Al-Fatihah, Kemangkatan TUNKU ABDUL JALIL

December 06, 2015 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum Hai semua, Agak bizi masuk sem baru iaitu semester lima. dengan line bermasalah di politeknik, agak susah dan tak tahu kenapa line bermasalah sangat sampai nak surf internet cari bahan, ambil masa yang lama. Yang Whatsapp Wechat lagi lah. Harini tetiba mcm lain ok je, so gunalah untuk perkara berfaedah seperti berblogger. hahaha

Sebelum ini, Tanggal 30 November kita telah dikejutkan dengan perginya seorang pelawak iaitu Yussry Bin Edoo atau lebih dikenali sebagai Pak Yus dalam program Raja Lawak dan menjadi Juara Raja Lawak Musim Pertama. 
Hari ini tanggal 05 Disember 2015, kita dikejutkan lagi dengan kemangkatan anak sultan Johor iaitu TUNKU ABDUL JALIL, yang telah pergi menghadap pencipta-Nya pada jam 7.11 malam tadi.

Lepas seorang seorang yang baik meninggalkan kita. Kita bila lagi?

Tunku Abdul Jalil menghidap Kanser Hati. Bagi Alja yang suka mengikuti Laman Sosial Instagram serta Facebook milik Tunku, Tunku sentiasa ceria. Keakraban beliau dengan Ayahanda, buat Alja lagi cemburu tapi gembira.
Even Tunku Sakit, Tunku sentiasa bagi semangat buat para-para pesakit yang sama senasib seperti beliau. Malah, Tunku tidak pernah lokek dengan senyuman serta sedekah. 

Tunku Abdul Jalil adalah putera yang terbaik, The best ever prince lah. Kerana mempunyai Jiwa yang penyayang dan rendah diri.

Semua rakyat bawahan seperti kita dilayan dengan baik. Jarang dan tidak pernah nampak Tunku meng-viral post-2 yang berbau keburukan. Malah, beliau jadikan semua orang bawahan seperti kawan.

Sering kali ternampak post beliau di Instagram serta video-2 selfie Tunku bersama Nurse-Nurse, Rakan Artis dan lain lain. Siap bantu lagi Rakyat yang menjual di warung-2 tepi jalan. Pokok cantas daunnya lah kan, tunku tak pernah sombong seperti sombongnya Artis Malaysia.
1907539_1653384504893853_4873278036305444213_n
Lepas ni, dah tak nampak lagi video-2 selfie Tunku, Gambar-2 gembira Tunku dengan Rakyat, dengan Ayahanda Tunku. Terasa sungguh kehilangan.

Masih lagi terkejut akan kemangkatan Tunku Abdul Jalil, setelah lama beliau berlawan dengan sakit kanser hati, akhirnya Allah lebih menyayangi beliau. Pergilah tunku, pergilah. Semoga Tunku tenang dan sentiasa bersama dengan orang beriman. Aamiin.
Kehilangan Tunku bukan sahaja turut di rasai oleh semua warga Johor, hatta orang bukan dari johor, turut berasa sedih dan rasa kehilangan seorang Prince yang baik hati dan penyayang.

Kita yang orang luar rasa sedih, apatah lagi Ayahanda Tunku. Pasti Ayahanda tunku lebih dan terasa yang teramat kehilangan. Kita doakan yang baik baik sahaja. Aamiin
"Allahummaghfirlahu Warhamhu Wa'afihii Wa'fu'Anhu"
Ertinya - Ya Allah, ampunilah dia dan kasihanilah dia dan serjahterakanlah serta ampunilah kesalahan dia"

Masyarakat Prihatin : viralkan kisah adik thaqif

November 12, 2015 6 Comments A+ a-

Tolong viralkan kisah adik thaqif yang berusia 2 tahun. Adik Thaqif disahkan kanser sebelum raya. Adik Thaqif juga dah menjalani pembedahan di kepala dua kali. Pembedahan kedua sebab masih ada nanah dlm kepala. Dan result darah tak ok.

Nor, ibu Thaqif berhenti kerja sebab nak jaga Thaqif di HUSM. Salleh ayah Thaqif ambil halfpaid gaji. Kena ulang alik dari Gua Musang ke HUSM sejak Juali. Pastu dlm bulan ni ibu Thaqif nak bersalin anak kedua.

