Saturday, April 22, 2017

"INI BISNES BUKAN PROPA" Bersama Usahawan Wan Nong Muzafar

Publish on : 3:11 PM There is : 0 Comments Labels : , ,
Assalamualaikum hi korang. Nak citer pasal Bisnes, Alja bukan orang Pro. Tapi setiap orang dari kita berpeluang untuk belajar dan tahu mengenai Bisnes. Bisnes bukan pakai duit sahaja. Sistem Barter juga merupakan bisnes. Apa itu sistem Barter? Sistem Barter, contohnya, Kalau Si A ingin Ayam, Si B ingin Nasi, dan kedua-2 barang itu ada pada 2-2 orang diantara SI A dan Si B. Mereka boleh je bertukar barang yang mereka inginkan pada orang yang sama. Itu juga merupakan Bisnes. Tak gitu?

Sebut pasal Bisnes, Alja memang minat sangat dengan Bisnes. Bisnes, makin dikembang makin bagus. Ditambah dengan Ilmu yang dikongsi oleh sekeliling kita, makin menjadikan bisnes kita maju. Contohnya, Benang Hijau, SugarScarf dan Power Cat.

Jadi, Pada hari Khamis lepas, Alja berpeluang mendengar talk bersama Wan Nong Muzafar. Tapi sebelum tu, Siapa Wan Nong Muzafar ni? Jom Kita baca lebih lanjut siapakah Beliau.
Wan Nong Muzafar merupakan seorag Bisnes consultant. Beliau memulakan kerjayanya di Bank Bumiputera Discount House setelah memperolehi ijazah Sarjana Muda dalam jurusan  Kewangan dari Massey University, New Zealand pada 1997. Beliau bertugas sebagai  ‘dealer’ pasaran kewangan di jabatan perbendaharaan. Setelah tiga tahun bertugas sebagai ‘dealer’ beliau mula merasakan bahawa dirinya inginkan sesuatu yang lebih mencabar.
Minat mendalam beliau di dalam dunia media menyebabkan beliau terus menerima jawatan di jabatan pemasaran di bahagian majalah sugguhpun jawatan tersebut adalah untuk posisi eksekutif yang mana beliau perlu membuktikan sekali lagi keupayaan beliau. Dalam masa setahun bertugas sebagai eksekutif, nasib meyebelahi beliau dimana beliau dinaik pangkat terus sebagai Pengurus Jabatan Pemasaran yang mempunyai lebih 30 orang pekerja.
Antara program-program yang diilhamkan oleh beliau adalah Malam Anugerah Perlancongan Libur yang disokong oleh Kementerian Perlancongan. Program ini mendatangkan keuntungan lebih daripada RM200,000.00 kepada syarikat. Disamping itu beliau berkerjasama dengan jabatan pengiklanan untuk mengilhamkan beberapa kempen yang mendatangkan keuntungan kepada syarikat. Beliau juga mengetuai kempen pemasaran Sinar Harian apabila ianya mula-mula diterbitkan di Kelantan. Sebulan setelah kempen tersebut dilaksanakan, Sinar Harian menjadi rujukan utama di Pantai Timur sehingga hari ini.
Disamping itu beliau telah mengarang dua buku perniagaan, Kuasai Perniagaan Internet Siri 1 dan Kuasai Formula Perniagaan yang menjadi “Best Seller”. Buat masa ini beliau telah bersara dari Kumpulan Media Karangkraf dan merupakan pengarah di ILM Legacy Sdn Bhd. Beliau masih lagi aktif menjalankan tugas beliau sebagai konsultan perniagaan (Online & Offline) bagi para usahawan dan juga dunia koporat disamping mengadakan latihan keusahawanan dari msasa ke semasa.
Alja happy sebab dapat salah satu buku yang menjadi Best Seller ni iaitu "Kuasai Formula Perniagaan" Nak berniaga kena ada ilmu, baru perniagaan kita lebih KAW dan umphh! Lagi satu, Tuan Wan Nong Muzafar juga ada kata "Jadikan kerja anda sebagai Ibadah" baru kita tak rasa terbeban. Baru kita rasa masa kita sentiasa mencukupi.

