Wednesday, June 17, 2015

Mari Belajar : PUASA

Publish on : 3:11 PM There is : 3 Comments Labels : , , ,
Assalamualaikum hai semuaaa. Hari ni Alja nak update tentang Puasa. 

Memang antara kita sudah tahu apa itu puasa, niat puasa dan sebagainya. Tapi, tak salah untuk kita menambah ilmu dan sebarkan ilmu berguna ini pada orang lain tak kira umur. sebab pelajar sekarang lebih suka belajar melalui internet. seronok katanya. Katanyalah. (ke alja yang kata?) hahaha

Pada suatu hari, Anak perempuan Rose menanyakan satu soalan kepada Ibunya. Soalannya berbunyi ..
Maka, Si ibu mengajar anak-anaknya iaitu Aira dan Aiman cara niat puasa Ramadhan ... Baca sama sama ye :)
Aira dan Aiman sangat gembira dan tidak sabar untuk berpuasa pada keesokan hari. 

 Serba Sedikit tentang puasa yang Aira, Aiman dan kawan-kawan yang lain perlu tahu ialah ...
Ayuh Kawan-Kawan, Kita belajar tentang puasa bersama-sama!
Puasa ialah menahan diri daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Rukun Puasa terbahagi kepada 2, iaitu..

  1. Berniat di dalam hati pada setiap malam pada bulan Ramadhan
  2. Menahan diri daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa mulai terbit fajar hingga terbenam matahari.
Mengapakah Kita Berpuasa ?
  • Mematuhi perintah Allah.
  • Merasai kesusahan orang yang berlapar disebabkan oleh tiada makanan seperti orang miskin.
  • dapat menyihatkan anggota badan.
  • kita akan disayangi oleh Allah
Yehh, Malam nanti Kita akan bertarawih dan bersahur. Tak sabarnya nak dapatkan suasana macam ni. Bukan selalu kan? Hanya Sebulan dalam setahun.

Jadi pastikan kita buat sebaik mungkin agar bulan Ramadhan kita tak menjadi sia-sia. InsyaAllah.

Jumpa Lagi nanti :)

Selamat menjalani Ibadah Puasa 18 Jun 2015/1 Ramadhan 1436H

Publish on : 1:13 AM There is : 2 Comments Labels : , ,
Assalamualaikum hai semuaaaaa.

Tup tap tup tap. Lusa kita dah nak puasa. Allah, cepat betul masa berlalu. Seronoknya, lusa dah nak puasa.
AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN
Masa, kalau kita isi dengan perkara yang berfaedah. InsyaAllah kita tak akan rasa sia-sia langsung apa yang dia buat pada hari-2 sebelum ni.

Tapi, masa, kalau kita isi dengan perkara yang tak bermanfaat, lagha, kita rasa macam sia-2 segala apa yang kita buat selama ni.

Dalam kita sibuk persiapkan diri kita dalam menyambut bulan Ramadhan ni. Sesekali, bayangkan. Bayangkan "JIKA INI ADALAH RAMADHAN TERAKHIR SAYA...."
Kalau kita bayangkan macam ni, insyaAllah mungkin lebih membantu untuk kita dapatkan Puasa di bulan Ramadhan yang lebih berkualiti. Sampai kita rasa tak nak lepaskan, atau lebih tepat, tak nak Ramadhan 'Pergi'.

Bila kita rasa macam ni, kita akan rasa sayu tinggalkan Ramadhan. Lelagi Ramadhan yang terakhir. Allah.

Apa pun, dalan sibuk kita buat itu ini, Alja dengan rasa rendah hati, ingin memohon seribu kemaafan kepada kalian semua atas apa yang Alja buat antara sedar atau tidak. Maafkan Alja tau. Hehe. And Alja dah maafkan semua sebab Alja tak ingat korang ada buat salah pun dengan Alja. hahaha

Minta maaf bukan sahaja pada hari Raya atau tertentu sahaja tau. Hahaha kalau boleh setiap malam kita maafkan orang. Agar hati kita rasa tenteram, tak sakit hati and tak berdendam. InsyaAllah.