Keluarga ini kekurangan dari segi kewangan sebab susu Thaqif sahaja RM83 untuk 4 hari. Itu tak termasuk lagi perbelanjaan rumah sewa, kos ulang alik dengan baby bakal lahir dan selepas ibu Thaqif bersalin Kalau ayah Thaqif yang kena jaga Thaqif, kemungkinan ayahnha kena ambil cuti tanpa gaji.

Tak salah kita hulurkan sedikit bantuan demi adik ni. Mane tahu bila masa kita ditimpa musibah ade juga yang datang menghulurkn bantuan.
Semoga Allah membalas jasa kalian yang membantu adik thaqif. Aamiin.

Maybank - 1621 4305 6704
Bank Islam - 0901 0020 276519
atas nama ayahnya - Mohamad salleh bin boniya


Semoga hasil ni dapat membantu adik Thaqif, semoga adik thaqif cepat sihat. Aamiin.

Application Review : Easy Touch ( Pink Style )

November 09, 2015 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum hai semua, harini alja nak share satu application untuk henfon. Application ni alja rasa bagus, sebab tak rosakkan bahagian 'Home button' and 'lock button' henfon kita. Install secara Free di Play Store henfon korang.
oleh kerana alja suka sangat dengan hello kitty and nasib baik ada Themes hello kitty ni. haha actually memacam themes ada, EXO, Doraemon, dan memacam lagi. Comel-2 kawaii-2 rock-2 semua ada. 

Nah, ni alja share sedikit review dari pengguna Easy Touch (Pink Style). Semua bagi feedback terbaik. Alja pun rasa App ni terbaik dari sebelum ni yg alja install.
dan ini adalah antara themes yang alja share, kalau nak tahu themes apa lagi, cepat-cepatlah install tau di play store ! :D Ingat pengguna Iphone je ke ada benda ni? Ha, pengguna Android pun ada tau! hahaha . Very Recommended!

Movie Review : Paranormal Activity: The Ghost Dimension ( English & Seram )

November 08, 2015 2 Comments A+ a-

Ryan Fleege dan keluarganya berpindah ke sebuah rumah baru di mana Ryan dan adiknya Mike menjumpai sebuah kamera video dan kotak pita di dalam garaj. Pita tersebut menunjukkan Katie dan Kristi diajar oleh nenek mereka melakukan aktiviti paranormal. Bagaimanapun, mereka, termasuk isteri Ryan, Emily, dan anak perempuan Ryan berusia enam tahun, Leila, mula melihat kelibat Katie dan Kristi di dalam rumah. Ryan sekarang perlu mencari jalan untuk melindungi Leila yang menjadi sasaran kuasa jahat.
Assalamualaikum hai semua. Musim cuti, praktikal pun dah habis. so kita nak rest-2 kan minda dengan berjalan! yes berjalan hilangkan masalah dalam kepala, hilangkan kesedihan dalam hati. hahaha gittew

ok semalam 07 November, hari sabtu, Alja keluar dengan kawan Alja, Aiqal! Aiqal Bob, org kenal dia dengan nama tuh. Maybe ada antara awak-awak yang kenal. Terpisah lama ke apa ke. hahaha and yes kawan. Takde nya istilah Teman tapi mesra hokey. Jangan jangan jangan. Sebab "Berani bercinta beranilah untuk bersedih" gittew? haha

Semalam Alja keluar dengan Aiqal, main sementara tunggu masa untuk movie yang pukul 4 tuh. still ada masa untuk pergi buat aktiviti lain, iaitu main bowling! Stress main bowling sebab kalah. dengan riaknya aiqal buat muka menang. A VS A. A pertama yang menang 90 - 47 . Sakit hati! sebab first laps je pass. yang lain ke longkang! hahaha
Ok, semalam alja tengok movie Paranormal activity kat TS. Ni sambung yang paranormal Activiti 2 ke 3 yang dulu tuh. lupa. tapi yang pasti pasal Nenek Lois dengan 2 beradik perempuan yang diberi nama Katie dan Kristi. 