Beliau bagi talk mengenai bisnes hanya untuk tolong orang yang ingin diri mereka maju. He guide people to grow dan make a strategic planning. Untuk pengetahuan tambahan korang, beliau study di UITM dalam bidang Bussines dan yang membuatkan Alja Tabik springgg sebab beliau Dean list setiap Sem! Wow. Semasa belajar, beliau balancekan antara education dan Sports. Nama beliau juga disebut-sebut semasa study hinggakan dah habis belajar pun, nama beliau maish disebut-sebut.

Kita buat 1 kerja pun dah mengeluh kan? Wan Nong Muzafar buat 5 hingga 6 kerja selama 4 Tahun. Selepas 4 tahun beliau buat 5-6 kerja, beliau mencuba untuk mencari kerja lain dan akhirnya beliau diterima kerja di Media Karangkraf.

Wan Nong Muzafar juga seorang yang humble, ini kerana beliau diajar untuk sentiasa rendah diri dan yang lebih penting, beliau kata "Don't let your money control you" Yes. Alja setuju. Jangan bagi kita bertuankan duit. Biar kita yang control money tu.
Talk ala ala santai yang hanya lebih kurang 2 Jam lebih ni amat tak cukup bagi Alja. Sebab Sharing yang di kongsikan oleh Tuan Wan Nong Muzafar sangat best. Alja tak risau, sebab Tuan Wan Nong Muzafar akan adakan Seminar "Ini Bisnes Bukan Propa" IBBP 2017 pada bulan Mei 2017 nanti.

Siapa yang patut hadir?
  • Berminat menjadi usahawan tapi tidak tahu bagaimana untuk bermula
  • Berniaga tetapi asyik tidak menguntungkan
  • Usahawan yang 'Stuck' atau berniaga cukup-cukup makan
  • Usahawan yang ingin memahami pengurusan kewangan perniagaan
  • Usahawan yang ingin 'Upgrade' perniagaan
Seminar ini bakal diadakan bertempat

Tempat : Ideal Convention Center Shah Alam (IDCC)
Tarikh : 13 & 14 Mei 2017 (Sabtu , Ahad)
Masa : 9.00 Pagi sehingga 6.30 Petang

Seminar ini bakal di kongsikan oleh seramai 7 orang usahawan yang berjaya, iaitu
  1. Wan Nong Muzafar ( Ceo ILM Legacy )
  2. Wan Zaki ( Ceo Jelitasara )
  3. Noorizam Shah ( Ceo Jel Gambir Jantan )
  4. Faisal Badry ( Pengarah Pemasaran Vidmiil )
  5. Tuan Fazrul Ismail ( Ceo Akademik Sinergi )
  6. Fizo OMar ( Ceo FOC Channel Fizomawar Kitchen ), dan
  7. Fynn Jamal (Fynn Jamal RTW & Susu Juna )
Kuasai ilmu strategi bisnes yang menjana 7 angka dari usahawan  yang telah berjaya melakukannya. Jadi apa tunggu lagi? Kosongkan aktiviti korang pada 13 dan 14 mei 2017 nanti untuk belajar lebih dalam mengenai Perniagaan yang realistik dan strategik serta mampu merancang dan mengurus bises secara optimum.
Untuk maklumat lanjut mengenai apa sahaja aktiviti atau mengenai Wan Nong Muzafar, boleh layari, 

Instagram : discomuz
Facebook Official : wan nong muzafar
Facebook Fanpage : wan nong muzafar official


Saturday, April 15, 2017

Kemeriahan Fiesta Islamic 2017 serta Majlis Pelancaran Derma dan Wakaf Masjid Jorak Elahi Batu Pahat, Johor.

Publish on : 11:32 AM There is : 0 Comments Labels : , ,
Assalamualaikum hi semua, untuk pengetahuan korang, Sabtu dan ahad lepas iaitu pada 08 dan 09 April 2017, Alja telah berkunjung ke Fiesta Islamic 2017 yang berlangsung selama empat (4) hari bermula dari hari Khamis 06 April sehingga Ahad 09 April 2017 bertempat di Tapak Pembinaan Masjid Jorak Elahi, Bukit Pasir, Batu Pahat, Johor.

