Sunday, April 14, 2013

Tips Do and Don't dalam Blogger Part 2

Publish on : 2:53 AM There is : 2 Comments Labels :
Bismillahirrahmanirrahim .. Assalamualaikum andd yeoboseyo . Hai Sahabat semua . Hari ini Alja nak update pasal Tips Do and Don't dalam Blogger Part 2 . Part 2 ? eh eh mana part 1 ? hehe Part 1 ada , Cubit Pipi saya . okey , maybe dekat yang Part 2 punya ada yang sama sebab Alja nak tegaskan lagi sekali Do and Don't dalam berblogger !! For newbie terutamanya :)

Do
  • Blog Achieve :- Alja kurang gemar sangat bila masuk blog yang tak hado Blog Achieve ni . Tahu kenapa ? Susah sangat nak baca Entry lama-2 dia ! Lepas tuh terpaksa tekan yang "older post" and " newer post" huh payah habis -.- terus tekan "X" .. *bukan kejam , tapi malas* .. hehe .. then If buat , tolong pilih Blog Achieve style Hierarchy dan sila letakkan Scrollbar for Blog Achieve itu . Nak Tutorial nya tak ? Cubit pipi saya .
  • Button Follow Widget / Google + [G+] :- Please please please sayang-2 ku semua . Tolonglah letakkan Follow Widget anda di blog . susah saya nak follow . Nak Follow cara manual memang malas yang teramat T_T .. jadi saya nak Follow Widget tuh jugak . please tau letak . Lagipun sesetgh Blog memang tak boleh follow kalau takde Follow Widget tuh . Kalau anda tak letak , bermakna anda telah kehilangan seorang pengikut . iaitu Saya ! hahahaha . okey tipu :p
  • Open Link New tab :- Tengah syok-2 baca sekali tertekan link yang ada dalam blog tuh -.- tak ke geram ? so boleh tak awak-2 letakkan Code "Open Link New tab" itu di blog korang ? boleh ? terima Kasih :)
  • Set kan Tarikh di Entry post :- Faham ke ? tahu tak faham . hehe alja pun tak reti explain . wkwkw ... okey macam korang update Entry , then bila kita bukak Entry tuh , kita tak tahu Dia nh post bila ? lepastuh kalau dia buat GA , Eh ehhh GA nh start bila ? dah lama ke startnya ? tarikh tutup pun tak bagitahu dekat GA -.- .. Kan dah susah .. Faham ? tak faham , nanti Alja buat tuto . hahaha ..
  • Popup Comment :- Sila buat Popup Comment untuk kesenangan bersama bila nak comment . haha ayat tak boleh belah .
Don't

  • Disable right click :- Haaaa Janganlah letak Disable right click ni hohoi .. haha .. susah betul nak copy Code-2 tutorials .. macam eden ni budak baru belajar .. nak belajar sesuatu tuh kena pakai tutorials , bila excited Right Click tetiba keluarlah Pop up warning ler , apa warning lah .. haha Memanglah ada kemudahan di keyboard iaitu [ Ctrl + C ] tapi penat lah , sakit jari ohh nak tekan [ Ctrl + C ] T_T ... Harap anda mengerti keadaan saya budak baru belajar ... hehe :D
  • Disable highlight :- haaa ini lagi satu problem Alja . haha . tengah-2 kita baca entry best then kita nak highlight sampai mana kita baca sebab emak panggil suruh masak .. tapi tetiba tak boleh T_T .. dah lahh tak boleh nak Highlight . sampaikan tak tahu macam mana nak copy tutorials yang awak buat tuh .. sedih kan ? hmm :( 
  • Word verification :- Tolonglah buang Word verification nh korang -.- tak suka lah .. tengah excited nak comment sekali keluar "Please prove you'renot a robot" Robot pulak dia -.- tahu apa benda tuh ? Alar sebelum kita comment nanti ada keluar macam code "memars5699 cdjo089" tuh .. then kalau salah taip huruf , kena taip lagi huruf lain -.- memang terus Alja cakap "takpelah , later-2 lah comment" .. Later-2 tuh bila ? haa , penah terfikir tak bila ? Tak pernah sebab dah terlupa -.- Hahaha .. Lelagi kalau internet line yang lembap or lappy yang lembap , memang terus dia tekan "X" .. So better korang setting balik Word verification dan tekan "NO" . SETTING SEKARANG ! hahaha 
  • Widget-2 menyemak :- haha sorry terkasar . Widget menyemak tahu tak apa ? widget yang tk penting dalam blog ler . macam Salji Effect .. dah ada salji effect , letak lagi Salji yang dekat cursor punya . ampun pak , Alja pening melihatnya .. lelagi kalau Yang turun-2 tuh Effect bunga-2 .. Kalau nak letak , letak masa musim bunga jer okey ? hehe .. Widget-2 yang ada dekat tepi blog yang ucap "jangan lupa dtg lagi" tahu tak ? Widget-2 yang menyemak inilah yang membuatkan blog anda menjadi lambat loading dan membuatkan org rasa "urgh malas betul" "lambatnya lahai blog dia ni" .... so faham kan ? :) Nak cek Blog korang berat dia berapa ? Cubit Pipi saya
Alhamdulillah , selesai sudah tugas sebagai blogger . hehe . Alja bukan nak tunjuk dekat sesiapa ye :) ini adalah luahan hati sebagai blogger ke blogger . Alja harap takde sesiapa lah erk yang terasa dengan Entry Alja yang ini *risau* hehe Semoga Blog kita semua Ringan dan Cepat Loading ! :D 

Berat Blog Alja 
#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1www.cahayapermata.my/140.68 KB0.77 seconds0.01 seconds

2www.aljaleesicinasepet.my/85.88 KB0.76 seconds0.01 seconds


Korang punya pulak berapa ? Share Cepat-2 ! Tinggalkan Link Blog sekali , nanti Alja nak blogwalking :D 

Blog Alja berat tak ? JUJUR PLEASE *muka COMEL* haha

If korang ada tambahan nak letak , bagitahu alja erk ? :)

2 comments:

  1. Betul3... Good info dik... Cuma mcm akk terpksa disable rightclick sbb byk kongsi gmbr n hal2 personal... Mmg la.. Kalau yg buat tutorial mcm na nkcopi kod kalau disablekn ...

    ReplyDelete
  2. sangat2 setuju dengan don't do..sakit hati kan...geram.. anyway,nice sharing..

    ReplyDelete

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sila Jaga Percakapan anda . Jika tidak anda boleh didenda tidak melebihi 58 Ribu Ringit atau dipenjarakan atau kedua-duanya !

ANDA SEDANG DIPERHATI . MOHON JAGA TINGKAH LAKU APABILA BERADA DI WWW.CAHAYAPERMATA.MY . TERIMA KASIH .