Kalau tengok yang episode sebelum ni maybe boleh faham. Tapi serius tak best. Sebab citer dia semua sama je ending iaitu MATI. Semua mati. Dalam citer ni, yang hidup hanyalah Leila. Anak perempuan mereka yang berumur 6 tahun yang terkena kuasa Misteri.
  • Bahasa: Inggeris
  • Klasifikasi: 18
  • Tarikh Tayangan: 29 Oktober 2015
  • Genre: Seram
  • Durasi: 1 Jam 28 Minit
  • Pengedar: UNITED INTERNATIONAL PICTURES
  • Pelakon: Chris J. Murray, Brit Shaw, Dan Gill, Ivy George, Katie Featherston
  • Pengarah: Gregory Plotkin
  • Format: 2D, 3D


Tapi dalam Movie ni banyak terkejut-kejut and berdebar. Bagi Alja, better tak payah tengok, buat habis duit tengok. sebab jalan cerita yang sama dengan paranormal activity episode-2 yang lain tuh. Itu pendapat alja. Kalau nak rasa and nak tengok, itu terpulang. Sebab bila alja tengok, rasa bosan sangat even seram T_T Terasa lebih baik tengok Movie Agent 007 - Spectre tuh tau! hahaha

Ok nah belanja gambar sikit aktiviti semalam. Hahaha jumpa lagi. Nanti Alja share serum apa alja pakai ye untuk next post! ^^

Praktikal | Akhirnya hari yang dinanti telah tiba!

November 08, 2015 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum hai semua. yeah! hari yang dinanti dah tiba, iaitu hari terakhir praktikal. yabedabeduuuuu!! Alhamdulillah tamat sudah, 06 november. Jadi, tinggal nak present depan pensyarah je hari rabu ni. Depan pensyarah yang bernama Encik Shahrol Faizal. Gabra Alja rasa. Ada tips nak bagi tak? :D 
So dalam praktikal ni, yang pertama yang kita kena siapkan ialah buku log iaitu buku yang kita kena catat setiap hari dengan aktiviti yang firma bagi. Tapi bila firma tempat kau tak bagi kerja sampai 3-4 hari, kau rasa? Rasa nak nagis sebab tak tahu nak tulis apa dalam buku log ni T_T hahaha
Then second, kita kena siapkan laporan akhir L.I ni. Dalam laporan akhir ni, kita kena siapkan benda-2 seperti dalam bawah ni ...
  1. Surat pngesahan tamat latihan dari organisasi tempat latihan
  2. Abstrak (Abstrak ni kena budal dwibahasa iaitu malay and english)
  3. Dedikasi
  4. Penghargaan
  5. Senarai kandungan
  6. Bab 1 - Pendahuluan, Objektif LI & laporan serta kepentingan LI
  7. Bab 2 - Latar belakang syarikat
  8. Bab 3 - Ringkasan aktiviti LI
  9. Bab 4 - Laporan teknikal
  10. Bab 5 - Dapatan dan cadagan ( cadangan kpd poli & Pihak organisasi)
  11. Bab 6- Kesimpulan 
  12. Lampiran
  13. Rujukan
So bila dah siap semua apa yang disenaraikan kat atas ni, jadi kita boleh jilidkan ! yahuuuu Alhamdulillah.

Yang ketiga, Lepas dah siap perkara pertama dan kedua. benda yang ketiga kita kena buat ialah Slide pembentangan.
Slide pembentangan ini ialah untuk kita present depan pensyarah selama 15 minit! wow T_T hahaha

Ok, siapa pernah praktikal? ada pengalaman present depan lecture? Boleh bagi tips tips tak? Yang dapat naikkan lagi semangat serta kurangan lagi ketakutan alja ni? terlebih nervous pulak sebab kena bentang depan lecture lelaki T_T
dan inilah mukaaaaaaaa. muka happy giler sebab dah habis LI. Ada org ternampak mata saya bergenang dek airmata. Mmg, time pagi tuh nagis. banyak sangat perkara yang mengusik jiwa, problem hal personal. Sampai tak mampu nak kongsi kat siapa. So, mampu nagis nagis nagis. Tapi tak juga selesai masalahnya. Menangis je, masalahnya takkan selesai. hahaha sekrang pun masih menangis! Allah, bila lah nak hilang sedih ni T_T dah tak kuat. Tak kuat macam org lain fikir. hahaha