Untuk pengetahuan korang juga, Fiesta Islamic 2017 ni diadakan untuk mengumpul dana Sumbangan Derma & Wakaf bagi Masjid Jorak Elahi Batu Pahat, Johor yang bakal dibina kelak.
Terdapat pelbagai aktiviti yang ada disini diantaranya ialah seperti Talk Show, Food Truck area, pertandingan azan anak muda dan juga Otai, Sunnah recreation park seperti memanah warisan dan sunnah, aktiviti ATV Off road, mini petting zoo, Flying Fox. Selain itu terdapat 75 booth pelbagai jualan serta 5 buah foodtruck. menarik kan?

Bukan setakat itu sahaja, artis juga turut hadir untuk memeriahkan lagi Fiesta Islamic 2017 kali ini. Antaranya ialah, Am Ketampi, Heliza Helmi, Wani Helmi, Kumpulan Devotees, Imam Muda Hafiz, Syuk SYJ dan Atu Zero.
muka still happy lagi walaupun dari KL ke Batu Pahat menggambil masa 3 jam dengan pelbagai rintangan dan halangan. Gitu macam filem bollywood sangat. hahaha So sampai-2 dalam pukul 1 lebih, jadi kami makan tengahari dulu dan selepas itu Kami berehat di homestay berdekatan area situ.

Oleh kerana masa tu tengah hujan, so nak bagi reda hujan dulu baru berjalan di expo. Alhamdullilah dalam pukul 2.30 lebih ptg macam tu hujan dah mula nak berhenti, so kami siap-2 untuk ke expo. Pukul 3 dah mula start satu pertandingan mewarna yang melibatkan sekumpulan pelajar tabika kemas.
adik-adik warna apetu? Ekor monyet dora kaler pink ke? hahaha. ada yang menangis sebab takut berjauhan dgn ibu bapa. Ada yang lari siap suruh ibu bapa teman duduk sebelah. Ada yang warna ikut logik, warna ikut suka. hahaha Eleh macam lah tak pernah warna ikut suka korang ni time tadika. hahaha
kita juga dihiburkan dengan telatah si badut yang tak penat melayan kerenah kana-kanak nak belon. Sambil-sambil kita tengok adik mewarna, ibu bapa dan terutama bakal pengantin di alu-alukan untuk tengok model-model kita memakai busana dari Malina Andaman.
Cantik cantik kan? Alja dah berkenan satu pasang baju ni, tapi sedih kita takde pasangan lagi. Mampu pandang je lah. hihi

Kalau korang nak tahu, Malina Andaman menyediakan pelbagai Pakej, antaranya ialah, Pakej bertunang, Budget, Berlian, Intan, Permata, Emas dan Juga Istimewa. Pakej-pakej tersebut adalah untuk Pelamin sehingga ke baju. Tapi untuk tahun 2017, Malina Andaman juga ada penyediakan Pakej Lengkap A & B iaitu dari ke Baju sehingga lah ke makanan. Kalau nak tahu lebih lanjut, kenalah ke Facebook dan Instagram Malina andaman. Boleh tekan Link tu terus.

Sambil-sambil tengok, korang boleh jalan-jalan di setiap Booth di Fiesta Islamic. Ya ampun, rambang mata, murah pun murah. Wuuuu baca selawat Alja bila ke sana supaya tak berbelanja melebihi had. hahaha Jom cuci mata, Alja kongsikan apa yang terdapat disana.
Ada pelbagai jualan, Mini petting zoo pun ada lagi tau. Tengoklah anak kambing yang comel tu. hahaha datang-datang je tertarik dekat haiwan ni. Photobooth pun ada. Ni baru petang Sabtu. Petang sabtu tu juga, Alja ada main Flying Fox dan juga Memanah. Dua-2 ni dikira sukan juga kan? hahaha. Ni adalah kali pertama Alja belajar memanah dan Flying Fox.
Ini adalah kali pertama alja naik Flying fox ni. Wuuu serammm. Yang ni baru 30 lebih kaki je. tak tinggi mana. Ceh berlagak je. Try naik tangga putih tu, dah gigil. hahaha. Tapi yang bestnya sebab flying fox ni di bina dengan segala ciri keselamatan yang ada. Orang yang bagi penerangan mengenai Flying fox kepada kami ni adalah Encik Azlan Shah Bin Abu Bakar.

