Wednesday, September 23, 2015

Tips Blog : Manfaat Blogwalking + Button Comment

Publish on : 5:25 PM There is : 2 Comments Labels : ,
Lifestyle | via Tumblr
Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dapat update blog lagi. Sesejak Praktikal ni busy ya ampun. hehe dengan report Akhir li, buku log lagi, kerja dekat opis *bukan merungut erkkkkk tapi share* hahaha

Apa nak cite? gini ceritanya, Kelmarin punya kelmarin punya kelmarin ... hamboi banyak beno kelamrin. mcm ni, khamis lepas 17Sep15 , Blog KisahEmasPutih ada buat segmen tinggalkan link kan kan kan? Alah Segmen "Jom Blogwalking ! Tinggalkan Link Blog Anda !" 

Rasa-2 Alja, Hampir kesemua blogger kenal blogger comel bekerjaya ni, bekerjaya bukan sahaja dr segi pelajaran malah dlm Berblogging ni juga. Siapa lagi kalau bukan si kecil molek Kak Uzu :D 

then 19Sep15 kak uzu dah siapkan Entry untuk yang mana join segmen tadi, dah susun cecantik link dalam satu entry. So senanglah untuk Kami berjalan-jalan ke blog rakan yang lain. Seronok sesangat tau dapat berjalan-2 ke blog orang. awak nak juga? Boleh ke Link "Jom Blogwalking Kat List-List Blog Ni !"

Dalam satu hari sahaja Alja dapat Banyak Manfaat dari entry-2 yang mereka update. Bukan sahaja dapat kenal-2 dengan Rakan-2 yang ada blog ni, malah kita boleh tahu apa yang mereka update. Blogwalking ni bukan takat tambah followers blog je. Yang penting apa yang kita dapat baca tuh yang best :D

Such As, Bancuh Kopi kan kita selalu bancuh dengan Gula pasir halus kaler putuh kan ? tapi semalam Alja blogwalking, terjumpa entry ni yang dia selalu bancuh Kopi guna gula merah and suami dia selalu bancur kopi campur dengan Milo. Wow! Menarikkan? Maybe ada yang dah tahu. Tapi Alja tak tahu, so Alja dapat ilmu baru iaitu pelbagaikan air kopi.

iye lah selama ni makan milo je tahu, kalau 1 tin milo tak sampai sebulan habis. hehehe sebab sedap! hahaha pastuh alja dapat baca entry berkenan "Cara Senang dan Mudah dalam Belajar" wah, bestnya dia share cara mudah belajar. yela biasalah student kan macam Alja ni, buka je Nota lebih, tapi tangan On Lagu, main hp, main wechat apa semua sosial media lah kita buka. belum lagi yang calling-2 tuh. hahaha

see? sangatlah tak istiqamah dalam belajar. Terkadang, dalam kta buat apa-2, Niat nawaitu mesti penting. InsyaAllah Belajar pon mudah dan insyaAllah senang masuk. yang penting solat jangan tinggal. Kita nak berjaya, tapi yang ATAS yang Maha Besar tuh kita tak mau tunduk sujud rendah diri. Redha Ibu bapa, yang penting jangan lawan cakap cikgu. Sedih tengok bebudak sekarang, belakang cikgu pun boleh cakap bebukan. Ada gambar mana yang Alja nampak *tak pasti* ..

situasinya macam ni:"Seorang cikgu sedang mengajar dihadapan menghadapy whiteboard, anak murid tunjuk Jari tengah (pepaham je lah, tak paham lagi bagus) hehe
macam mana nak berkat ilmu? kalau cikgu sendiri pon dibuat begitu ? last tapi tak last sebab ni secara overall, kalau citer semua, kena buat Part-2 lah jawabnya Entry ni :p hahahaha. 

Last, dapat belajar cara bebaskan muka dari jerawat. weyyy siapa tak suka tips ni? bagitahu pat! hahaha Minum banyak air kosong yang penting. sebab dia cuci dalaman kita. and air kosongpon boleh turunkan berat badan. tak percaya? CUBA! :D Tidur secukupnya...

hahaha payahnya nak tidur secukupnya, siapa sini senang tidur? haha kekadang paksa juga nak tidur awal, tapi rasa macam nak nagis. terpaksa ambik buku dan baca. hahaha buku sejarah Win :D haha 

tapi seriously sangat best bila blogwalking ni, ni baru sikit, ada lagi 200 blog Alja nak blogwalking. Wow ramai nya. kipidap dongibap, siapa kata dengan berblogging is nothing? awak mmg rugi ! serious talk. memacam kita boleh buat dengan blog sebab itu makin lama makin ramai orang sign up blog :)

TAPI TAPI TAPI YANG TAK BESTNYA BILA BERBLOGGING
apa yang tak best bila berblogging? bagi Alja, benda yang tak best bila nak berblogging ialah awak tak nak letak dan tak ada button comment T_T 

macam mana nak tunjukkan yang kita suka entry awak? macam mana nak komen kalau kita nak tanya? macam-2 dan sebenarnya penting button comment ni. Tanyalah blogger-2 otai. Sebab Button Comment ni kira macam Keep in touch kita dalam Blogger selain chat-2 seperti Chatbox. 

Pada pendapat Alja, awak kena letak Button Comment. hehe Pendapat orang lain macam mana? :)

ok, sampai sini sahaja Alja dapat update, Nak balik kerja. Update entry ni dengan sepantas yang mungkin. hahaha Selamat Hari Raya Aidil Adha. Balik Kampung hati-hati, pandu cermat jiwa selamat, ingat orang tersayang, giteewww . hahaha :D




2 comments:

  1. As salam dear..membalas kunjungan dari segmen Emas Putih :)

    Betul..kalau nak senang tido, amik buku sejarah..baca..memang win..2 minit buku dah atas muka..Zzzzzz..hehe..

    ReplyDelete

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sila Jaga Percakapan anda . Jika tidak anda boleh didenda tidak melebihi 58 Ribu Ringit atau dipenjarakan atau kedua-duanya !

ANDA SEDANG DIPERHATI . MOHON JAGA TINGKAH LAKU APABILA BERADA DI WWW.CAHAYAPERMATA.MY . TERIMA KASIH .