Btw terima kasih bebanyak kepada firma yang sudi mengambil saya menjalani latihan industri selama 5 bulan dari 22 jun sehingga 06 november 2015 selama lebih kurang 5 bulan iaitu firma KA Associates, Jalan Jejaka, Taman Maluri. dan terima kasih juga kepada supervisor saya Sr. Mohamad Shazali serta rakan ofis yang lain yang banyak sangat bantu saya dalam hal-hal yang saya tak tahu. Tak lupa juga, Emak and Family yang memberi dorongan serta sokongan serta bantuan kewangan selama menjalani latihan industri ini. Yeha! 

Tapi apapun, doakan semoga Nur Aljawahir binti Kamashah lulus dengan baik dan cemerlang dalam sem 4 praktikal ini dan dipermudahkan dalam pembentangan. Aamiin! hehe maceh :D



Ke-Stress-an Awal November 2015

November 05, 2015 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum hai semua, jarang balek update blog sebab minggu ni adalah minggu stress! huwargh T_T tengoklah kalender november tuh. Tuh lah namanya biar gambar berbicara. Prar for Alja! semoga Alja dipermudahkan segala urusan Latihan industri ini. hehe maceh semua :)

ok, nak sambung balek buat report akhir, see ya :D

Tips Kecantikkan : Scrub Wajah. Penting ke?

October 30, 2015 5 Comments A+ a-

Assalamualaikum hi semua. Kali ni Alja nak share sikit pasal Tips Kecantikkan, Scrub wajah, perlu ke atau tidak ye sebenarnya? Sebenarnya terpulang pada setiap individu. Tapi Bagi Alja PERLU! Hahaha

Actually Alja sebelum ni tak suka Berscrub langsung. Then, makin meningkat usia, makin ketara kekusaman dan ketompokkan biji-2 hitam kat muka. perasaan korang terutama gegirls, apa perasaan korg bila dah jadi smpai gittew? Alja rasa nak nagis. So search punya search, orang kata wajah perlu discrub 2-3 kali seminggu (mengikut jenama produk) untuk menghilangkan blackhead, tompok-2 hitam biar muka tak kusam.
Then balek je dari kerja, terus berdesup gi Guardian cari Scrub. hehe Jadi Alja buat keputusan beli Scrub jenama atas ni "ST. Ives" Ada banyak pilihan, tapi Alja ambik Fresh Skin Apricot Scrub. So Far, Alja dah pakai dah nak masuk dua(2) bulan. Tak sangka, 1 pek ni boleh tahan 2 bulan (ikut penggunaan sendiri) sebab Alja pun guna kat bahagian Kaki juga tau. So, bila dah tahan 2 bulan, maknanya, Jimat lah kan? :D

Penting Ke Scrub ni? Scrub ni penting sangat, sebab boleh menanggakan sel kulit mati. Sebab tuh muka boleh nampak kusam kalau tak berscrub. Jadi lepas berscrub, muka nampak lebih segar dan makin cerah tau! :D Tak percaya? Tengok muka alja sebelum berscrub erk.... 
Tengok? Kusam sangat kan. Sampai malu sangat nak jumpa orang. sampai tahap nak menoreh muka, menangis meraung. hamboi melampau! hahahaha Time ni belajar lagi jadi semua minta ehsan emak je. kalau emak kata ON dan OK, barulah beli. Kalau tak, mereput lah dengan wajah kusam ni.

Then, sekarang, ada buat side income, ada duit lebih sikit, Alhamdulillah. Jadi Alja pun mulalah beli satu satu barang kecantikkan. ceh dah start jadi seorang Wanita sebenar. ngaum... hahahaha Beli makanan dalaman, luaran, kiri kanan semua keperluan lah Alja beli. hahaha

Then time ni Pori-pori terutama bahagian pipi ke hidung tuh, pori-2 terbuka, hitam, malunya rasa. rasa nak nagis. hahaha So bila Alja menggunakan Scrub lebih kurang tiga(3) minggu, dah makin ok muka, dah tak kusam and dah tak bermaya mcm sebelum ni.

