Tutorial Like Box Facebook untuk blog | Cuba tengok bahagian sdebar Blog Alja

July 06, 2017 0 Comments A+ a-

Yuhuuuuu. Dah lama rasanya tak share tutorial. Actually Alja bukan nak share tutorial sangat tapi berkaitan blog juga. If korang perasan, bahagian sidebar dekat "Navigation" bahagian Follow Us tu ada Like Box kan? Like Box tu lah Alja Nak share. Before ni pun Alja ada share tutorial ni, tapi dekat blog Tutorial khas Alja and blog tu sekarang dah jarang berupdate and lupa password serta Urlnya! Hahahaha sodihh.
Tapi its sokey, Alja akan share juga even sebenarnya tutorial ni senang and untuk sifu blogger pun tahu benda ni. Sebab tutorial ni hanya berkaitan dengan facebook juga. semua dekat bahagian facebook cuma kena pandai godek atau kena pandai mencari dekat bahagian setting Facebook


So, Sis memang Rajin, terisi jugalah blog ni balik dengan tutorial. If korang nak request tutorial or Freebies pun boleh komen dekat bawah, InsyaAllah Alja akan try lah, if not, Alja akan share je url mana-2 blog yang buat tutorial tu terutamanya untuk newbiessss yang ZERO, ZERO pasal blog. Tanpa Lenggahkan masa even sebenarnya banyak nauu bebelnya, Let's Start!



1. Korang Tekan Page Plugin Facebook ni, then 'dia' akan bawak korang ke satu laman web plugin facebook yang tertera kesemua social plugin berkaitan facebook. Contoh Plugin button untuk Save, Share, like, send and comment button. Button-2 ni semua yang korang nak letak dekat Blog korang bagi memudahkan pembaca untuk Like or Share entri korang.


  • Copy and paste url Page korang di kotak [ a ]
  • Kalau nak jadi macam Alja, Tabs ni biarkan kosong [ b ]
  • Boleh edit Width dan Height mengikut kesesuaian blog sendiri [ c & d ]
  • Tick [ e ] dan [ f ]
  • Untick [ g ]  dan [ h ]
  • boleh preview dekat [ i ] ataupun lebih senang copy code [ j ] dan paste di Blog
2. Pergi Blogger > Layout > Add a gadget > Html/Javascript > Paste Code > Save.

Senang je kan? So bolehlah letak page facebook korang dekat blog sekarang. Nanti senang lah orang tahu yang korang ada page Facebook dan mungkin pada siapa yang rajin, sorang akan sumbangkan Like! Kalau korang ada benda nak ditanya, bolehlah email alja di [email protected]

Suka Tutorial ni, bolehlah Share! :D

Sila jaga di setiap perkataan yang anda berikan disini. Ingat-ingat sikit, Setiap perkataan akan disoal di akhirat dan juga Jari serta lidah inilah yang paling tajam menghiris hati. Terima Kasih ❤