Next entry, insyaAllah Alja kongsi perkara bermanfaat dalam bulan Ramadan. Anak-2 pun boleh baca. InsyaAllah. Sama-2 sebarkan kebaikkan.

Moga ketemu lagi ♡♡

Monday, June 15, 2015

Program Ibadah Qurban dan Aqiqah 2015

Publish on : 10:15 PM There is : 1 Comments Labels : , ,
Assalamualaikum dan Hai untuk semua. 
ok, sebelum Alja pergi lebih mendalam tentang apa yang Alja nak kongsi, Alja akan kongsi serba sedikit dulu tentang Apa itu Aqiqah , Apa itu Korban. Sambil-sambil tuh, boleh menambah ilmu pengetahuan kita semua. InsyaAllah.

APA ITU QURBAN ?
Qurban ialah Menyembelih binatang ternakan (Al-An'am) pada hari raya Aidil Adha atau pada hari-hari Tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah dengan tujuan beribadat kepada Allah. 

Hukum Qurban ialah 
  • SUNAT MUAKKAD bagi orang islam yang mampu 
  • WAJIB bagi yang bernazar
Hikmah Qurban ialah
  • Memberi peluang kepada fakir miskin menikmati daging qurban dan sama sama bergembira pada hari raya. 
APA ITU AQIQAH ?
Aqiqah ialah penyembelihan binatang ternakan (Al-An'am) yang sah dijadikan qurban sempena mencukur rambut bayi yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T

Hukum Aqiqah ialah
  • SUNAT MUAKKAD ke atas orang yang menanggung nafkah
Anjuran Rasulullah S.A.W ialah
  • Dua (2) ekor kambing untuk anak lelaki
  • Satu (1) ekor kambing untuk anak perempuan
Waktu Paling Afdal untuk Aqiqah ialah pada hari ketujuh (7) kelahiran bayi, jika tidak mampu hari tersebut bolehlah dibuat aqiqah pada bila-bia masa asalkan sebelum anak itu baligh.
Jadi Anda Ingin ....
  • Mengadakan Majlis Aqiqah atau Qurban ?
  • Mencari Lembu dengan harga berpatutan serta Murah ? 
  • Mencari Kambing dengan harga mengikut bajet anda ?
  • Taknak Bajet 'Lari' dari perancangan awal ?
Korang semua tidak perlu bersusah-susah untuk ke rumah Pemilik Kambing atau Lembu ini lagi bagi membuat tempahan. 

Kini, Sangat Moden. Sangat Mengikut Zaman yang super maju ini. Klik dan Tempah! mudah kan? Internet, Hanya dihujung jari anda! tak gitu? hehe.

eQurban Peneraju Qurban dan Aqiqah

Korang boleh membuat tempahan Lembu atau Kambing untuk Majlis Aqiqah atau Qurban dengan Kemudahan yang disediakan oleh EQURBAN RESOURCES SDN. BHD. dannn, ini sangat menarik ok! ....

Pembaca boleh menempah dengan kadar harga yang berpatutan dan lebih murah yang pihak eQurban.com sediakan khas untuk Pembaca sekalian. Seronokkan? 
eQurban.com telah beroperasi semenjak tahun 2010 dan sehinggalah kini. Wow, cukup lama. Alhamdulillah. Perkhidmatan eQurban.com adalah bagi membantu ekonomi umat islam dibeberapa lokasi seperti Kemboja.

Dan lagi bagus, Pihak eQurban bukan sahaja melakukan perkhidmatan penyembelihan malahan lain-lain program seperti Program Kembara bagi membuat lawatan ke Kemboja untuk melihat sendiri kehidupan di sana, dan program wakaf juga mereka uruskan. Serta, di setiap keuntungan jualan yang pihak eQurban.com perolehi akan disalurkan semula untuk program-program seperti pembinaan tandas, perigi dan program prasana yang lain. 