Kebaikkan Scrub ni boleh mengecilkan pori-pori muka, kulit lebih segar dan berseri serta makin cerah. Blackhead, whitehead semua head-2 makin mengecilkan hilang. hidung pun makin licin gittew. takde menggerutu. hehehe sebab Kulit Mati kita dah ditanggalkan dengan menggunakan Scrub!
Tapi, Scrub hanya pakai 2-3 kali seminggu sahaja, tengok produk juga, macam Alja, Alja pakai 3-4 kali seminggu dan bila perlu sahaja. hehehe lagi satu, jangan sental kekuat muka tuh, macam sental kasut sekolah hokey! takut jadi makin serius pulak. ok? Scrub menipiskan kulit muka ke? Tidak! Scrub tidak akan menyebabkan kulit muka nipis ok. Scrub ni hanyalah membantu kita menangalkan sel kulit mati di wajah.

Ok, di atas tuh gambar alja selepas menggunakan Scrub serta Serum luaran. Alhamdulillah. Rasa bahagia sangat. makin ok kulit Alja. sampai ehem ehem kita tegur "Kulit dah ok, jerawat dah kurang, makin comel, risau betul saya" hahaha sampai macam tuh sekali hokey!

Tapi, Alja tak iakan, cuma dalam hati je berbunga bila kena puji :p hehehe

oh ye, serum apa Alja pakai? Next Post Alja bagitahu ok? Stay tuned! Xoxo :)

Contest Review Lynk.my 2015

October 30, 2015 35 Comments A+ a-

Assalamualaikum hai semua. dah lama tak bercerita and tak join contest giveaway segmen yang dianjurkan oleh blogger. Masa terhad, sampai update perkara biasa je. Tetiba terbaca tentang 'Write A Review Contest By Lynk.my' ni. Jadi Alja nak try join and dah pun join as a member Lynk.my tau! baru baca terus jadi member. berdesup lajunya. hehe

tapi awak semua mesti tertanya-tanya, apa lah Lynk.my ni kan? meh rapat-rapat Alja cerita serba sedikit pasal Lynk.my dekat korang, sebelum join contest mesti nak tahu serba sedikit latar belakang Lynk.my ni kan. Macam nak plih calon suami, mesti nak tahu Latar belakang family dia. eh? hahaha
APA ITU LYNK.MY ?
Nak tanya, Kalau korang nak pendekkan url kan, korang selalu guna website mana? bit.ly? Imgur? lagi apa website yang boleh pendekkan url kita yang panjang lebar tuh? Rimaskan kalau Link pepanjang, sebab orang nak click link bukan nak baca link. Betul tak? Alja selalu guna imgur je.

Tapi bila dah terbaca pasal Lynk.my terus setia dengan Lynk.my, siap cari link pepanjang untuk dipendekkan lagi! laju hokey mcm internet 4G! haha. Link.my ni function dia sama je dengan imgur, bit.ly dan lain-lain lagi.

Sebelum Lynk.my > http://www.cahayapermata.my/2015/09/tips-blog-manfaat-blogwalking-button.html
Selepas Lynk.my > http://lynk.my/Rvq

Sama je kan functionnya 'Memendekkan Url' kan? Tapi Tapi Tapi! Jangan Click pangkah hokey, belum habis cerita. haha

ha, Yang lainnya Lynk.my ni ialah disamping kita pendekkan url, kita pun boleh menjana income tepi juga (side income) hahaha. Syoknya! dari kita guna bit.ly dan imgur tuh, awak boleh dapat apa? dpt url pendek je, tapi tak dpt manfaat lain kan? Lagi satu kan, Lynk.my ni website anak tempatan macam kita juga tau.

Jadi Apa salahnya kita support Website dari Malaysia sendiri kan? For Malaysia By Malaysia gittew. Best kan? sebab Objektif Lynk.my ni juga untuk membantu Orang-2 Malaysia mengiklan produk-2 mereka dengan harga yang murah dan berbaloi-2.
APAKAH SERVIS YANG DISEDIAKAN OLEH LYNK.MY ?
Servis yang disediakan untuk kita ada dua(2) tau.