Tahu tak, yang naik flying fox ni lagi ramai budak kecik dari dewasa. hahahaha. Adakah budak kecik telah mendahului orang dewasa? Paling kecik tahu tak umur berapa? 2tahun weii! hahaha. Masa Alja naik ni, Ada budak tabika kemas pun naik juga. Kurus kecik comel je. Tengok gambar bawah
hahaha comel kan? Umur adik ni pulak 4 tahun. Tapi dah berani nak naik. Comel sangat. Lepas tu, nak dekat malam time tu, Alja cuba pulak aktiviti memanah. bukan memanah cinta dan hati awak ye. kikiki.
Bila dengar penerangan, baru tahu rupanya memanah ni ada 2 jenis, iaitu, Warisan dan moden. Warisan ni guna gerak hati, tak pakai banyak masa. Rasa-2 dah ok, terus Pap! Kalau moden, kena tunggu part by part then baru zapppp pap! Memanah yang Alja guna ini adalah dari 'Panahan Warisan dan Sunnah' Warisan menunjukkan Bangsa Melayu dan Sunnah, kita semua tahu Rasulullah amat suka dengan sukan antaranya ialah Memanah. Kalau korang bermnat nak belajar, mungkin korang boleh contact terus mereka di Facebook Tok Jani Archery Club. Jangan lupa klik like! atau boleh juga whatsapp di no 0137751328.

Pada sebelah malamnya pulak, just hiburan je. Jadi sepanjang malam duduk depan pentas melayan kerenah si Syuk SYJ dan Atu Zero. Tak keirng gusi, ada je idea dorang nak berlawak. Lawak semulajadi tanpa kena baca skrip. Cayalah!
memang malam tu pipi penat gelak dengan aksi spontan Syuk dan Atu. Apatah lagi didendangkan dengan lagu-2 indah oleh kumpulan Nasyid Devotees dan Heliza helmi serta Tazkirah ringkas oleh Imam Muda.

Pada Keesokkan harinya, pada pagi ahad, telah berlangsung satu persembahan yang didendangka oleh adik-adik dari sekolah pendidikan khas pekak pendengaran, Batu Pahat. serta pertunjukkan Kereta dan motor di sana.
Muka tak penat-penat dorang ni, sebab kami happy bila berada disini, iaitu JOHOR!! hihi So di atas ni hanyalah sampingan sahaja untuk Alja share dengan korang sebab sebenar-benar dan highlight yang Alja nak share ialah Sumbangan Derma dan Wakaf  Masjid Jorak Elahi Batu Pahat, Johor.
"Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima"
Allah S.W.T sangat memuliakan orang yang bersedekah. Bersedekah ini amatlah digalakkan di dalam islam. Bersedekah bukan hanya dalam bentuk wang ringgit mahupun barang, senyum juga dikira sedekah sebab kita membahagiakan orang lain. Tapi, janganlah disenyum didepan tabung masjid. Takut di anggap tidak siuman. hahaha

Bersedekah walaupun bukan untuk diri kita, ianya dapat membantu orang sekeliling juga. Sebagai contoh untuk Masjid yang bakal dibina kelak, iaitu Masjid Jorak Elahi Batu Pahat, Johor.

Terdapat pelbagai Janji Allah kepada Umat-Nya mengenai Sedekah ini yang diantaranya dijauhkan api neraka. Justeru itu, marilah kita bersama-sama menambahkan saham kita. Saham dunia? Dunia hanya sementara. Jadi Saham apa?

Saham akhirat! InsyaAllah, Jadi mari kita bersama-sama menambahkan saham akhirat kita dengan Wakaf mahupun derma bagi pembinaan Masjid Jorak Elahi atau akan dikenali dengan nama Masjid Bintang.

Kenapa Masjid Bintang? Boleh tengok gambaran bagi Masjid Jorak Elahi dibawah yang Alja kongsikan ini. Masjid ini berkonsepkan bentuk bintang, iaitu terdapat unsur geometri dalam seni islam.
Kenapa perlu dibina masjid baru?