Takut melangkah tetapi akhirnya pasti akan menjadi kenangan! Yeke? InsyaAllah.

Publish on : 5:22 PM There is : 0 Comments Labels : , , , , , ,
Assalamualaikum, hai semua! :)

Alja rasa Memang alja ni jenis, timbul tenggelam. Sekejap wujud, sekejap hilang. Haha korang perasan ke tak ni kewujudan daku? Hahaha.

Sebenarnya, nak share. Cuti sem selama 2 bulan lebih tinggal seminggu sahaja lagi. Then praktikal! Rasa mcm tak kuat. Tak berani. Sebab selama ni, wujud dgn keliling family, kawan, and Cikgu-2, pensyarah-2. Tapi sekarang? Kena berhadapan dengan BOS? SUPERVISOR? RAKAN-2 OFIS?

Allah, rasa tuh bercampur. Macam mana nak memula masuk, rasa janggal sangat. Allah. Takut tak kuat! Any tips dari rakan-2 alja yang baca blog alja? Alja tahu di kalangan korang pasti ada pengalaman praktikal atau pun berhadapan dgn pelajar praktikal seperti Alja.

Jadi ada tak kalangan awak semua yang boleh bagi Alja tips untuk hadapi perkara yang gerun mcm ni? Tak kisah tips apa pun janji takde gerun macam ni. Biasalah, setiap perkara yang kita BARU nak mula and BARU nak rasa pasti akan ada rasa debar. Yela macam...
Waktu kita masa kecik, kita takut nak melangkah ke tadika. Sampai menagis-2 minta emak ayah kita bawa kita balik.

(Jangan tanya alja, alja pun tak ingat alja nagis ke tak sbb alja talkative, so kurang nak menangis. Sampai cikgu tulis kat report card 'Kurangkan bercakap'. Hahaha)

Then bila dah tadika tuh, kita happy gila. Kita buat salah pun, cikgu marah ala ala manja gitu. Pakai apa makan apa semua jadi comel. Alahai mcm princess dilayan. Ahaks. So dah tiba masa kita diberitahu untuk melangkah ke Sekolah rendah.

Bila sekolah rendah, kita tengok kat tv, cikgu garang, bawak rotan panjang-2. Kawan-2 suka buli. Kita jadi takut bila dok ingat-2 even kita rasa happy.

Tapi hakikatnya tak, itu cuma khayalan kita. Sebenarnya lagi best. Dan Tadika sudah menjadi kenangan terindah masa kecil. Bila sekolah rendah, kita jumpa kawan menagis ketawa. "Kau tak nak kawan, aku pun tak kawan" tapi tak sampai separuh masa sekolah, dah berbaik. Haha. 

masa zaman alja, Even Kau ejek nama ayah aku pun sudah buat aku rasa mcm nak menagis. Tapi skrg, kanak-2 tak ejek nama ibu ayah. Lagi maju "Emak kau hijau, bapak kau kuning, adik beradik kau kaler LUNA !" Hehehe 

Padahal sebenarnya tak elok main ejek mengejek. Lelagi ibu ayah kita. Ntah kawan itu masih ada atau tidak ibu ayah. Tak ke buat dia sedih? So adik-2 yang baca blog hakak (even rasa mcm takde, tapi takpe) akak cuma nak kata tak baik tau ejek mengejek, kita kena sayang menyayang sesama Keluarga, kawan dan setiap insan, ok? :D

So kita sambung citer kita balik. haha
Dah tiba masa kita jadi kekonon Senior. Senior lah juga kat sekolah even darjah 6. Haha time tuh lah jamuan akhir tahun lah, jamuan dengan cikgu-2, hari perpisahan darjah 6 dan cikgu-2. Sedih memang sedih.