ADVERTISER
Khas untuk Untuk Peniaga-peniaga yang ada produk tapi masih belum beriklan, jangan risau! Sebab Lynk.my menyediakan perkhidmatan pengiklanan dengan harga mampu milik tau. Dengan menggunakan Lynk.my, semua orang boleh mengiklankan dari harga serendah hanya RM10. Tiada Yuran Pendaftaran Diperlukan. wah double wow! haha

PUBLISHER
Korang nak duit sampingan? Main-2 facebook ke twitter ke kan, terutama blogger-2, kan awak semua banyak main url-2 tuh kan? Ni sangat-sangatlah disarankan untuk korang, untuk kita as blogger! Click-2 dapat duit, syok kan? hehehe.

Jadi apa lagi? Jom Join Lynk.my sekarang!!

Tekan 'JOIN NOW' !
Letak butiran anda dan pilih antara Publisher atau Advertiser then 'I WANT TO JOIN Lynk'!
WRITE A REVIEW CONTEST
Wuuu, dalam kita dok short-2 kan link pun, Lynk.my pun ada buat contest lah. Khas buat blogger ni, Semua Blogger tak asing lagi dengan bab-bab review-2 ni. betul tak? Jadi Alja nak try lah, mana tahu kan bertuah ke? hehehe

Tapi, sebelum korang nak join contest, korang kena Join dulu Lynk.my tau as a member. tak dikenakan bayaran pn, free! :D
sebelum join, meh lah kita baca serba sedikit syarat dan senarai hadiah. hadiah dia sangat double triple wow! hahaha
SYARAT REVIEW
  • Ditulis dalam bahasa Melayu atau English sahaja.
  • Tiada had panjang minimun dan maksimum untuk artikel.
  • Gaya penulisan artikel ialah bebas.
  • Wajib memiliki akaun di lynk.my dan maklumat pengguna diisi selengkapnya bagi memudahkan urusan agihan hadiah
  • Wajib menulis review tentang system lynk.my
  • Wajib menulis tentang pertandingan ini termasuk senarai hadiah dan kategori yang dipertandingkan
SENARAI HADIAH DAN KATEGORI
  • TOP lynkUNDI
    • Tempat Pertama - RM500
    • Tempat Kedua - RM300
    • Tempat Ketiga - RM100
  • TOP SEO 
    • Tempat Pertama - RM500
    • Tempat Kedua - RM300
    • Tempat Ketiga - RM100
  • TOP CREATIVE
    • Tempat Pertama - RM1000
    • Tempat Kedua - RM500
    • Tempat Ketiga - RM200

Pemenang ditentukan pada 29 Disember melalui fanpages lynk.my , email , lynk.my , support.lynk.my dan melalui telefon jika peserta mengisi data lengkap ketika berdaftar di system lynk.my.

TARIKH TUTUP 
  • bermula pada 27 Oktober 2015 sehingga 27 Disember 2015. (Pihak penganjur mempunyai hak untuk melanjutkan pertandingan jika perlu.)
  • Pemenang akan diumumkan pada 29 Disember 2015
  • Hadiah akan diberikan dalam tempoh 3-14 hari bekerja bermula 30 Disember 2015

Wah bestnya hadiahnya kan? Takkan nak lepaskan peluang. ngaum ngaum ngaum hadiah dia memanggil. hahaha tapi kan, ada lagi best tau untuk 50 peserta terawal. apa tuh? ha mai sini alja kasi tau.
[Image: GIVEAWAY.jpg]
untuk Peserta 50 Terawal akan mendapat Gajet Khas daripada ikedaikami.com. Weh bestnya, Kalau 50 peserta terawal dapat ni, kalau awak menang? berganda-2 hadiah. Rezeki namanya tuh, jadi jangan teragak-2 untuk join ^^

Jom Support Website Anak tempatan Lynk.my dan Join Contest Review tau! :D Semoga Berjaya!!



