Tips Do and Don't dalam Blogger Part 2

April 14, 2013 2 Comments A+ a-

Bismillahirrahmanirrahim .. Assalamualaikum andd yeoboseyo . Hai Sahabat semua . Hari ini Alja nak update pasal Tips Do and Don't dalam Blogger Part 2 . Part 2 ? eh eh mana part 1 ? hehe Part 1 ada , Cubit Pipi saya . okey , maybe dekat yang Part 2 punya ada yang sama sebab Alja nak tegaskan lagi sekali Do and Don't dalam berblogger !! For newbie terutamanya :)

Do
  • Blog Achieve :- Alja kurang gemar sangat bila masuk blog yang tak hado Blog Achieve ni . Tahu kenapa ? Susah sangat nak baca Entry lama-2 dia ! Lepas tuh terpaksa tekan yang "older post" and " newer post" huh payah habis -.- terus tekan "X" .. *bukan kejam , tapi malas* .. hehe .. then If buat , tolong pilih Blog Achieve style Hierarchy dan sila letakkan Scrollbar for Blog Achieve itu . Nak Tutorial nya tak ? Cubit pipi saya .
  • Button Follow Widget / Google + [G+] :- Please please please sayang-2 ku semua . Tolonglah letakkan Follow Widget anda di blog . susah saya nak follow . Nak Follow cara manual memang malas yang teramat T_T .. jadi saya nak Follow Widget tuh jugak . please tau letak . Lagipun sesetgh Blog memang tak boleh follow kalau takde Follow Widget tuh . Kalau anda tak letak , bermakna anda telah kehilangan seorang pengikut . iaitu Saya ! hahahaha . okey tipu :p
  • Open Link New tab :- Tengah syok-2 baca sekali tertekan link yang ada dalam blog tuh -.- tak ke geram ? so boleh tak awak-2 letakkan Code "Open Link New tab" itu di blog korang ? boleh ? terima Kasih :)
  • Set kan Tarikh di Entry post :- Faham ke ? tahu tak faham . hehe alja pun tak reti explain . wkwkw ... okey macam korang update Entry , then bila kita bukak Entry tuh , kita tak tahu Dia nh post bila ? lepastuh kalau dia buat GA , Eh ehhh GA nh start bila ? dah lama ke startnya ? tarikh tutup pun tak bagitahu dekat GA -.- .. Kan dah susah .. Faham ? tak faham , nanti Alja buat tuto . hahaha ..
  • Popup Comment :- Sila buat Popup Comment untuk kesenangan bersama bila nak comment . haha ayat tak boleh belah .
Don't

  • Disable right click :- Haaaa Janganlah letak Disable right click ni hohoi .. haha .. susah betul nak copy Code-2 tutorials .. macam eden ni budak baru belajar .. nak belajar sesuatu tuh kena pakai tutorials , bila excited Right Click tetiba keluarlah Pop up warning ler , apa warning lah .. haha Memanglah ada kemudahan di keyboard iaitu [ Ctrl + C ] tapi penat lah , sakit jari ohh nak tekan [ Ctrl + C ] T_T ... Harap anda mengerti keadaan saya budak baru belajar ... hehe :D
  • Disable highlight :- haaa ini lagi satu problem Alja . haha . tengah-2 kita baca entry best then kita nak highlight sampai mana kita baca sebab emak panggil suruh masak .. tapi tetiba tak boleh T_T .. dah lahh tak boleh nak Highlight . sampaikan tak tahu macam mana nak copy tutorials yang awak buat tuh .. sedih kan ? hmm :( 
  • Word verification :- Tolonglah buang Word verification nh korang -.- tak suka lah .. tengah excited nak comment sekali keluar "Please prove you'renot a robot" Robot pulak dia -.- tahu apa benda tuh ? Alar sebelum kita comment nanti ada keluar macam code "memars5699 cdjo089" tuh .. then kalau salah taip huruf , kena taip lagi huruf lain -.- memang terus Alja cakap "takpelah , later-2 lah comment" .. Later-2 tuh bila ? haa , penah terfikir tak bila ? Tak pernah sebab dah terlupa -.- Hahaha .. Lelagi kalau internet line yang lembap or lappy yang lembap , memang terus dia tekan "X" .. So better korang setting balik Word verification dan tekan "NO" . SETTING SEKARANG ! hahaha 
  • Widget-2 menyemak :- haha sorry terkasar . Widget menyemak tahu tak apa ? widget yang tk penting dalam blog ler . macam Salji Effect .. dah ada salji effect , letak lagi Salji yang dekat cursor punya . ampun pak , Alja pening melihatnya .. lelagi kalau Yang turun-2 tuh Effect bunga-2 .. Kalau nak letak , letak masa musim bunga jer okey ? hehe .. Widget-2 yang ada dekat tepi blog yang ucap "jangan lupa dtg lagi" tahu tak ? Widget-2 yang menyemak inilah yang membuatkan blog anda menjadi lambat loading dan membuatkan org rasa "urgh malas betul" "lambatnya lahai blog dia ni" .... so faham kan ? :) Nak cek Blog korang berat dia berapa ? Cubit Pipi saya
Alhamdulillah , selesai sudah tugas sebagai blogger . hehe . Alja bukan nak tunjuk dekat sesiapa ye :) ini adalah luahan hati sebagai blogger ke blogger . Alja harap takde sesiapa lah erk yang terasa dengan Entry Alja yang ini *risau* hehe Semoga Blog kita semua Ringan dan Cepat Loading ! :D 

Berat Blog Alja 
#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1www.cahayapermata.my/140.68 KB0.77 seconds0.01 seconds

2www.aljaleesicinasepet.my/85.88 KB0.76 seconds0.01 seconds


Korang punya pulak berapa ? Share Cepat-2 ! Tinggalkan Link Blog sekali , nanti Alja nak blogwalking :D 

Blog Alja berat tak ? JUJUR PLEASE *muka COMEL* haha

If korang ada tambahan nak letak , bagitahu alja erk ? :)

2 Comments

Write Comments
maria firdz
AUTHOR
April 14, 2013 at 5:40 AM delete

Betul3... Good info dik... Cuma mcm akk terpksa disable rightclick sbb byk kongsi gmbr n hal2 personal... Mmg la.. Kalau yg buat tutorial mcm na nkcopi kod kalau disablekn ...

Reply To This Comment
avatar
Nina Maslizza
AUTHOR
April 14, 2013 at 7:11 AM delete

sangat2 setuju dengan don't do..sakit hati kan...geram.. anyway,nice sharing..

Reply To This Comment
avatar

Sila jaga di setiap perkataan yang anda berikan disini. Ingat-ingat sikit, Setiap perkataan akan disoal di akhirat dan juga Jari serta lidah inilah yang paling tajam menghiris hati. Terima Kasih ❤