Comments

Write Comments
Dianaa
AUTHOR
March 20, 2013 at 9:00 AM delete

wah! panjang berjela. FD tak sedar pula jadi reporter tak bayar, haha. and thanks utk credit ;)
budak2 nak up kot, tu pasal dia buat gitu

Reply To This Comment
avatar
Mymy Mushie
AUTHOR
March 20, 2013 at 11:10 PM delete

Kecil2 dah pandai bohong , ish2 tak tau la apa nak jadi ! mymy nak share entry nie tau ..

Reply To This Comment
avatar
Aina Areen
AUTHOR
March 20, 2013 at 11:14 PM delete

lahaiii , tu lahh . kesian jugak haa . nasib baik tak join . tengok hadiah pon semangat jaa ..

Reply To This Comment
avatar
March 21, 2013 at 12:52 AM delete

Wah panjang berjela la Alja hehe . .Tengs la for the information .. Nurul pun tak tahu baru je tahu .. ISh ish .. Macam macam hal la skrg nih

Reply To This Comment
avatar
March 21, 2013 at 1:42 AM delete

thanks jgk utk credit ;)..

Reply To This Comment
avatar
nik ros
AUTHOR
March 21, 2013 at 5:14 PM delete

teruk sgt perangai gitu. tak serik2 menipu.ptt la org lain marah kan..huhu

Reply To This Comment
avatar
Miss Za
AUTHOR
March 21, 2013 at 10:20 PM delete

pnjgnye entry...huhu~
habis jugak Za baca..nice info..padat n muktakhir..haha..boleh jd pemberita/wartawan.

Reply To This Comment
avatar
shasha yacob
AUTHOR
March 25, 2013 at 9:34 AM delete

oh budak nih, aku pun pernah sekali terkena dengan giveaway pembohongan semata mata dia nih

Reply To This Comment
avatar

Sila jaga di setiap perkataan yang anda berikan disini. Ingat-ingat sikit, Setiap perkataan akan disoal di akhirat dan juga Jari serta lidah inilah yang paling tajam menghiris hati. Terima Kasih ❤