Wordless Wednesday #1

October 28, 2015 0 Comments A+ a-


Movie Review : Knock Knock ( English, Ngeri & Seram )

October 27, 2015 0 Comments A+ a-


Filem arahan Eli Roth ini mengisahkan tentang lelaki bernama Evan Webber yang hidup selesa dengan isteri dan dua anaknya. Pada satu hari ketika Hari Bapa, dia tinggal berseorangan di rumahnya apabila isteri dan anak-anaknya telah bercuti di pantai, pintu rumahnya diketuk oleh dua orang wanita dan mereka membuatkan hidupnya menjadi tunggang langgang.

Bahasa: Inggeris
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 8 Oktober 2015
Genre: Ngeri / Seram
Durasi: 1 Jam 38 Minit
Pengedar: GSC MOVIES
Pelakon: Keanu Reeves, Ignacia Allamand, Lorenza Izzo
Pengarah: Eli Roth
Format: 2D

Assalamualaikum hai semua. Baru tersempat nak update blog. sebab bizi siapkan Laporan Akhir latihan industri. Stress pulak den rasa time LI ni. kalau belanja je tanpa LI ni boleh tak? hahahhaa :p 

Ok, tujuan Alja update ni nak bagitahu tentang Filem Knock knock. Masa trailer cerita ini keluar, Alja terpikir "Knock Knock? Dia pinjam tajuk lagi Elizabeth tan ke? kenapa sama?" hahaha memang berhahaha sangat time tuh sebab boleh fikir sampai mcm tuh sekali.
Time ni pergi sensorang je. So terpaksa beli lambat-lambat nak tengok tempat. sebab takut duduk sensorang. hahaha yela sebab takut seram macam cerita Hantu Thai. So beli lah lambat sikit tghari lepas cerita Goosebump. Fuh-2 beratur mak haih panjang bebeno. Emak anak adik abg semua ada. yela sebab time tu Cuti umum. Jadi tak hairan lah kan ramai :D

and yeah dua kosong, bahagian tengah-2 lagi! satu bahagian bawah C, satu lagi bahagian atas B. so Alja pun ambiklah B06. sampamasa, ha hambek, sebelah menyebelah lelaki (dua-2 gi dengan makwe, so tak risau) 

cerita ni mengisahkan seorang suami Evan Webber (Keanu Reeves). Dia ditinggalkan seorang diri bersama anjing yang diberi nama Monkee pada Hari Bapa sebab dia ada luka and baru dijahit di bahu kanan. Isteri dan 2 orang anak mereka pergi bercuti. Isterinya, karen (Ignacia Allamand) adalah seorang artis. Artis yang berjaya, Ternama.
Pada hari yang sama, petang itu, dua wanita iaitu Genesis (Lorenza Izzo) dan Bel (Ana de Armas) mengetuk pintunya, Evan membuka pintu dan mereka memohon maaf kerana menganggu Evan serta dua orang wanita ini menberitahu bahawa mereka sedang mencari alamat sesuatu pihak, kerana ada Party kecil-kecilan tetapi Hp dorang rosak sebab kena air hujan, jadi tak boleh tengok Alamat.

Disebabkan dua wanita ni tidak tahu alamat, and ingin mencari Alamat melalui media sosial iaitu Facebook, Evan membolehkan mereka untuk menggunakan Internet. Sebaik sahaja mereka mendapati alamat yang betul, Evan menawarkan untuk memanggil teksi untuk mereka, tetapi pemandu yang paling dekat akan mengambil masa 45 minit untuk tiba.

Kejadian seterusnya apa? Jeng jeng jeng! Kena tengok! Tapi disarankan sesangat umur 18 tahun ke atas sahaja boleh tengok. sebab ada part-2 yang sensitip. Tapi cerita ni ada lah bagus nya juga.

bagi alja ada moral yang terselit. iaitu ..
  • Jangan bagi Orang tidak dikenali masuk rumah sesukahati !
  • Dalam perhubungan harus ada kesetiaan tanpa penipuan
  • Jangan Curang
Itu pendapat Alja lah, korang punya pendapat apa bila tengok ceritai ni ? tapi serius banyak sangat adegan-2 tak patut. sebab tuh dia cop 18+ kat tiket wayang Alja tuh. AMARAN! hahaha ok menyempat sangat update blog :p babai.