Alja ingat lagi teacher Tengku norbaini peluk alja and kata "jaga, hati-2 kat luar. Cikgu rindu" time tuh start air mata keluar, sedih sgt. And sempat lagi teacher buat lawak dengan nama Alja. Jawahir. Yes Jawa. Then cikgu yusof, cikgu mazlan kat sebelah menyebelah gelak and sakat. Haha

Dah Darjah 6. Dah upsr. dah cuti akhir tahun tiba masa kita melangkah ke menengah rendah. Start pakai kain biru laut. Sbb segala yang kita baru nak melangkah pasti akan rasa takut. So masa melangkah ke menengah rendah , perasaan takut tak sgt, sebab kawan-2 kebanyakan adalah yang sama masa sekolah rendah. Yang jadi takut adalah mata pelajaran, exam, cikgu yang makin garang.

Bila tiba ke menengah tinggi, kita takut kita dipilih ke aliran apa. Kalau aliran A, kawan mesti yg nerd-2 nak belajar (apa yang alja fikir) tapi sebenarnya, kawan Aliran A,B,C or D adalah sama. Nakal, ada yang nak bljr, ada yg suka buat spa. Hahaha kalau pljr gegirls bawak cermin gi sekolah adalah sesuatu yang Wajib! Haha jangan kata lelaki tak, depa mmg tak bwk, tapi depa suka pinjam kat gegirls. Ish ish ish.

Then masa untuk kita berpisah. Zaman kekanak, huha kita dah tamat. Tiba masa untuk kita ke menara gading. Maybe untuk masa depan yang lebih serius, hm mungkin. Hahaha

Ke menara gading, dimana, waktunya adalah pada tahun 2013/2014. Ada kawan ke Tingkatan 6, ada yang ke IPT or IPTS, ada yang kerja. Ikut mana yang depa suka.

Sebab Alja after SPM, Alja ke Tingkatan 6. Tapi bertahan dlm 6-7bulan. Lagi 2bulan je nak STPM. Tapi rasa takleh Go. So apply politeknik. Di politeknik, alja dapat di Politeknik sultan azlan shah, behrang, perak. Dalam jurusan Diploma ukur bahan and lagi seminggu masuk semester ke 4 iaitu praktikal (Last batch praktikal sem 4) huwargh. Hahaha.

So, setiap apa yang terbaru dalam hidup kita. Pasti kita akan rasa takut nak lalui. Ialah permulaan bagi setiap perkara yang tak pernah kita lalui, tetiba kita kena lalui perkara tersebut. Tak ke takut? alja rasa bukan alja je yang akan rasa sebegini. Pasti ada dikalangan korang ada berperagai macam Alja. Kan? Ke alja sorang je cmni? Haha

Alja tak pernah kerja, tak pernah ada rakan kerja, tak pernah jumpa bos. jadi bila praktikal, semua kena hadapi. Seorang diri! Tengok dalam Television, Bos garang. Jadi rasa takut! Ni hasutan bayangan television. Persetankan ia! Haha.

Doakan Alja ye semoga Alja boleh buat praktikal ini dengan baik. semoga dapat Bos, supervisor, rakan sekerja yang baik, baik hati, tak garang, sentiasa membantu.

sebab Alja praktikal. Pensyarah alja kata praktikal adalah belajar. Jadi masa ni lah alja perlu belajar semua perkara. Pergi ke site, buat itu ini. Kena pandai hidup! harap sgt dapat memberi tunjuk ajar kepada Alja. Kalau salah, harap dapat betulkan.

Alja akan praktikal di syarikat KA Associates, maluri, KL. Bagi alja, syarikat ni besar juga. Alhamdulillah alja dapat praktikal kat sini, harap dapat pengalaman yang banyak. Pengalaman kita yang cipta sendiri. Jadi pandailah cari and corakkan agar ia menjadi kenangan indah! InsyaAllah. Doakan Alja ye?

Jadi ada apa-apa tips atau cerita nak dikongsi bersama Alja? Tak kisah tips atau cerita apa sekalipun. Cerita semasa praktikal, atau bersama pelajar praktikal pun ok. Sebab bila dari cerita, kita boleh betulkan and baikpulihkan lagi kesilapan kita. InsyaAllah :) 

Moga bertemu lagi ♡