Menurut Pengerusi Persatuan Pembinaan Masjid Jorak Elahi, Bukit Pasir, Batu Pahat, Johor (PERMAS) mengatakan, tujuan utama masjid ini dibina adalah kerana Masjid yang sudah sedia ada tidak dapat menampung keperluan Ibadah masyarakat setempat. Lebih-lebih lagi ketika penggunaan kemuncak seperti solat Jumaat atau musim perayaan.

Anggaran kos untuk pembinaan masjid baru ini adalah 14 Juta. Tanah berkeluasan 2.3 hektar. Masjid baru ini juga bukan sahaja dapat menampung jemaah dan memberikan keselesaan kepada Jemaah bahkan masjid baru ini juga dijadikan pusat perkembangan ilmu, pembangunan ekonomi, sosiobudaya dan dapat menyemarakkan lagi Syiar Islam di daerah Batu Pahat.

Masjid baru iaitu Masjid yang diberi nama Masjid Bintang ini dibina seperti Masjid Al-Aqsa. Ada unsur-unsur masjid terapung. Respon Masyarakat setempat juga sangat positif, masyarakat di batu pahat sangat bersetuju dengan pembinaan masjid baru yang bakal dibina kelak.
Jumlah yang terkumpul setakat ini adalah dalam RM2 Juta lebih setakat ini daripada RM14 Juta. Makanya sumbangan korang amat-amat dialu-alukan demi pembinaan Masjid Jorak Elahi, Bukit Pasir, Batu Pahat, Johor.

Pembinaan ini bukan sahaja dapat memberikan keselesaan kepada Jemaah, malah dapat membantu orang ramai terutama anak-anak muda untuk mendekati Masjid. InsyaAllah.

Apa jadi dengan Masjid Lama jika sudah dibina yang baharu?

Masjid lama masih dalam pembincangan, tapi mungkin akan dijadikan madrasah atau tahfiz untuk belajar disana. Segala akan sentiasa diupdate oleh pihak PERMAS.

Dibawah ini adalah antara Jenis serta kaedah sumbangan jika korang turut ingin memberi sumbangan ikhlas terhadap masjid yang bakal dibina ini.

Jenis-Jenis sumbangan
  • WAKAF  - Miliki saham wakaf dengan nilai minima RM300/Lot (1kps)
  • DERMA - Wang tunai bagi menampung kos pembinaan berjumlah RM14 Juta
  • KUPON DERMA RM10, RM50 & RM100 - disalurkan kepada AJK Pembinaan masjid yang dilantik

Kaedah Sumbangan
  • TUNAI - beri kepada AJK Pembinaan Masjid Jorak Elahi
  • CEK - Atas nama Persatuan Pembinaan Masjid Jorak Elahi (PERMAS)
  • INTERNET BANKING/DEPOSIT TUNAI/EFT/ATM - ( No akaun di bawah )
RM1 pun derma kan? Janji niat ikhlas bukan sebab menunjuk. kalau boleh, biarlah tangan kanan yang memberi sehingga tangan kiri tidak tahu. ok? Marilah kita sama-sama kejar saham Akhirat pulak. InsyaAllah.

Monday, April 3, 2017

Pearl Harbour menawarkan Harga yang terbaik buat pakaian wanita bermula dari harga RM5

Publish on : 11:31 PM There is : 1 Comments Labels : ,
Menjadi seorang wanita, baju kurang dari 5 itu tersangatlah tipu. betul tak? Selagi tak roboh almari, selagi tu mesti beli. Tapi, kalau almari roboh pun bukan jadi masalah. Janji baju yang diidamkan, mesti dapat.

Alja kata begini sebab Alja pun salah seorang daripada peragai sebegini. Baju dah banyak, sampai tak muat almari tapi still complain kata TAK ADA BAJU LANSGUNG. Susahnya kan? Ingat butik ke pakai baju satu lepastu taknak pakai baju tu dah. Kes kronik sebab suka membazir. ish ish ish.

Pada hari sabtu lepas, Alja ke GM klang atas jemputan dari PH Fashion. Memang niat nak beli baju time tu sebab baju untuk ke event-event blogger takde. Jadi, ini adlaah kali pertama Alja ke GM Klang, bila masuk je GM Klang, terus macam kena ala ala kejutan budaya, tapi ni bukan kejutan budaya, ni kejutan harga shopping yang mendadakkk. hahaha Kalah Times Square punya harga. menagissssss.
Datang-datang je mata terus tertacap hat baju belakang yang tergantung tu. Murah kan? Nampak ke tidak tu? haha Sepasang baru RM45. Kalau tengok kedai-kedai tempat lain dah RM70 sehingga RM90. Ya tuhan, kalau datang PH Fashion ni, kalau tak beli tak sah. tak rambang mata tak sah.

Pearl Harbour dalam bahasa singkatnya ialah PH Fashion. PH Fashion menawarkan konsep Online To Offline. Faham tak maksud O2O ni? Kalau korang pergi kedai PH Fashion then dh balik, terlupa pulak nak beli baju yang korang teringin, korang boleh beli melalui Online. begitu juga sebaliknya. Better pergi kedai jika berdekatan rumah. lagi sedap memilih kan?
Image may contain: 1 person, standing
Image may contain: 2 people
Mana yang jauh, jangan risau korang boleh buat pembelian di website Pearl Harbour juga. PH Fashion post seluruh Malaysia, Singapura dan juga Brunei. Seronok kan? Tak payah risau risau lagi.

PH Fashion menawarkan pelbagai fashion baju trend sekrang contohnya seperti Baju Kurung, Jubah, Blouse, Jackets, Outwear, Cardigans, Jumpsuit, skirt dan pants. Psst, Baju raya juga akan dikeluarkan dalam masa terdekat, Sangat lawa! Alja dah aim satu baju ni, nanti dorang dah release, Alja nak serbu!
See, Alja in love sangat dgn baju ni jadinya Alja angkut satu pasang. Sebelum angkut bawak balik, Alja try baju kurung ala ala peplum ni. Time try ni size XL kalau tak silap, sebab malas nak change baju kan, sarung je so ambik besar. hahaha Tapi bila balik rumah, ambik size M. M pun longgar. Nasib baik Pekerja di PH Fashion cadangkan suruh ambik M. If Alja berkeras untuk ambik XL? Kena kata Baju pinjam lah jawabnya. haha

Baju-Baju yang ada di PH Fashion bersaiz M, L, XL dan 2XL. Tapi ada Baju size L memang tak ada. Kain pon tak panas, Murah pun murah. Best sangat pakai. Sampai taknak buka bajunya. hahaha

Branches PH Fashion kalau tak silap Alja ada 3 area, iaitu..
  • Kenanga Wholesale KL di Tingkat 27 no 21
  • Tesco Rwang , Lot F24 - F25 dan,
  • GM Klang [ Block A, Lot 2F-126 ] dan [ Block B, Lot G98 - 100 ] 

Pearl Harbour adalah sangat memberi manfaat kepada penjual yang ingin penghantaran yang cepat dan kos yang rendah atau pelanggan yang suka membeli-belah dalam talian. Kalau nak mudah, boleh terus contact nombor atau laman web di bawah ini ye

Hotline : +603-9226 2328
What's App : Order PM +6018 - 217 0388 / +6010 - 760 4666
Dropship Hotline : +6018-2101788
WeChat : PearlHarbourFashion
Instagram : @PHFashion_Official
Facebook : PH Fashion


BERITA BAIK...

Image may contain: 2 people, people standing and text
PH Fashion ingin memberikan shawl & woven bag secara percuma kepada anda yang berbelanja di PH Fashion!! *T&C

*Dengan pembelian RM 100 atau lebih (in a single bill)
*Untuk Special design dan semua harga retail (tak termasuk best buy)
*Limited time

Lagi satu kan, Kalau korang Sign up as member, korang dah dapat diskaun voucher 20% diskaun tau. *Limited time

Jadi apa tunggu lagi? Tak ada baju raya, baju jalan atau baju ke kenduri? Cari Je PH Fashion! :D